Ορατή είναι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Χαμάς μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανταλλαγή κρατουμένων.
Οι έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ έχουν καταστήσει την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας πιο πιθανή και σίγουρα ορατή, αναφέρουν αξιωματούχοι της Χαμάς. Το Ισραήλ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές μιας εκεχειρίας στη Γάζα μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου με μεσολαβητές σχετικά με μια νέα πρόταση των ΗΠΑ, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Χαμάς να άρει τις αντιρρήσεις της.
Παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, οι εντάσεις στην περιοχή παρέμειναν αυξημένες. Το Σάββατο, μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ μετά από μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις στο Λίβανο από τότε που οι δύο πλευρές άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά για περισσότερο από 10 μήνες.
Η θέση της Χαμάς
Η Χαμάς βέβαια υποστηρίζει ότι το Ισραήλ προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις κακή τη πίστη, με στόχο να τις υπονομεύσει, ωστόσο ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της παλαιστινιακής οργάνωσης αναφέρει ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ έχουν φέρει τη συμφωνία εντός ορατού ορίζοντα. Ο ίδιος αναφέρει ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τί λέει ο Νετανιάχου
Μια δήλωση από το γραφείο του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι μίλησε στους διαπραγματευτές του μετά την επιστροφή τους από δύο ημέρες συναντήσεων με ανώτερους αντιπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου, οι οποίοι λειτουργούν ως μεσολαβητές με την παλαιστινιακή ισλαμιστική παράταξη.
Στις συνομιλίες στη Ντόχα ήταν επίσης παρών ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εκπροσωπώντας μια αμερικανική διοίκηση που επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από 10 μήνες και έχει επεκταθεί σε άλλα μέτωπα στη Μέση Ανατολή.
Οι διαπραγματευτές «εξέφρασαν στον πρωθυπουργό συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη δυνατότητα προόδου στη συμφωνία, σύμφωνα με την ενημερωμένη αμερικανική πρόταση», ανέφερε η δήλωση.
Η στάση των ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας πλησιάζουν στο τελικό στάδιο μετά από μια νέα πρόταση για εκεχειρία. Αυτή μοιάζει στενά με ένα προηγούμενο σχέδιο τριών φάσεων που παρουσίασε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Μάιο, το οποίο περιλάμβανε αναστολή των εχθροπραξιών, ανταλλαγή ομήρων με κρατουμένους, κάποια απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την επιστροφή των Παλαιστινίων πολιτών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Τα αγκάθια
Σημεία τριβής στο σχέδιο περιλάμβαναν την απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει δυνάμεις κατά μήκος δύο στρατηγικών διαδρόμων, το ζήτημα του πώς οι μαχητές της Χαμάς θα μπορούσαν να αποτραπούν από το να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας και πόσοι ζωντανοί όμηροι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να απελευθερωθούν στην πρώτη φάση.
«Υπάρχει η ελπίδα ότι η βαριά πίεση στη Χαμάς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους μεσολαβητές θα άρει την αντίθεσή της στην αμερικανική πρόταση και θα οδηγήσει σε ανατροπή στις συνομιλίες», σύμφωνα με την ισραηλινή δήλωση. Εκπρόσωποι της Χαμάς —που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ— είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις πρόσφατες συνομιλίες.