Μπορεί η Ευρώπη να θεωρείται ασφαλής περιοχή για τον πληθυσμό της, διαχρονικά όμως η ασφάλεια αυτή φθίνει, καθώς εκτός από τους πολέμους, υπάρχουν άλλα πιο πιεστικά ζητήματα για την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, δείκτες που επιδεινώνονται σταθερά και στους οποίους η Ελλάδα πρωτοστατεί…
Το 2023, 94,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ (ή λίγο πάνω από το 21% του πληθυσμού) βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζούσαν σε νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν τουλάχιστον έναν από τους τρεις κινδύνους φτώχειας και αποκλεισμού: εισοδηματική φτώχεια, σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση και/ή ζούσαν σε νοικοκυριό με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας (όπου οι ενήλικες εργάζονται σε λιγότερο από το 20% της δυναμικότητάς τους κατά τη διάρκεια ενός έτους).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αυτός ο αριθμός παρέμεινε σχετικά σταθερός σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (95,3 εκατομμύρια το 2022, ή 22% του πληθυσμού).
Όπως δείχνει το γράφημα, το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα της ΕΕ. Πέρυσι, οι χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά ήταν η Ρουμανία (32%), η Βουλγαρία (30%), η Ισπανία (26,5% ) και η Ελλάδα (26,1%). Εν τω μεταξύ, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (12%), στη Σλοβενία (13,7%) και στη Φινλανδία (15,8%).
You will find more infographics at Statista