Ανθεκτικότητα, παρά το πρόσφατο sell-off και την επιδείνωση του κλίματος, εμφανίζει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, οικοδομώντας θετική τεχνική εικόνα, αν και μεγάλο μέρος οφείλεται στις παρεμβάσεις ισχυρών στο τέλος της συνεδρίασης.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, κράτησε τις στηρίξεις και έδειξε να συγκεντρώνει δυνάμεις για να παλέψει αντιστάσεις, αν και κάτι τέτοιο είναι πρόωρο και η αγορά χωρίς τζίρο εν μέσω θερινής ραστώνης. Παρά τις φωτιές στο εσωτερικό και την έξαρση στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Λωρίδας της Γάζας, πάντως, το Χ.Α δείχνει να μην νιώθει την πολύπλευρη αύξηση του ρίσκου. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι αν αυτή η έξαρση του ρίσκου είναι αποτιμημένη στις τρέχουσες τιμές ή όχι και απλώς η αγορά “κάνει τα στραβά μάτια”.
Ο Γενικός Δείκτης με οδηγό τις τράπεζες προσπάθησε να υπερβεί τις 1.400 μονάδες. Σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο η προσοχή ήταν στραμμένη στην ανακοίνωση στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ- σήμερα-αύριο τα σημαντικότερα- με περιορισμένη ωστόσο την διάθεση προεξόφλησης.
Στο ΧΑ φάνηκε να συνεκτιμάται περισσότερο, με αποτέλεσμα οι αγοραστές στα τραπεζικά χαρτιά να ανέβουν από τις 1.235 έως τις 1.247,49 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο οι ειδήσεις είναι περιορισμένες, ελάχιστα τα πραγματικά νέα και η δραστηριότητα στο ταμπλό είναι αποτέλεσμα κινήσεων θεσμικών, κυρίως ξένων, που διορθώνουν χαρτοφυλάκια και χτίζουν θέσεις.
Σε επιχειρηματικό επίπεδο, δύο είναι οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών: Η απένταξη της Motor Oil από τον MSCI Greece και η επιτάχυνση της εισαγωγής του Metlen στο CIty, που οδηγεί στην επίσπευση της δημόσιας πρότασης στο Χ.Α και το spin-off και IPO της ΜΕΤΚΑ.
Στο γενικότερο πλαίσιο οι φωτιές στην Αττική έχουν σαφή αντίκτυπο τόσο στα ερείσματα της κυβέρνησης, όσο και στο πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθώς η αντιπολίτευση βρίσκεται σε τροχιά ανασύνθεσης, τα κόστη θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά εντονότερα. Οι αγορές διαβάζουν την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως παράγοντα σταθερότητας, αν και η προώθηση και η αποτελεσματικότητα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας έχουν ήδη τεθεί υπό εξέταση από τους διεθνείς οίκους.
Η συνεδρίαση
Παρ’ ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με την…ψυχρολουσία της “εξόδου” της μετοχής της Motor Oil από τον δείκτη MSCI Greece Standard και της μη “εισοδου” του ομίλου TITAN Cement International, οι πωλητές περιορίστηκαν κυρίως στη μετοχή της πρώτης ενόσω ενεργοποιούνταν αγοραστές σε τραπεζικά και συγκεκριμένα blue chips.
Υποστηρικτικά των τραπεζών τα ξένα σπίτια, με την UBS να βλέπει εχθές ισχυρό το Q2 και να αναθεωρεί την στοχοθεσία για τις μετοχές, και τη Morgan Stanley να αυξάνει τις εκτιμήσεις για την Eurobank εξετάζοντας τρία ενδεχόμενα, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη.
Σε Πειραιώς (3,898), Εθνική (7,61) οι εντολές αγοράς αρχικά, σε Alpha Bank (1,57) ακολούθησαν. Παρέμειναν πωλητές στην Eurobank.
Ο τζίρος επικεντρώθηκε για ακόμη μια συνεδρίαση στα χαρτιά του FTSE-25, καθώς στα 14,69 εκατ. τμχ που πραγματοποιήθηκαν τα 10,5 εκατ. αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές. Περισσότερα από 2,8 εκατ στον τίτλο της Πειραιώς, σχεδόν 1 εκατ. στην Εθνική.
Στα 21,38-20,62 ευρώ οι πωλήσεις/αγορές στη μετοχή της ΜΟΗ, στα 30,60-30,15 του TCI, με την δεύτερη να έχει κάποια διαστήματα εντολών σε θετικό πρόσημο.
Με αυξημένες συναλλαγές, και αρκετά πακέτα για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή του ΟΤΕ, εντολές στα 14,66-14,50 ευρώ, συνολικά 6 προσυμφωνημένες εντολές για περίπου 3 εκατ τμχ. Διακριτό το σταθερό μάζεμα στη μετοχή, όπως και στης ΔΕΗ. Στο εύρος των 11,67-11,37 ευρώ, με τις εισροές εμφανείς μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στην Ρουμανία.
Στα 22,50 (0,90%) η μετοχή της Jumbo, στα 9,68 (2,22%) της Cenergy Holdings- μεγαλύτερη άνοδος από τον όμιλο- στα 5,55 (1,83%) της Viohalco, στα 1,746 (0,34%) της ElvalHalcor.
Στις 2.232,93 (0,57%) ο FTSEMidCap, με ικανοποιητική κινητικότητα σε συγκεκριμένες μετοχές. Ειδικότερα με αγοραστές σε ΚΡΙ ΚΡΙ (11,90), Lavipharm (0,81), Profile (4,58%), Optima Bank (12,12), EXAE (4,45), Intralot (1,11).
Σε ότι αφορά στα mid caps, ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι η παρουσία του Amber Capital στο μ.κ της Intralot με ένα ποσοστό (διερευνητικό ; ) στο περίπου 0,82%. Το fund γνωστό από την επενδυτική θέση που είχε “χτίσει” παλαιότερα στο μ.κ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ φέρεται να ξανά κάνει focus σε ελληνικά assets.
Στις 53/37 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.