Με εξωστρέφεια, νομοθετικές παρεμβάσεις, τεχνικές βελτιώσεις και προσέλκυση νέων εταιριών η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας επιμένει στον στρατηγικό στόχο της αναβάθμισης στις ανεπτυγμένες αγορές, προσδοκώντας να ανοίξει την πόρτα σε έναν κόσμο 10πλάσιων επενδυτικών κεφαλαίων που φτάνουν τα 14 τρισ. δολάρια.
Όπως όλα δείχνουν, η εκπλήρωση της προοπτικής αναβάθμισης δεν είναι σπριντ αλλά μαραθώνιος και μάλιστα με σκυταλοδρομία, καθώς απαιτείται η ευθυγράμμιση και εναρμόνιση εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων και η συνεργασία ακόμη και της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθούν μια σειρά από κριτήρια και ορόσημα που θα επιτρέψουν την αλλαγή κατηγορίας.
Ειδικότερα, τον φετινό Αύγουστο ο οίκος S&P Dow Jones έδωσε 12μηνο περιθώριο για την αναβάθμιση του Χ.Α στις ώριμες αγορές, καθώς την είχε ήδη στη watch list από την προηγούμενη αναθεώρηση. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Πορφύρης, το καλοκαίρι του 2025 η S&P αναμένεται να επιβεβαιώσει το status “for upgrade” ανακοινώνοντας τα ορόσημα που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση. Τέτοιες, αποφάσεις πυροδοτούν κινητικότητα, πρώτα σε index tracking funds και μετά σε actιve και passive stock funds.
Η διοίκηση του Χ.Α, τώρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε με την ένταξη του Χρηματιστηρίου στη watch list για αναβάθμιση από την S&P/Dow Jones. Επόμενος στόχος είναι η εναρμόνιση με τα κριτήρια της Stoxx Europe, ώστε να ενταχθεί και εκεί στη watch list, εντείνοντας τη δυναμική στην κατεύθυνση ωρίμανσης της αγοράς.
Η στρατηγική
Η στρατηγική της διοίκησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας όπως την ξεδίπλωσαν ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO και ο Νίκος Πορφύρης COO, σε παρουσίαση στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών στο Χ.Α την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, εστιάζει τόσο στην πλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών, όσο και στην ενίσχυση των εργαλείων και της εξωστρέφειας και των λειτουργικών της αγοράς.
Στόχος είναι η προετοιμασία των παραγόντων της αγοράς και η εξοικείωση τους με τη νέα πραγματικότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ώστε να δημιουργηθεί η απαιτούμενη συζήτηση και κινητικότητα μεταξύ των μεγάλων και διεθνών παιχτών, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της δυναμικής που δημιουργείται από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η διοίκηση του Χ.Α. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες αναβάθμισης, καθώς εδραιώνεται πεποίθηση ότι η αγορά δραστηριοποιείται σε όλα τα επίπεδα που κινούνται οι ώριμες. Έτσι, στις διαρκείς και εποχικές δημοσκοπήσεις (surveys) των διεθνών οίκων αξιολόγησης και των δεικτών οι συμμετέχοντες -παράγοντες της αγοράς- απαντούν ότι αντιλαμβάνονται το Χ.Α ως δρούσα ανεπτυγμένη αγορά.
Κριτήρια και δράσεις
Για να επιτύχει την ένταξη στη watch list της Stoxx Europe το Χ.Α πρέπει να επιτύχει το κριτήριο της ρευστότητας της αγοράς. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η ενίσχυση της εξωστρέφειας με roadshows και δράσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια σε επίπεδο αγοράς και εταιριών. Ακολούθως, κρίσιμη είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α, η οποία αποτελεί γινόμενο της αύξησης των εταιριών και της ανόδου των μετοχών.
Σε αυτή τη φάση, η προφανής διαφορά δυναμικής μεταξύ της ελληνικής οικονομίας και των περισσότερων ευρωπαϊκών, το διασφαλισμένο υπόλοιπο κεφαλαίων που θα αντλήσει η Ελλάδα -σε συγκεκριμένους κλάδους- τα προσεχή χρόνια και η είσοδος νέων εταιριών -ακόμα και από spin-offs- μεγαλύτερων αποτελούν παράγοντες που ενισχύουν την υφιστάμενη τάση.
Ήδη, η ουσιώδης ενίσχυση της αγοράς ομολόγων, η ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στο stock lending και short selling στην αγορά Παραγώγων και η διακίνηση μέσω του Χ.Α των πακέτων για την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών, καθώς και ψήφιση και σταδιακή ενεργοποίηση του νέου κανονισμού του Χ.Α αποτέλεσαν κινήσεις στην κατεύθυνση ωρίμανσης της αγοράς.
Roadshows και loddying
Τα roadshows, εκτός από τον προφανή ρόλο τους στην προσέλκυση επενδυτών και την ενίσχυση της διαφάνειας και αναγνωρισιμότητας των ελληνικών εταιριών, παράλληλα αποτελούν lobbying ground για τη διοίκηση του Χ.Α προκειμένου να προωθήσει τον σκοπό της αναβάθμισης στους παράγοντες της αγοράς.
Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννος Κοντόπουλος, πρόκειται να διεξαχθούν δύο ακόμη road shows για τις εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Φρανκφούρτη τον Οκτώβριο και Γενεύη τον Δεκέμβριο) και άλλα δύο για εκείνες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Παρίσι τον Οκτώβριο και Λονδίνο το Δεκέμβριο). Ειδοποιός διαφορά είναι τα roadshows για τα midcaps καθώς συμβάλλουν στην διάχυση ενδιαφέροντος και κατ επέκταση χρήματος στην ευρύτερη αγορά, καθώς το 80% της δραστηριότητας περιορίζεται στις μετοχές του FTSE 25.
Εφόσον τα midcaps αποδειχθούν επαρκώς προετοιμασμένα, τότε διαμορφώνεται η δυναμική ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α και ανόδου των τιμών. Έτσι θα βελτιωθεί η αποτίμηση του Χ.Α και οι επιλογές για τους επενδυτές, ενώ δημιουργούνται οι προδιαγραφές για ενίσχυση του βάρους σε διεθνείς δείκτες.
Πρώτος στο χωρίο…
Αν τόσο η διοίκηση του Χ.Α, όσο και η κυβέρνηση έχουν διακηρύξει σε όλα τα επίπεδα τον στρατηγικό στόχο για την αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές, στην επενδυτική κοινότητα διατυπώνονται και αιτιάσεις απέναντι σε αυτή την προοπτική.
Η JPMorgan, του Τζέιμι Ντάιμον, για παράδειγμα, έχει ταχθεί -με έκθεσή της- ενάντια σε αυτή την προοπτική, υποστηρίζοντας ότι το Χ.Α θα χάσει από τη μετάταξη, καθώς το συνολικό του βάρος θα απομειωθεί συγκριτικά με αυτό που διαθέτει στους δείκτες των αναδυόμενων. Το αντεπιχείρημα που επανέλαβε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο Γιάννος Κοντόπουλος, είναι ότι τα επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στις ανεπτυγμένες είναι περόπου 10πλάσια των αναδυόμενων. Αυτό ανοίγει την πόρτα στο Χ.Α για την προσέλκυση μεγαλύτερων κεφαλαίων -ακόμη και με μικρότερο βάρος- ενώ επιτρέπει στις ελληνικές επιχειρήσεις να μπουν σε ραντάρ μαζί με άλλους παίχτες και να ανέβουν κατηγορία.
Risk assessment
Τα στοιχεία, με εξαιρέσεις, δείχνουν ότι μακροχρόνια οι αγορές είναι ωφελημένες από την μετάταξή τους από τις αναδυόμενες στις ώριμες. Βραχυχρόνια παρατηρούνται όμως, όπως διευκρίνισε ο Γιάννος Κοντόπουλος, mislocation κεφαλαίων, το οποίο όμως διορθώνεται. Η διοίκηση του Χ.Α υποστήριξε ότι έχει τρέξει τέτοιες ασκήσεις και ότι τα αποτελέσματα έχουν τεθεί επί τάπητος σε διεξοδικές συζητήσεις. Συνήθως, όπως είπε ο CEO του Χ.Α μετά την αναβάθμιση, περιορίζεται η συμμετοχή των passive funds και ενισχύεται -συγκριτικά περισσότερο- η δραστηριοποίηση των active funds. Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Πορφύρη, παρά την ενίσχυση των ενεργών παιχτών, περιορίζεται η μεταβλητότητα και οι αγορές γίνονται πιο γραμμικές και προβλέψιμες. Η συνθήκη αυτή, περιορίζει το ρίσκο.