Δυναμική ευρείας κλίμακας ανακατατάξεων στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δημιουργήσει ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθώντας να επιβάλλει αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με κορυφαία την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου και αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά.
Νέο κύκλο εσωκομματικών συγκρούσεων αναμένεται να προκαλέσει η προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να αλλάξει βίαια τις ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας θα επιχειρήσει να μετρήσει τις δυνάμεις του και των άλλων εσωκομματικών μπλοκ.
Ανασύροντας την παλαιά συμφωνία του με τον Νίκο Παππά, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να τοποθετήσει -για πρώτη φορά στα χρονικά- καταδικασμένο από Ειδικό Δικαστήριο σε θέση προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντικαθιστώντας τον Σωκράτη Φάμελλο, κίνηση η οποία προκαλεί ήδη τριγμούς. Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για από τον κανονισμό για της λειτουργίας της Κ.Ο που περιλαμβάνει την κατάθεση πρότασης μομφής και τη διενέργεια μυστικής ψηφοφορίας.
Η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη στοχεύει στην διάσπαση του μπλοκ της “φρουράς Τσίπρα” στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με στόχο να περιορίσει την επιρροή τους στο συνέδριο και να δημιουργήσει νέες μικρότερες φράξιες με στόχο να μπορεί να τις καθοδηγεί κατά το δοκούν. Αυτό αντιπροσωπεύει και η επιλογή του Νίκου Παππά, ο οποίος παρέμεινε σιωπηρός και στο επεισόδιο με την Attica Bank, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης διαφοροποίησε τη γραμμή του κόμματος από αυτή που ο ίδιος είχε χαράξει.
Η προσπάθεια αναδιάταξης των ισορροπιών στην Κ,Ο δεν σταματάει όμως στην αλλαγή προέδρου. Σύντομα -πριν το συνέδριο- αναμένεται η επανάκαμψη του Παύλου Πολάκη και η διαγραφή της Αθηνάς Λινού. Ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να μη διεκδικήσει τελικά την έδρα, αφήνοντάς την στην Πόπη Τσαπανίδου, η οποία προέρχεται μεν από το μπλοκ της “φρουράς Τσίπρα” αλλά κρατώντας την έδρα φαίνεται ότι δέχεται να αλλάξει στρατόπεδο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κ.Ο. θα προχωρήσει σε ψηφοφορία και η πρόταση που θα τεθεί περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:
- Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κ.Ο.,
- Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Νίνα Κασιμάτη κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
- Γιώτα Πούλου συντονίστρια των τομεαρχών
- Ραλλία Χρηστίδου ως αναπληρώτρια συντονίστρια
Συνολικά, οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη δείχνουν πρόθεση να προάγει χαμηλού διαμετρήματος πολιτικά στελέχη σε κεντρικές θέσεις, προφασιζόμενος την ανανέωση, αλλά με μείζονα στόχο να αποκτήσει διαχειρίσιμους συνομιλητές. Επίσης, με τον τρόπο αυτό και αποδυναμώνοντας συνολικά την
Η δήλωση Φάμελλου
Ο κ. Φάμελος δήλωσε: «Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Εχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο. Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».
Η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην τοποθέτησή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, -μέσω zoom καθώς βρίσκεται στην Κρήτη για τον επικείμενο γάμο του- προχώρησε σε σκληρή κριτική προς τη Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας τις αποτυχίες της σε θέματα οικονομίας και διαπλοκής.
Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πιστός στις αριστερές αξίες, απορρίπτοντας την τάση για κεντρώες πολιτικές χωρίς σαφή ηθική πυξίδα.
Τόνισε την ανάγκη για ενότητα και εξωστρέφεια, προτείνοντας τον Νίκο Παππά ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς επίσης μια νέα σύνθεση στο προεδρείο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει αποδοτικά ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε μια νέα πορεία εξωστρέφειας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταδίκασε τις διαρροές πληροφοριών και τις δημόσιες εκκλήσεις για την παραίτησή του.
Δομικές αλλαγές στο κόμμα
Ανακοίνωσε ότι στο επερχόμενο καταστατικό συνέδριο θα φέρει σημαντικές αλλαγές στη δομή του κόμματος και υπερασπίστηκε τη θέση του ως ηγέτη, επικαλούμενος την εκλογή του από τη βάση για τριετή θητεία.
Κάλεσε, επίσης, τους προοδευτικούς πολίτες να εγγραφούν ως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τους βουλευτές του κόμματος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ως αξιωματική αντιπολίτευση και να δείξουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ενωμένη.