Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, διευρύνοντας τα κέρδη τους από την προηγούμενη συνεδρίαση και δίνοντας χαρακτήρα ανάκαμψης στην αντίδραση που ξεκίνησε μετά το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι αγορές ανακάμπτουν καθώς επαναξιλογούν το μέγεθος των κινδύνων επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις προοπτικές των επιτοκίων δανεισμού ενόψει των βασικών στοιχείων τιμών των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.
Ο δείκτης Stoxx 50 της Ευρωζώνης ενισχύεται κατά 0,5% ξεπερνώντας τις 4.690 μονάδες, και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 500 σημείωσε άνοδο 0,4% ξεπερνώντας το όριο των 500 μονάδων.
Τα κέρδη κατανέμονται σε όλους τους βασικούς κλάδους. Η ASML, η εταιρία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρωζώνη, γράφει κέρδη της τάξης του 1%, καθορίζοντας το ρυθμό για τις τεχνολογικές μετοχές και επεκτείνοντας τη μεταβλητή δυναμική του τομέα, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αξιολογούν τις βάσεις του φετινού ράλι στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι Prosus και Adyen ενισχύονται σχεδόν κατά 1%, επεκτείνοντας την ισχυρή δυναμική της προηγούμενης συνεδρίασης. Αλλού, οι βιομηχανικοί γίγαντες επίσης τα πήγαν καλά, με τις Siemens, Schneider και Airbus να κερδίζουν 0,8% έκαστη.
Διεθνώς, πάντως, οι ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση παραμένουν, με τη νέα έκθεση του ΟΠΕΚ να προβλέπει μείωση της ζήτησης και τις αγορές να αντιδρούν τερματίζοντα το πενθήμερο ανοδικό σερί στο πετρέλαιο.
Από την άλλη πλευρά, σε ρυθμούς ράλι συνέχισε ο Nikkei 225 στο Τόκιο, καθώς η αγορά ανακτά το χαμένο έδαφος από το κραχ της προηγούμενης εβδομάδας.
Η άνοδος της Wall Street
Τη Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2024, η Wall Street σημείωσε ανάκαμψη μετά από μια ταραχώδη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από μια σημαντική πτώση της αγοράς νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Η εβδομάδα ξεκίνησε με θετικές προοπτικές, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 εμφάνισαν άνοδο περίπου 0,25% νωρίς το πρωί, παρόλο που δεν υπήρχαν σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις για την ημέρα.
Αυτή η ανάκαμψη ήρθε μετά από μια σοβαρή πτώση της αγοράς στις 5 Αυγούστου 2024, που προκλήθηκε από απροσδόκητες αλλαγές στην οικονομική πολιτική στην Ιαπωνία και ανησυχητικούς οικονομικούς δείκτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μια απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν σε εκτεταμένες πτώσεις στα κύρια χρηματιστηριακά δείκτες, με τον Dow Jones, τον S&P 500 και τον Nasdaq να σημειώνουν σημαντικές απώλειες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις επικείμενες ανακοινώσεις οικονομικών δεδομένων, όπως ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) για τον Ιούλιο, για να εκτιμήσουν την πιθανή κατεύθυνση του πληθωρισμού και της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Επιπλέον, αναμένονταν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από μεγάλες εταιρείες λιανικής και τεχνολογίας αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Υποχώρησε ο δείκτης “φόβου”
Οι αγορές φαίνεται ότι ξεπέρασαν το σοκ και εξορθολογίζουν την αντίδρασή τους. Η μεταβλητότητα υποχωρεί μεν, αλλά παραμένει σε επίπεδα που υποδηλώνουν αυξημένο βαθμό ευαλωτότητας.
Για την ώρα, ο VIX έχει υποχωρήσει κοντά στο 20, από το 38,57 που είχε εκτοξευθεί την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή παραμένει πάνω από το όριο του 15 που υποδηλώνει αυξημένη μεταβλητότητα και ευαλωτότητα της αγοράς.