Σε τροχιά σαρωτικού ανασχηματισμού βρίσκεται πλέον ο Βόλοντμιρ Ζελένσκι μετά την αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών και τεσσάρων ακόμη κορυφαίων υπουργών από το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί εξηγήσεις για τις μαζικές παραιτήσεις.
Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια στη θέση του, ο Κουλέμπα υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία, εκπροσωπώντας την Ουκρανία διεθνώς σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις, ιδίως μετά την ρωσική εισβολή.
Η ξαφνική αποχώρησή του, που ακολουθεί την παραίτηση άλλων τεσσάρων κορυφαίων υπουργών, εγείρει ερωτήματα για το εάν ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στοχεύει σε μια ευρύτερη αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχύσει την ηγεσία της χώρας σε κρίσιμες στιγμές.
Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι θα είναι ο ευρύτερος από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή του πολέμου, καθώς το Κίεβο σπεύδει να ενισχύσει το ανατολικό μέτωπο σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις αμυντικές του γραμμές.
Κύμα παραιτήσεων
Η παραίτηση του Ντμίτρο Κουλέμπα ακολουθείται από μια σειρά άλλων παραιτήσεων ανώτερων υπουργών της ουκρανικής κυβέρνησης. Μεταξύ των υπουργών που παραιτήθηκαν είναι οι εξής:
- Όλγα Στεφανίσινα, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
- Ολεξάντρ Καμίσιν, Υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής όπλων κατά τη διάρκεια του πολέμου.
- Ντένις Μαλιούσκα, Υπουργός Δικαιοσύνης, υπεύθυνος για τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
- Ρουσλάν Στρίλετς, Υπουργός Περιβάλλοντος, υπεύθυνος για τις περιβαλλοντικές πολιτικές της Ουκρανίας και τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Τα σενάρια για τις παραιτήσεις
Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν την παραίτηση του Κουλέμπα ως μέρος μιας στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του πολέμου, αλλά και ως αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων που προκύπτουν από την παρατεταμένη σύγκρουση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης, ο Κουλέμπα ίσως απομακρύνθηκε λόγω διαφωνιών με τον Ζελένσκι σχετικά με την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής ή την προσέγγιση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Άλλοι θεωρούν πως ο Κουλέμπα επιθυμούσε μια αποχώρηση με όρους που θα του επέτρεπαν να διατηρήσει την πολιτική του επιρροή, ενώ υπάρχει η άποψη ότι θα μπορούσε να επιδιώξει μια νέα θέση σε διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, εικάζεται ότι ο Ζελένσκι μπορεί να σχεδιάζει να εισαγάγει νέα πρόσωπα με ισχυρές διασυνδέσεις στη Δύση, προκειμένου να ενισχύσει την πολιτική πίεση για περισσότερη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.
Η περίοδος του φθινοπώρου θεωρείται κρίσιμη, καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να προωθήσει την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις από τους διεθνείς εταίρους της.
Τέλος, υπάρχει η πιθανότητα ο Κουλέμπα να σχεδιάζει την εμπλοκή του σε πολιτική δραστηριότητα μετά τον πόλεμο, εστιάζοντας σε μεγαλύτερη διεθνή καριέρα ή προετοιμαζόμενος για έναν πιο ανεξάρτητο ρόλο στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. Αυτό αφήνει ανοικτό το ερώτημα για την επόμενη μέρα στην ηγεσία της ουκρανικής διπλωματίας και τον ευρύτερο ανασχηματισμό που οραματίζεται ο Ζελένσκι.