Βαριές δικαστικές ήττες κατέγραψαν Apple και Google στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για υποθέσεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής στις οποίες ενεπλάκη και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με τις δύο εταιρίες να επιβαρύνονται με πρόστιμα 13 δισ. και 2,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα,
Σαφές μήνυμα αλλαγής ηθών και πρακτικών στέλνει στις πολυεθνικές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επικυρώνοντας πρόστιμα 13 δισ. στην Apple για φορολογικές παραβάσεις και 2,4 δισ. στη Google που είχε πρώτα επιβάλλει η Κομισιόν, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Η Apple Inc. έχασε τη δικαστική μάχη για τον φόρο ύψους €13 δισ. (14,4 δισ. δολ.) που της επιβλήθηκε στην Ιρλανδία, ενώ η Google έχασε την προσφυγή της κατά του προστίμου των €2,4 δισ. για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, δίνοντας διπλό πλήγμα στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών.
Μπορεί τα ποσά αυτά να μην πλήττουν την κερδοφορία και τις χρηματοροές των μεγαθήριων της τεχνολογίας, στέλνουν όμως σαφές μήνυμα σε διοικήσεις και μετόχους ότι συγκεκριμένες πρακτικές τόσο στην αγορά όσο και στη φορολογία δεν γίνονται ανεκτές και ότι οι Ευρωπαίοι έχουν, λόγο, παίρνουν μέρισμα και διαθέτουν και μηχανισμούς επιβολής, οι οποίοι δρουν και εξωπολιτικά…
Οι υποθέσεις
Το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο επικύρωσε την απόφαση του 2016, η οποία έκρινε ότι η Ιρλανδία παραβίασε τη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, παρέχοντας στην Apple αθέμιτα πλεονεκτήματα. Σε άλλη νίκη για την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε ότι η Google χρησιμοποίησε παράνομα την κυριαρχία της στη μηχανή αναζήτησης για να προωθήσει τα δικά της προϊόντα.
Η Βεστάγκερ, η οποία αποχωρεί σύντομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από δύο θητείες, είχε στοχοποιήσει την Apple και την Google από το 2014, με την απόφαση για την Apple να είναι η μεγαλύτερη υπόθεσή της για τη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία περιλαμβάνει και άλλες εταιρείες όπως η Amazon και η Fiat.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει την απόφαση της ΕΕ του 2016 ως “εντελώς πολιτική ανοησία”. Η Ιρλανδία καλείται τώρα να διαχειριστεί τα ποσά που βρίσκονται σε έναν ειδικό λογαριασμό μέχρι την τελική απόφαση.
Η Apple αναμένεται να καταγράψει μια εφάπαξ επιβάρυνση φόρου περίπου 10 δισ. δολ., ενώ οι μετοχές της υποχώρησαν κατά 0,9%. Η Google επίσης εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση του δικαστηρίου, σημειώνοντας ότι η προσφορά της το 2017 για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της ΕΕ οδήγησε σε περισσότερα κλικ για άλλες υπηρεσίες αγορών.
Η ΕΕ, μέσω του νέου νόμου περί ψηφιακών αγορών (DMA), επιδιώκει να περιορίσει περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Google και η Apple, επιβάλλοντας κανόνες που απαγορεύουν τη χρήση της δύναμής τους για να προωθούν τα δικά τους προϊόντα έναντι των ανταγωνιστών