Αρκετές αβεβαιότητες και κρίσιμα καλείται να αντιμετωπίσει η διοίκηση της Helleniq Energy στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, καθώς τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και οργανωτικό τα μέτωπα είναι πολλά, με τα περιθώρια, τις συμμετοχές, τη συντήρηση των μονάδων, την προοπτική εξόρυξης υδρογονανθράκων και τη δυναμική ανάπτυξης των ΑΠΕ να βρίσκονται όλα επί τάπητος.
Κινδύνους τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και σε στρατηγικό καλείται να αντιμετωπίσει ο Ανδρέας Σιάμισης στη Helleniq Energy, καθώς διεθνώς πιέστηκαν τα περιθώρια διύλισης στο πρώτο εξάμηνο, ενώ η προοπτική για αντιστροφή της τάσης αυτής δεν είναι ξεκάθαρη. Ταυτόχρονα, έχει καθυστερήσει το ζήτημα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο επρόκειτο να λυθεί στο τέλος του 2023 και έχει παραπεμφθεί για το τέλος του 2024, ενώ έχει ανακύψει και το ζήτημα με την Elpedisson, που επίσης έχει πάρει παράταση για το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, αναφορικά με τις συμμετοχές σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και Elpedisson, ο CEO της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, στο πλαίσιο του conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρίας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή την στιγμή, έχουν γραφτεί πολλά στον Τύπο, όταν υπάρχει κάτι νεότερο θα το μάθετε, εξετάζουμε τις επιλογές μας, στόχος πάντα είναι η μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρίας».
Στο επιχειρησιακό σκέλος, το 2024 και το 2025 η Helleniq Energy θα θέσει διαδοχικά σε καθεστώς συντήρησης τις μονάδες Ασπρόπυργο και Ελευσίνα, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγικής ικανότητας. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να βελτιώσει τα περιθώρια, στην πραγματικότητα όμως θα συμπιέσει τις ποσότητες.
«Έχουμε ισχυρή ζήτηση στην αγορά για καύσιμα, και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να παρουσιάζουμε ισχυρές και υγιείς επιδόσεις. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές με τις επιδόσεις μας να είναι πολύ ικανοποιητικές, αναμένουμε εξίσου ισχυρές επιδόσεις και στο υπόλοιπο του έτους», επεσήμανε ο Ανδρέας Σιάμισιης.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των υδρογονανθράκων, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις για άμεσες επενδυτικές αποφάσεις, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ το θέμα είναι κατ εξοχήν πολιτικό, γεγονός που ανεβάζει την αβεβαιότητα και τους πιθανούς κινδύνους.
Στο επίπεδο των ΑΠΕ, η συνεισφορά τους στα μεγέθη της εταιρίας παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, με μόλις 12 εκατ. στο εξάμηνο. Η διοίκηση έχει επισημάνει κατ επανάληψη ότι δεν βιάζεται και ότι αναζητά ώριμα χαρτοφυλάκια και λογικές τιμές.
Στο ταμπλό
Η αβεβαιότητα αυτή αποτυπώνεται και στη μετοχή της εταιρίας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, όπου σε ετήσια βάση υποαποδίδει του γενικού δείκτη και γράφει απώλειες 5% παρά τις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και την ικανή μερισματική απόδοση.
Αρνητικά, στη χρηματιστηριακή εικόνα, έχει επιδράσει και το placement από ΤΑΙΠΕΔ και Λάτση, το οποίο φάνηκε βεβιασμένο και προσέλκυση high frequence traders και hedge funds, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στη μετοχή μεν και της μεταβλητότητας δε.