Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια επιδεινώθηκε μεταξύ 2019 και 2022, σύμφωνα με τον τελευταίο Δείκτη Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας της Economist Intelligence Unit.
Ο δείκτης μετρά την προσιτότητα, τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και την ασφάλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή της τροφής μέσω 68 δεικτών σε 113 χώρες.
Η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναδείχθηκαν ως οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ασφάλειας το 2022, ενώ η Υεμένη, η Αϊτή και η Συρία είχαν τα χαμηλότερα. Το χάσμα μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων επιδόσεων έχει αυξηθεί από το 2019, τονίζοντας την επιδεινούμενη κατάσταση της ανισότητας στο παγκόσμιο σύστημα τροφίμων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσονται στη 13η θέση από τις 113 χώρες, με σκορ 78,0.
Η επισιτιστική ασφάλεια μειώθηκε πιο δραστικά στη Συρία μεταξύ 2012 και 2022, σημειώνοντας πτώση 10,5 μονάδων. Επίσης, επιδεινώθηκε σε άλλες εννέα χώρες κατά την ίδια περίοδο, με τις χειρότερες να είναι η Αϊτή (-5,4), η Βενεζουέλα (-4,9), η Κολομβία (-2,2) και η Ζάμπια (-1,8).
Σύμφωνα με την EIU, η αποδυνάμωση του συστήματος τροφίμων οφείλεται σε μια σειρά από αλληλοκαλυπτόμενους κινδύνους, όπως η μεταβλητότητα στην αγροτική παραγωγή, η σπανιότητα φυσικών πόρων, η αυξανόμενη οικονομική ανισότητα, ο αυξανόμενος αριθμός κλιματικών σοκ όπως ξηρασίες και πλημμύρες, καθώς και η μεταβλητότητα στο εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι ένοπλες συγκρούσεις επίσης συνδέονται στενά με χαμηλότερες βαθμολογίες επισιτιστικής ασφάλειας, επηρεάζοντας όχι μόνο τις υποδομές των αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά και οδηγώντας σε μόλυνση νερού, εδάφους ή γης.
You will find more infographics at Statista