Η Ουκρανία αλλάζοντας πολεμική τακτική και περνώντας από την άμυνα στην επίθεση, με την κατάληψη ρωσικών εδαφών, επιχειρεί να ανατρέψει τη δυναμική του πολέμου, επιδίωξη που προς ώρα φαίνεται ρεαλιστική καθώς ο σύμμαχος του Πούτιν πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο μιλά για διαπραγματεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος ανοίγει θέμα αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για τα ουκρανικά F-16.
Αν και η προώθηση των ουκρανικών στρατευμάτων μέσα στο ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ έχει επιβραδυνθεί, εν τούτοις έχουν ήδη διανύσει 35 χιλιόμετρα μέσα στη ρωσική επικράτεια. Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει στρατιωτική διοικητική υπηρεσία στην περιοχή του Κουρσκ, με τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Ολεξάντρ Σύρσκυ, να δηλώνει ότι θα “διατηρεί την τάξη και την ασφάλεια” και θα ικανοποιεί τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Η Ρωσία αντεπιτίθεται στο Ντονέτσκ: Αλλά οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν καταλάβει περισσότερο έδαφος γύρω από την περιοχή του Ντονέτσκ στην Ουκρανία. “Θα έλεγα ότι τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί στο μέτωπο μας στο Ντονέτσκ από τότε που το Κίεβο ξεκίνησε την επίθεση στο Κουρσκ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της 110ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας, Ιβάν Σεκάτς, στη Βερόνικα Μελκοζερόβα του Politico. “Έχουμε λάβει ακόμα λιγότερα πυρομαχικά από πριν και οι Ρώσοι πιέζουν.”
Ο σύμμαχος του Πούτιν, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έχει την απάντηση! “Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματίσουμε αυτή τη σύγκρουση,” δήλωσε ο ηγέτης της Λευκορωσίας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η διοίκηση Μπάιντεν είναι “ανοιχτή” στην αποστολή πυραύλων μακράς εμβέλειας στην Ουκρανία, μια κίνηση που θα έδινε στα F-16 του Κιέβου μεγαλύτερη δύναμη πυρός, αναφέρουν οι συνεργάτες μας στις ΗΠΑ. Δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για την αποστολή των πυραύλων, αλλά η διοίκηση εξετάζει τώρα τις λεπτομέρειες, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Η κατάσταση παραμένει δυναμική και ρευστή. Οι αμερικανικές εκλογές απέχουν 90 ημέρες και ο Ντόναλντ Τραμπ που είναι πιθανό να είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι θα τελειώσει τον πόλεμο σε ένα 24ωρο. Συνεπώς, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει κάθε λόγο να παίζει καθυστερήσεις. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν θέλει η έξοδός του να συνοδευτεί από μια νίκη, ενώ το στρατιωτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον είναι απεγνωσμένο για μια νίκη έναντι της Ρωσίας. Έτσι, το ενδεχόμενο δημιουργίας τετελεσμένων που θα κάνουν την ειρήνη στην περιοχή δυσκολότερη αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο.
Σενάρια για την επόμενη μέρα
Ρωσική Αντίδραση:
Η Ρωσία φαίνεται να εξετάζει σοβαρά ενδεχόμενα για την αντίδρασή της στη συνεχιζόμενη ουκρανική επίθεση. Σύμφωνα με αναλύσεις από τα think tanks, η Μόσχα θα μπορούσε να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία στις περιοχές που βρίσκονται υπό πίεση, όπως το Κουρσκ, και να προβεί σε περισσότερες κινήσεις για να σταθεροποιήσει το μέτωπο. Παράλληλα, είναι πιθανό να συνεχίσει τη χρήση πιο επιθετικών μέτρων, όπως πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές, για να επιβραδύνει την ουκρανική προέλαση (Chatham House).
Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να εντατικοποιήσει την καταστολή στο εσωτερικό, όπως φαίνεται από την καρατόμηση του κυβερνήτη του Κουρσκ, Ρομάν Σταροβόιτ, για την παραδοχή της ουκρανικής εισβολής. Η Ρωσία ενδέχεται επίσης να επικεντρωθεί στη διατήρηση της υποστήριξης από τους συμμάχους της, όπως η Κίνα και το Ιράν, και να αυξήσει τις προσπάθειές της για τη διεξαγωγή διπλωματικών συνομιλιών με χώρες που μπορούν να επηρεάσουν την παγκόσμια γνώμη (Chatham House).
Στάση της Δύσης:
Η Δύση παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους να εξετάζουν περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, όπως η αποστολή πυραύλων μακράς εμβέλειας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι δυτικοί παράγοντες αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων, αν και αυτή η στάση δεν είναι ενιαία. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να είναι πρόωρες και να αποδυναμώσουν τη θέση της Ουκρανίας, ιδιαίτερα εάν η Ρωσία δεν δείξει σοβαρή διάθεση για ειρήνευση (Chatham House) (Chatham House).
Προοπτικές Διαπραγματεύσεων και Ανταλλαγή Κρατουμένων:
Η πιθανότητα διαπραγματεύσεων παραμένει ένα περίπλοκο ζήτημα. Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ασταθή και προσωρινές συμφωνίες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν μεταξύ άλλων εμπλεκόμενων πλευρών στο παρελθόν. Η Δύση μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει οικονομική και διπλωματική πίεση για να ωθήσει τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν και μέχρι στιγμής η Μόσχα δείχνει μικρή διάθεση για ειλικρινή διαπραγμάτευση (Chatham House).
Στο θέμα της ανταλλαγής κρατουμένων, έχουν γίνει ήδη ορισμένες ανταλλαγές, και αυτή η πρακτική ενδέχεται να συνεχιστεί ως μέρος των περιορισμένων διπλωματικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτές οι ανταλλαγές γίνονται συνήθως υπό την αιγίδα τρίτων χωρών ή οργανισμών και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα βήμα προς περαιτέρω διαπραγματεύσεις (Chatham House).
Αυτή η ανάλυση αποτυπώνει τις τρέχουσες σκέψεις και στρατηγικές της Ρωσίας και της Δύσης, ενώ παρέχει μια εικόνα για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην συνεχιζόμενη σύγκρουση.
SitRep: Ρωσο-Ουκρανικό Μέτωπο – 11-15 Αυγούστου 2024
11 Αυγούστου 2024
Τα ουκρανικά στρατεύματα συνέχισαν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ, αποκτώντας τον έλεγχο επιπλέον οικισμών. Ωστόσο, αυτή η προέλαση προκάλεσε σημαντικές ρωσικές αντιδράσεις, όπως η καρατόμηση του κυβερνήτη του Κουρσκ, Ρομάν Σταροβόιτ, ο οποίος επικρίθηκε επειδή παραδέχθηκε δημόσια την ουκρανική εισβολή και κατοχή. Η παραδοχή του προκάλεσε πανικό στον τοπικό πληθυσμό και δυσαρέσκεια στο Κρεμλίνο (Kyiv Post) (Wikipedia).
12 Αυγούστου 2024
Τα ουκρανικά στρατεύματα διατήρησαν τη δυναμική τους στο Κουρσκ, αλλά αντιμετώπισαν αυξανόμενη αντίσταση καθώς η Ρωσία μετέφερε ενισχύσεις από το Ντονέτσκ. Παράλληλα, στο Ντονέτσκ, οι ουκρανικές θέσεις βομβαρδίστηκαν από ρωσικές δυνάμεις, οδηγώντας σε περαιτέρω απώλειες εδαφών για την Ουκρανία στην περιοχή. Αναφορές έκαναν λόγο για Ρώσους στρατιώτες που παραδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ, απογοητευμένοι από την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής προέλασης και την κακή ηγεσία στους δικούς τους κόλπους (Kyiv Post) (Wikipedia).
13 Αυγούστου 2024
Η σύγκρουση κλιμακώθηκε καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις προσπάθειές τους να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στο Κουρσκ, ενώ συνέχιζαν την επίθεσή τους στο Ντονέτσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να σημειώσουν κάποια πρόοδο προς την κατεύθυνση του Σίβερσκ και της δυτικής Ζαπορίζια, αν και με σημαντικό κόστος. Η ρωσική στρατιωτική ηγεσία απάντησε στην επιδεινούμενη κατάσταση στο Κουρσκ, εφαρμόζοντας αυστηρότερους ελέγχους στα μέσα ενημέρωσης και τον δημόσιο λόγο, με στόχο να καταστείλει τις πληροφορίες για τις ουκρανικές επιτυχίες (Wikipedia).
14 Αυγούστου 2024
Οι ρωσικές αντεπιθέσεις στο Κουρσκ έγιναν πιο οργανωμένες, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν την ουκρανική προέλαση. Στο Ντονέτσκ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αυξήθηκαν, στοχεύοντας τις ουκρανικές αμυντικές θέσεις. Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν υλικοτεχνικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελλείψεων σε πυρομαχικά, δυσχεραίνοντας την ικανότητά τους να διατηρήσουν και να προελάσουν σε πολλαπλά μέτωπα. Αναφορές ανέφεραν επίσης ότι η Ρωσία εκκένωνε με τη βία πολίτες από τις πληγείσες περιοχές στο Κουρσκ, παρουσιάζοντας το ως ανθρωπιστική προσπάθεια ενώ απέφευγε περαιτέρω αναταραχές (Wikipedia).
15 Αυγούστου 2024
Η κατάσταση στο μέτωπο παρέμεινε ασταθής, με τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύουν τον έλεγχό τους στις καταληφθείσες περιοχές στο Κουρσκ. Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν την πίεση τους στο Ντονέτσκ, οδηγώντας σε σοβαρές απώλειες και από τις δύο πλευρές. Αξιοσημείωτα, οι ουκρανικές επιθέσεις με drones στόχευσαν κρίσιμες ρωσικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών εφοδιασμού στο Μπέλγκοροντ και στο Ροστόφ.