Την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση και την πέμπτη αρνητική στις έξι τελευταίες συμπλήρωσε την Τρίτη 10/9 το ελληνικό χρηματιστήριο, συνεχίζοντας να προβληματίζει με τους χαμηλούς τζίρους, καθώς μολονότι έχει μπει για τα καλά ο Σεπτέμβριος, οι συναλλαγές εξακολουθούν να παραμένουν αρκετά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και πολύ κάτω από το μέσο τζίρο του πρώτου φετινού 8μήνου.
- Νέα πτώση στο Χ.Α. στις 1.426 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Στα 91,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος, μακριά από τα 130 εκατ. που είναι οι μέσες συναλλαγές του 2024
- Αυξημένες πιέσεις σε Aegean, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Eurobank, HelleniQ Energy, Jumbo
Στις 17 συνεδριάσεις από τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, οι συναλλαγές μόνο σε δύο περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, με τη μία εξ αυτών να είναι η Παρασκευή 30 Αυγούστου, στην οποία έλαβε χώρα το rebalancing για τους δείκτες MSCI. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι στην αγορά δεν εισρέουν νέα κεφάλαια, ενώ οι μέσες συναλλαγές αυτών των ημερών είναι κάτω και από τα 90 εκατ. ευρώ, όταν το πρώτο 8μηνο του 2024 βγήκε με μέσο τζίρο 131 εκατ. ευρώ.
Κάποιοι αναλυτές αποδίδουν το στέγνωμα των συναλλαγών στο επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα που θα απαιτήσει σημαντική ρευστότητα, όμως σε κάθε περίπτωση, η εικόνα προβληματίζει. Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 58,48 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που είναι η δεύτερη μικρότερη επίδοση του τρέχοντος έτους, πίσω από τα 53,4 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν τη Δευτέρα 19 Αυγούστου.
Άλλοι αναλυτές σημειώνουν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν ενθουσίασαν την αγορά, αντιθέτως τη μούδιασαν, κάτι που αντανακλάται στην εικόνα του χρηματιστηρίου. Επίσης, από τις 9 Ιουνίου και εντεύθεν, δηλαδή από την ημέρα των ευρωεκλογών και μετά, η αγορά έχει εντελώς… flat πορεία, με μειωμένους όγκους και τζίρους συγκριτικά με το πρώτο 5μηνο που ήταν εξαιρετικό.
Η αγορά πάντα κάνει τις δικές της αναγνώσεις, το ευρύτερο πολιτικό κλίμα επηρεάζει καταλυτικά το χρηματιστήριο, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις στο παρελθόν έχουμε δει να «νεκρώνει» η αγορά μετά από εκλογές, ή ανασχηματισμούς, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την τωρινή εικόνα της αγοράς.
Πάντως, τα θετικά νέα δε λείπουν, υπάρχουν deals και επιχειρηματικές εξελίξεις, ανακοινώνονται καλά αποτελέσματα, καταγράφεται μπαράζ αναβαθμίσεων (ΟΠΑΠ, Metlen, Cenergy κ.α.), ο τουρισμός οδεύει προς ρεκόρ εσόδων παρά τα όσα αρνητικά καταγράφονται κατά τόπους, ενώ οι εισηγμένες θα μοιράσουν μερίσματα που ενδέχεται να φτάσουν, μετά από 15 χρόνια, τα 4 δισ. ευρώ.
Στο ταμπλό
Εν μέσω αρνητικού κλίματος και διεθνώς λοιπόν, σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 1.426,10 μονάδες με πτώση 0,56% που ήταν και το χαμηλό ημέρας. O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 0,74% επίσης στο χαμηλό ημέρας, o Mid Cap απώλεσε το 0,39% της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 1,06%, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 1.232,14 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,6 εκατ. ευρώ, με τα 85,5 εκατ. ευρώ στον FTSE 25 εκ των οποίων τα 43,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στο μεσαίο χώρο διακινήθηκαν μόλις 2,86 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap μόνο τέσσερις μετοχές έκλεισαν με άνοδο, με την leader Coca Cola HBC να ξεχωρίζει με έμφαση καθώς με άνοδο 2,03% έκλεισε στα 34,10 ευρώ για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020, που σημαίνει ότι μόλις τώρα έκλεισε την ψαλίδα της πτώσης από τον Covid-19. Ο τίτλος είχε κλείσει προσωρινά στα 34 ευρώ και την 1η Αυγούστου, όμως δεν κράτησε τότε αυτό το κομβικό όριο. Φέτος η μετοχή είναι στο +29% και αποτελεί ένα από τα κορυφαία blue chips της αγοράς.
Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 2% είχαν μετοχές όπως Aegean, Πειραιώς και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΟΤΕ, Eurobank, HelleniQ Energy, Jumbo, Alpha Bank, ΔΕΗ και Motor Oil. Στο σύνολο της αγοράς 34 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 82 που υποχώρησαν χαμηλότερα.