Αντιφατικά μηνύματα στέλνουν οι διεθνείς αγορές, καθώς ενώ στα χρηματιστήρια διαμορφώνεται εικόνα αποκατάστασης της ηρεμίας, παράλληλα όμως συνεχίζεται η άνοδος του χρυσού, ενώ υποχωρεί το πετρέλαιο και οι μεγάλοι ξεφορτώνουν τις high growth τεχνολογικές.
Οι ανησυχίες για ανώμαλη προσγείωση στις ΗΠΑ και για διαφορά φάσης αγορών-Fed στα επιτόκια, μπορεί να έχουν έχουν εξομαλυνθεί, οι κινήσεις όμως στον χρυσό και το πετρέλαιο δείχνουν ότι η νηνεμία είναι μάλλον… επιφανειακή και ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για “καταιγίδα”.
Έτσι, ενώ τα μάκρο από τις ΗΠΑ κατατείνουν στο σενάριο της ομαλής προσγείωσης, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη ξεπέρασε τις προσδοκίες, την ίδια στιγμή η βουτιά της κατασκευαστικής δραστηριότητας δείχνει ότι η βεβαιότητα αποτελεί ζητούμενο… Στις ΗΠΑ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο. Η FOMC θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων, σηματοδοτώντας νέα φάση νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο το μείζον ζήτημα είναι η ρητορική της και ενόψει των προεδρικών εκλογών, καθώς θα σκιαγραφήσει την εικόνα των προοπτικών, βάσει των οποίων οι αγορές θα αποτιμήσουν εκ νέου το σενάριο της ανώμαλης προσγείωσης και θα αξιολογήσουν τη στάθμιση της Fed μεταξύ πληθωρισμού και ανάπτυξης.
Στην Ευρώπη τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και των εξελίξεων στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανησυχίας. Σε αυτά προστίθενται οι γερμανικές εκλογές του 2025, με αυξημένο ρίσκο δυσκυβερνησίας εν μέσω διεθνών συγκρούσεων. Σε οικονομικό επίπεδο, η γερμανική οικονομία φλερτάρει με ύφεση, η Γαλλία ισορροπεί στο μεταίχμιο φθοράς και αφθαρσίας και η Ιταλία συνεχίζει να έχει εσωτερικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Επίσης, θολή παραμένει η ατζέντα της νέας Κομισιόν, καθώς βρίσκεται σε περίοδο διαβουλεύσεων στις οποίες επιδρούν σειρά παραγόντων που έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά μετά το αποτέλεσμα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να επανεξελέγη, ωστόσο η στήριξη που χρειάστηκε να συγκεντρώσει προϋποθέτει νέους και διαφορετικούς συμβιβασμούς. Δεν είναι κρυφό ότι οι σχέσεις της με πολλούς κλάδους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έχουν διαρραγεί, αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι αν η ρήξη είναι ριζική.
Στην Ασία, η κινεζική οικονομία παραμένει αδύναμη, ενώ το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα λάβει μέτρα στήριξης για την αγορά του Real Estate, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά πρώτων υλών. Η κινεζική κυβέρνηση, μετά την Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής, συμφώνησε σε επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής. Αυτό δείχνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εσωτερικής κατανάλωσης και της εξαγωγικής βιομηχανίας.
Η κρίση που δεν έχουν αποτιμήσει οι αγορές
Διεθνώς, ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί ο κίνδυνος από το ξέσπασμα της ευλογίας των πιθήκων, παρά την κλιμάκωση του επιπέδου συναγερμού από τον ΠΟΥ και την προειδοποίηση στην Ευρώπη για αύξηση κρουσμάτων, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στην ήπειρο. Η έλλειψη εμβολίων, η υποχρηματοδότηση των χωρών στην Αφρική, τα ασταθή και βίαια καθεστώτα και η υποβάθμιση των συνθηκών υγιεινής από την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έως την ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Αμερική δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για εξάπλωση τέτοιων κρίσεων. Μπορεί να μην υπάρχουν προοπτικές νέας κρίσης αντίστοιχης του κορονοϊού, αλλά η προσθήκη μιας υγειονομικής κρίσης πάνω στην πληθωριστική, τα γεωπολιτικά μέτωπα και τον γεωοικονομικό ανταγωνισμό, μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες και πιθανώς εκρηκτικές καταστάσεις.
Με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Μέχρι στιγμής, η άφθονη ρευστότητα έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις που επέτρεψαν στις αγορές να προσαρμοστούν στην οικονομική πραγματικότητα, διατηρώντας μια “ανεξήγητη” αισιοδοξία σε καιρούς κρίσεων. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους του χρήματος, η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και η στροφή από τις επεκτατικές σε περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές στη Δύση, έχουν καταστήσει τις αγορές πιο ευάλωτες. Η ΕΚΤ και αρκετοί άλλοι παράγοντες των αγορών έχουν προειδοποιήσει για την αύξηση της μεταβλητότητας. Ένα τέτοιο δείγμα καταγράφηκε ,με το πρόσφατο sell-off επί αστείας αφορμής.
Για την ώρα ακόμη και ο δείκτης “φόβου”, ο VIX, έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 15 που υποδηλώνει επιστροφή σε περίοδο ήπιων κινήσεων, μετά την έξαρση που τον οδήγησε από το 12,92 στο 38,57. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μεγάλοι έχουν εφησυχάσει. Το ράλι και τα απανωτά ιστορικά ρεκόρ του χρυσού δείχνουν ότι το έξυπνο χρήμα χτίζει ορύγματα και αναζητά ασφαλή καταφύγια. Οι επενδυτές και οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων είναι πλέον με το δάκτυλο στη σκανδάλη και όχι απλά παραπόδα…
Σε νέα υψηλά ο χρυσός
Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.490 δολάρια ανά ουγκιά την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για ασφαλή καταφύγια, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αξιολογούν τις προοπτικές πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η Γεωπολιτική αβεβαιότητα αποτελεί μείζονα παράγοντα, που αν και υποβαθμίζεται διεθνώς, δεν υποτιμάται στις αγορές. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι τις επόμενες ώρες είναι πιθανό το Ιράν να εξαπολύσει αντίποινα κατά του Ισραήλ, όπως υποδηλώνεται από τη Τεχεράνη μετά την επίθεση του Ισραήλ σε αξιωματούχους της Χαμάς σε ιρανικό έδαφος. Επιπλέον, ανησυχίες για κλιμάκωση στην Ουκρανία και τη Ρωσία έτυχαν επίσης προσοχής, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν σε ρωσικό έδαφος.
Στο οικονομικό μέτωπο, τόσο οι ενάρξεις κατοικιών όσο και οι άδειες οικοδόμησης στις ΗΠΑ έπεσαν σε χαμηλά τετραετίας τον Ιούλιο, σηματοδοτώντας ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στις προοπτικές της προσφοράς στέγασης. Οι αγορές συνέχισαν να δείχνουν ευρεία συναίνεση για μείωση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις τρεις αποφάσεις που απομένουν φέτος, αν και η ισχυρή ανακοίνωση λιανικών πωλήσεων έχει οδηγήσει τους επενδυτές να μειώσουν τα στοιχήματα για ισχυρότερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.
Νευρικότητα στη Wall Street
Οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν την Παρασκευή αφού τα δεδομένα για το καταναλωτικό κλίμα έδειξαν την πρώτη βελτίωση μετά από πέντε μήνες, γεγονός που βοήθησε να αντισταθμιστούν τα αδύναμα στοιχεία για την αγορά κατοικίας.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αυξήθηκε στις 67,8 μονάδες τον Αύγουστο, πάνω από τις προσδοκίες και από τις 66,4 μονάδες τον Ιούλιο. Αντίθετα, η κατασκευή νέων κατοικιών τον Ιούλιο μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας λόγω χαμηλής ζήτησης και υψηλού αποθέματος.
Η Nvidia καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών και η Applied Materials εντάχθηκε στο ίδιο κλαμπ, μετά την απογοητευτική πρόβλεψη για τις πωλήσεις.
Παρά τα προβλήματα αυτά, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη πάνω από 3% στην εβδομάδα, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 5% και ο Dow Jones κινείται σε τροχιά για εβδομαδιαία κέρδη 3%.
Καλή εβδομάδα και για το βρετανικό χρηματιστήριο
Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,5% την Παρασκευή, διακόπτοντας ένα πενθήμερο ανοδικό σερί, και υστέρησε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Η πτώση ακολούθησε μια άνοδο κατά 0,5% στις βρετανικές λιανικές πωλήσεις για τον Ιούλιο, που ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες, αλλά ήρθε μετά από έναν αδύναμο Ιούνιο.
Οι περισσότερες κατηγορίες μετοχών σημείωσαν πτώση, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστικών και των developers (-0,8%), της Ενέργειας (-0,5%), των Μετάλλων και της Εξόρυξης (-0,5%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,4%). Οι εταιρίες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων και οι μετοχές προσωπικών αγαθών είχαν καλή απόδοση, με τον χρυσό να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ.
Ανάμεσα στις μεμονωμένες μετοχές, η Rightmove έπεσε πάνω από 2,5%, οι Berkeley και Fresnillo υποχώρησαν πάνω από 2% και η Persimmon σημείωσε πτώση 1,5%. Αντίθετα, η Entain κέρδισε 1% μετά από αναβάθμιση της αξιολόγησής της από την Goldman Sachs.
Παρά την πτώση της Παρασκευής, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο περίπου 1,6% για την εβδομάδα, λόγω της επανόδου της παγκόσμιας όρεξης για ρίσκο.
Το ευρώ σε υψηλά 7μηνου
Το ευρώ διαπραγματευόταν γύρω στα $1,0988 μετά αφού σκαρφάλωσε σε υψηλό 7μηνου πάνω από $1,1 την Τετάρτη, ενώ καταγράφει κέρδη περίπου 0,7% αυτή την εβδομάδα.
Παρά τη μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed μπορεί να είναι πιο επιθετική στις μειώσεις επιτοκίων. Υπάρχει πιθανότητα 25% η Fed να προβεί σε μεγαλύτερη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου. Έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, που ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη, αύξησε τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, αλλά τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατευνάσαν τους φόβους για σοβαρή οικονομική επιβράδυνση και μείωσαν τις εικασίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Στην Ευρώπη, οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων έως τα μέσα Οκτωβρίου.