Αίτημα για την ένταξή της στα BRICS υπέβαλε η Τουρκία, κίνηση που αν και αναμενόμενη προκαλεί αναταραχή και ερωτηματικά για τη πολιτική “Ιανού” που εμπεδώνεται στο τουρκικό γεωπολιτικό DNA.
Πηγές που επικαλείται το Bloomberg φέρεται να δήλωσαν ότι η Τουρκία προχώρησε στην υποβολή της αίτησης εξαιτίας της απογοήτευσής της για την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Η αιτιολογία αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλεται, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να πιέσει την ΕΕ σε μια σειρά από συμφωνίες και για χρηματοδότηση. Σε αυτή τη φάση, η υποβολή επίσημου αιτήματος έχει τόσο γεωοικονομικές όσο και γεωπολιτικές προεκτάσεις και καταδεικνύει την εμπέδωση του δόγματος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με πυλώνες αλλά χωρίς άξονα.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι του αιτήματος της Τουρκίας προηγήθηκε αίτημα του Αζερμπαϊτζάν, τότε το CM υπογράμμισε ότι αποτελεί προπομπό και σίγουρα υποβάλλεται σε συνεννόηση Μπακού – Άγκυρας.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ίδιες πηγές φέρονται να είπαν πως η νέα διπλωματική ώθηση της χώρας αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ.
Η υποψηφιότητα είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα των διαφωνιών με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.
Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Οι BRICS είναι διεθνής πολιτικός και οικονομικός οργανισμός των μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών. Με τη σημερινή του σύνθεση συμμετέχουν στον οργανισμό δέκα χώρες: η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, η Αργεντινή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.