Καθώς το θαλάσσιο εμπόριο κυριαρχεί διεθνώς, οι ναυτεργάτες αποτελούν τον ισχυρότερο κλάδο εργαζομένων παγκοσμίως, για κάθε χώρα ξεχωριστά η αξία τους στην παραγωγική αλυσίδα είναι τεράστια, ενώ συνολικά οι χώρες προέλευσης, με πρώτη την Κίνα, έχουν τη μεγαλύτερη κρισιμότητα.
Οι λιμενεργάτες αποτελούν ίσως τον ισχυρότερο, από παραγωγική σκοπιά, κλάδο παγκοσμίως, οι οποίοι βιώνουν σημαντικές πιέσεις και έχουν αρχίσει ήδη να αντιδρούν, από την… Ινδία.
Στις 19 Αυγούστου, μια ομάδα συνδικάτων λιμενεργατών στην Ινδία, που διαθέτει 20.000 μέλη, αποφάσισε γενική, πανεθνική απεργία με έναρξη στις 28 Αυγούστου.
Οι απαιτήσεις των συνδικάτων περιλαμβάνουν «αναθεωρήσεις της κλίμακας αμοιβών, πληρωμή οφειλόμενων και προστασία των υπαρχόντων παροχών», σύμφωνα με ένα σημείωμα που εξετάστηκε από το Reuters. Εάν τα συνδικάτα προχωρήσουν με τα σχέδιά τους για απεργία, η οικονομία της Νότιας Ασίας μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά.
Η Ινδία στη 10άδα των μεγαλύτερων εμπορικών λιμανιών
Όπως δείχνουν τα δεδομένα από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η Ινδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών μέσω θαλάσσιων λιμένων. Το 2022, οι ινδικοί λιμένες χειρίστηκαν 19,7 TEUs, κατατάσσοντας τη χώρα στις δέκα πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Ωστόσο, η Κίνα παραμένει στην κορυφή της λίστας με 269 εκατομμύρια TEUs, χωρίς καμία άλλη χώρα να πλησιάζει αυτούς τους όγκους.
Η κυριαρχία της Κίνας στο θαλάσσιο εμπόριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ακμάζουσα επιχειρηματικότητα εξαγωγής ηλεκτρονικών ειδών, μόδας και άλλων καταναλωτικών αγαθών. Για παράδειγμα, η Λαϊκή Δημοκρατία εξήγαγε προϊόντα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως υπολογιστές, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και καταναλωτικά ηλεκτρονικά, αξίας 858 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές το 2021, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού της δεύτερης περιοχής, του Χονγκ Κονγκ, με 410 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της UNCTAD.
Μόνο η Ισπανία από Ευρώπη
Η υπόλοιπη λίστα των χωρών και περιοχών με τη μεγαλύτερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κυριαρχείται επίσης από περιοχές και χώρες στην Ασία. Οι μόνες συμμετοχές στην κορυφή 11 που δεν βρίσκονται στην ασιατική ήπειρο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (62 εκατομμύρια TEUs), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (20 εκατομμύρια TEUs) και η Ισπανία (17 εκατομμύρια TEUs).
You will find more infographics at Statista