Ενώ η νομική συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, ταυτόχρονα “τρέχει” και η διαδικασία λειτουργικής ενοποίησης, η οποία αποτελεί πρόκληση, καθώς το προσωπικό που έχει συσσωρευθεί αριθμεί σχεδόν 1500 άτομα.
Σημαντική μείωση του προσωπικού μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου και ενδεχομένως spin-offs μονάδων, προβλέπει το οργανόγραμμα για τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας. Παράλληλα, προβλέπεται η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, αν και θα διατηρηθεί η τρέχουσα γεωγραφική κάλυψη.
Από την απορρόφηση της HSBC το προσωπικό της Παγκρήτιας αυξήθηκε κατά 250 άτομα, αλλά ικανό μέρος αυτών έχουν ήδη αποχωρήσει. Επίσης προσωπικό εισέρευσε με την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας. Έτσι, το προσωπικό της Παγκρήτιας έφτασε στις αρχές του 2024 στα 900 άτομα περίπου.
Στην Attica Bank η κατάσταση είναι πιο “μαζεμένη”, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό ανέρχεται στα 568 άτομα. Στην Attica είχαν εφαρμοστεί πολλαπλά προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της διοίκησης από την Ελένη Βρεττού.
Όπερ σημαίνει ότι μετά τη συγχώνευση των δύο τραπεζών -που αθροίζουν συνολικά περί τους 1.500 εργαζομένους- θα απαιτηθεί περαιτέρω, σημαντική μείωση του προσωπικού η οποία θα επιτευχθεί μέσα από νέα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης.
Από τα στοιχεία του νέου οργανογράμματος προκύπτει μείωση προσωπικού σε ανώτατο επίπεδο κατά 60% στον συνδυασμένο φορέα, 40% σε ανώτερο και 30% σε ανώτερο στελεχειακό δυναμικό. Το διοικητικό downsizing θα μειώσει αισθητά τις δαπάνες, θα βελτιώσει την ευελιξία και θα ενισχύσει τη συνοχή. Έτσι, το νέο σχήμα θα αριθμεί συνολικά 40-50 άτομα λιγότερα στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια συγκριτικά με την υφιστάμενη δομή των δύο τραπεζών αθροιστικά.
Μεγαλύτερες είναι οι επικαλύψεις προσωπικού σε επίπεδο διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών στις λειτουργικές διευθύνσεις των τραπεζών. Σε αυτό το επίπεδο θα εστιαστούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Ήτοι πρόκειται για στελέχη ηλικίας 42-55 ετών. Κίνητρα για την παραμονή θα προσφερθούν σε στελέχη που διαθέτουν εμπειρία στο τραπεζικό σύστημα συνολικά.
Με δεδομένο ότι το εύρος και η γεωγραφική κάλυψη του δικτύου θα διατηρηθούν και ότι καταστήματα θα κλείσουν κυρίως στο κέντρο της Αθήνας και ενδεχομένως σε άλλες μεγάλες πόλεις, το προσωπικό που εργάζεται εκεί δεν θα γνωρίσει ουσιαστικές ανακατατάξεις. Δεδομένες θεωρούνται οι αλλαγές όμως στις κεντρικές υπηρεσίες. Σε αυτές το Crisis Monitor έχει αναφερθεί εκτενώς.
Αρχικά θα ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αλλά εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα ακόμη, ίσως και δύο, καθώς στελέχη που είναι απαραίτητα για τη συγχώνευση θα βρεθούν χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο στη συνέχεια. Κεντρικό στοιχείο στις εθελούσιες θα είναι η ηλικιακή ομάδα. Επίσης, για την ενοποίηση των τραπεζών θα απαιτηθεί η διαμόρφωση ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα αποτελέσει και πήχη για την αξιολόγηση της ακαταλληλότητας του προσωπικού.
Ζήτημα θα υπάρξει στις νομικές υπηρεσίες, όπου -αν και δεν υπάρχουν επικαλύψεις και απαιτείται προσωπικό- εν τούτοις υπάρχουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και εργασιακού υποδείγματος. Ήδη, στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχώνευσης διαπιστώνεται σημαντικές δυσλειτουργίες και προβλήματα. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δύο τραπεζών, στο συγκεκριμένο τμήμα.
Η σχέση ανταλλαγής
Η σχέση αξιών μεταξύ της Τράπεζας και της Παγκρήτιας Τράπεζας συμφωνήθηκε σε 9 για την Τράπεζα και 1 για την Παγκρήτια Τράπεζα και κατά συνέπεια η σχέση συμμετοχής των μετόχων των συγχωνευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων στο εκ της Συγχώνευσης διαμορφούμενο νέο ποσό μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, αφού ληφθεί υπόψη και η ακύρωση των μετοχών που κατέχει η Παγκρήτια Τράπεζα στην Τράπεζα, θα ανέρχεται σε 89,5275695920128% για τους μετόχους της Τράπεζας και 10,4724304079872% για τους μετόχους της Παγκρήτιας Τράπεζας.
Επομένως, ως δίκαιη και εύλογη σχέση ανταλλαγής (η «Σχέση Ανταλλαγής») για τις μετοχές της Παγκρήτιας Τράπεζας προτείνεται η αναλογία 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας για κάθε μία (1) κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας ενώ οι μέτοχοι της Τράπεζας θα διατηρήσουν και μετά τη Συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατέχαν πριν τη Συγχώνευση.
Για τον καθορισμό του εύρους αξιών και της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών των συγχωνευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων, η Τράπεζα ανέθεσε στην ελεγκτική εταιρεία «PRICEWATERHOUSECOOPERS ΑΕ» (ο «Εμπειρογνώμονας») και η Παγκρήτια Τράπεζα στην ελεγκτική εταιρεία «KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε.» τον έλεγχο του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης και τη διατύπωση γνώμης για το αν η σχέση ανταλλαγής των μετοχών είναι δίκαιη και λογική.