Ώθηση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου αναμένεται να δώσει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς προσφέρει σημαντικά κίνητρα για την εισαγωγή εταιριών.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται η Εν. Α να λειτουργήσει ως κοιτίδα και εφαλτήριο, βελτιώνοντας παράλληλα την ορατότητα ελληνικών επιχειρήσεων για τους επενδυτές, στο εσωτερικό και διεθνώς. Κομβικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος θα παίξει και η διεύρυνση των κεφαλαίων ροών προς το Χ.Α, που συνεπάγεται την κινητοποίηση αδρανών κεφαλαίων
Δέσμη ισχυρών κινήτρων για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω του εκσυγχρονισμού, της καινοτομίας και των συγχωνεύσεων προωθεί η κυβέρνηση.
Οι βασικοί άξονες του νομοθετήματος πρόκειται να παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο.
Το νέο πλαίσιο θα προσφέρει για πρώτη φορά στοχευμένα κίνητρα και άλλες διευκολύνσεις σε μικρές αλλά φιλόδοξες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και θέλουν να χρηματοδοτήσουν τη δική τους επιχειρηματική ιδέα, αλλά συνήθως δεν εξασφαλίζουν τη στήριξη των τραπεζών (σύμφωνα με έρευνα, ποσοστό 84% δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση), προκειμένου να κάνουν την είσοδό τους στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Βασικός στόχος των παρεχόμενων κινήτρων (κυρίως φορολογικών) που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι η μεγέθυνση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές εκπτώσεις θα καλύπτουν ουσιαστικά τις δαπάνες που θα πραγματοποιεί η επιχείρηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδό της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Με την ένταξή τους στην Εναλλακτική Αγορά και στην κατηγορία «ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.» (Στήριξη Επιχειρήσεων), μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν πόρους για την εφαρμογή, ανάπτυξη, επέκταση και εμπορική εκμετάλλευση ή διάθεση των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών τους, θα μπορούν να γίνουν μέρος ένα νέου οικοσυστήματος χρηματοδότησης, που θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάδειξη νέων δυναμικών εταιρειών.
Η κίνηση αυτή μπορεί να τους αποφέρει φθηνά κεφάλαια έως 5 εκατ. ευρώ, που θα τους προσφερθούν μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών, αξιοποιώντας το δίκτυο Μελών του ΧΑ.
Όσον αφορά στο ζήτημα του κόστους -το οποίο στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων- μπορεί να είναι και απαγορευτικό για τα βήματα που απαιτούνται, αντιμετωπίζεται ακριβώς με την προσφορά των κινήτρων και κυρίως τις αυξημένες φοροεκπτώσεις, οι οποίες μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και το 100% των δαπανών που συνεπάγονται τα αναπτυξιακά τους σχέδια.
Με γνώμονα πάντα το δημοσιονομικό κόστος και την αποφυγή παλαιότερων… πειραμάτων τα οποία απέτυχαν παταγωδώς, τα κίνητρα θα διαμορφωθούν έτσι ώστε να διασφαλίσουν ευκολότερη και μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και δαπάνες τεχνολογίας, με αυξημένες αποσβέσεις που ίσως υπερβαίνουν και το 100% της δαπάνης. Θα αφορούν μικρές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη βιομηχανική καινοτομία και σε βασικές τεχνολογίες, με στόχο τη μετατροπή των τεχνολογικών καινοτομιών σε βιώσιμα προϊόντα με πραγματικές εμπορικές δυνατότητες.
Στην κατεύθυνση αυτή, προωθείται αναμόρφωση και στο πλαίσιο κινήτρων, για συνέργειες και συμπράξεις με τη βιομηχανία και μεγάλες εταιρείες. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεύρυνση και ενίσχυση των φοροαπαλλαγών για συγχωνεύσεις ή απορρόφηση μικρών από μεγάλες επιχειρήσεις -και όχι μόνο από μεσαίες.
Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν και να ξεκαθαρίσουν το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται σήμερα για ενίσχυση των συγχωνεύσεων, καλύπτοντας τα «κενά» που διαπιστώνονται. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί για 9 έτη μετά τη συγχώνευση, αλλά κρίνεται περιορισμένης αποδοτικότητας και εξετάζονται νέα υψηλότερα φορο-μπόνους.
Στην «ομπρέλα» των κινήτρων σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν όχι μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, προγραμματιστές κ.ά.), προκειμένου να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί και να αναπτυχθούν περαιτέρω, καθώς οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο και για ένταξη στα προγράμματα επιδότησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους.