Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η μάχη εξουσίας στη Λιβύη, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τον καρατομήσει και ο ίδιος αντιστέκεται με τη στήριξη και παραγόντων από την ανατολική Λιβύη.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης παραμένει στη θέση του παρά τις προσπάθειες να τον απομακρύνουν, βαθαίνοντας τη σύγκρουση μεταξύ αντιμαχόμενων παρατάξεων για τον έλεγχο των τεράστιων εσόδων από το πετρέλαιο του διασπασμένου έθνους του ΟΠΕΚ.
Ο Σαντίκ Αλ-Καμπίρ, τον οποίο οι αρχές στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη προσπαθούν να αντικαταστήσουν, υπέβαλε την Κυριακή καταγγελία στον γενικό εισαγγελέα της Λιβύης σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να σταματήσει την εισβολή στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η κεντρική τράπεζα έχει γίνει το τελευταίο πεδίο ελέγχου για τη Λιβύη, καθώς η χώρα παραμένει σε πολιτική κατάρρευση από την εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης, το 2011 και την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. Η σύγκρουση της κυβέρνησης της Τρίπολης με τον στρατάρχη Χαφτάρ και φατρίες στα ανατολική της χώρας, με επίκεντρο τη Βεγγάζη είναι σκληρή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές στη χώρα, αλλά η κυβέρνηση της Τρόπολης, έχει αναγνωριστεί και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ. Επικεφαλής του πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέλασε, υπέγραψε, μεταξύ άλλων, το τουρκολιβυικό Μνημόνιο.
Η σύγκρουση
Οι σχέσεις μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη, Αλ-Καμπίρ και του πρωθυπουργού με έδρα την Τρίπολη, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, επιδεινώνονται σταθερά τον τελευταίο χρόνο, με αποκορύφωμα την εντολή αντικατάστασης του κεντρικού τραπεζίτη στις 18 Αυγούστου, στη σκιά κατηγοριών για κακοδιαχείριση των κεφαλαίων.
Ο Αλ-Καμπίρ δηλώνει ότι η κίνηση είναι παράνομη. Η υποστήριξή του από παρατάξεις της ανατολικής Λιβύης έχει οξύνει τις εντάσεις μεταξύ των ανταγωνιστικών κυβερνήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο μια συμφωνία του 2020 που διαμεσολαβήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και είχε ως στόχο την επανένωση μιας χώρας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο και φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Αφρικής.
Κυβερνητική αντιπροσωπεία προσπάθησε την Κυριακή να εισέλθει στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας στην Τρίπολη για να εγκαταστήσει νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά εμποδίστηκε από το προσωπικό ασφαλείας, ανέφεραν τα λιβυκά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Al Marsad. Οι λιβυκές τράπεζες ανέφεραν ότι η αναστολή των λειτουργιών της ρυθμιστικής αρχής έχει επηρεάσει τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αγορών ξένου νομίσματος και των μεταφορών χρημάτων.