Σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς μετά την ανάκτηση των σορών των έξι εκτελεσθέντων από τη Χαμάς η ισραηλινή κοινωνία κινητοποιήθηκε υπέρ μιας εκεχειρίας που θα οδηγήσει σε επιστροφή των απαχθέντων, ενώ πλέον σκληραίνουν τη στάση τους και οι ΗΠΑ.
Αν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσιάστηκε ανυποχώρητος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν τούτοις ανακοίνωσε ότι «το επίκεντρο της προσπάθειας κατά της Χαμάς το οποίο ήταν στρατιωτικό, αλλάζει».
Τώρα, όπως είπε, θα είναι η αποστέρηση από τη Χαμάς του όποιου ρόλου διακυβέρνησης στη Γάζα. Εξήγησε επίσης, ότι ως πρώτο μέτρο η ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα διανέμεται πλέον από τη Χαμάς.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ κλυδωνίζεται από τη γενική απεργία, την οποία αν και το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε παράνομη και καταχρηστική, εν τούτοις κατάφερε να προκαλέσει αίσθηση τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς. Παράλληλα, με δηλώσεις του ο Τζο Μπάινταν κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για την επιστροφή των ομήρων, υπονοώντας ότι δεν δεσμεύεται για την εκεχειρία.
Για τον Νετανιάχου κεντρικό διακύβευμα παραμένει η πολιτική του επιβίωση, γι αυτό και αρνείται μια εκεχειρία που δεν διασφαλίζει την παραμονή του στον πωθυπουργικό θώκο. Στην πραγματικότητα εκβιάζει το σύνολο του πολιτικού συστήματος με απαξία προκειμένου να σώσει ευατόν.
Σύγκρουση με τον υπουργό Άμυνας
Οι κλυδωνισμοί πλέον διαυρώνουν καθημερινά την κυβέρνηση Συνασπισμού του Νετανιάχου, με τον υπουργό Άμυνας να απέχει -για πρώτη φορά- από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου. Ο Νετανιάχου, κατηγόρησε τον υπουργό Αμύνης Γοάβ Γκάλαντ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας: «Υπήρξε κάποιος που ήθελε να ακυρώσει τη στρατηγική απόφαση που πήραμε. Και αυτό είναι μια παράδοση στη Χαμάς και την τρομοκρατία».
Τελευταίες εξελίξεις
Ισραηλινές δυνάμεις το Σαββατοκύριακο ανέσυραν από μια υπόγεια σήραγγα στη Γάζα τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένου του Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ενός 23χρονου Ισραηλινοαμερικανού.
Το Ισραήλ υποστήριξε ότι οι έξι όμηροι είχαν δολοφονηθεί περίπου 48 με 72 ώρες πριν από Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς.
Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε κριτική απέναντι στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ενέτεινε την πίεση στον Νετανιάχου από τους Ισραηλινούς να φέρει πίσω τους υπόλοιπους ομήρους από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Μετά την είδηση για τον θάνατο των ομήρων, οι Ισραηλινοί συμμετείχαν σε μαζικές διαδηλώσεις, πραγματοποιώντας «γενική απεργία» σήμερα για να πιέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου προς μια συμφωνία.
Παρέμβαση Μπάιντεν
Μιλώντας κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με Αμερικανούς διαπραγματευτές που χειρίζονται το θέμα μιας συμφωνίας, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, με τον Μπάιντεν να απαντά μονολεκτικά: «Όχι».
Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».
«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα πετύχει μια συμφωνία.
Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις -υποψήφια των Δημοκρατικών για τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές- αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τη διαπραγματευτική ομάδα των ΗΠΑ για να συζητήσουν τις προσπάθειες προς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων.
Τέλος στην απεργία
Στο μεταξύ ισραηλινό εργατοδικείο διέταξε σήμερα να σταματήσει αμέσως η απεργία που ξεκίνησε το πρωί με σκοπό να αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
“Αφού ακούσαμε τις απόψεις των πλευρών και διαβάσαμε τα έγγραφα που κατατέθηκαν, εκδίδουμε εθνική διαταγή απαγορεύοντας την απεργία που έχει ξεκινήσει, διευκρινίζοντας πως η απεργία πρέπει να σταματήσει σήμερα στις 14:30” (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε το εργατοδικείο του Τελ Αβίβ στην απόφασή του αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στην αιτιολόγηση της απόφασής του το δικαστήριο εκτίμησε πως “ήταν σαφές πως επρόκειτο για μια πολιτική απεργία”, διευκρινίζοντας πως δεν βρήκε “κανένα οικονομικό επιχείρημα” στις εξηγήσεις της ισχυρού κεντρικού συνδικάτου Χισταντρούτ για να δικαιολογήσει την απεργία.
Το κείμενο υπενθυμίζει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Χισταντρούτ, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, ο οποίος είπε πως “δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ τα παιδιά μας δολοφονούνται στις σήραγγες της Γάζας”.
Ο Ισραηλινός γενικός εισαγγελέας, με αίτημα του (ακροδεξιού) υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, είχε προσφύγει στο εργατοδικείο, υποστηρίζοντας πως το κίνητρο της απεργίας ήταν πολιτικής τάξης και δεν αφορούσε μια εργασιακή διαφορά.