Τα οφέλη του ελαιολάδου για την υγεία είναι γνωστά εδώ και χρόνια, με πολλές έρευνες να αναδεικνύουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μια ακόμη πρόσφατη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει τη σημαντική του δράση σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, προσθέτοντας νέα στοιχεία στο ήδη πλούσιο επιστημονικό υπόβαθρο για αυτό το «υγρό χρυσάφι».
Ανακάλυψη Νέων Ιδιότητων του Ελαιολάδου
Το 2022, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Jaume I (UJI) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβα, κατάφερε να αποδείξει ότι ένα εκχύλισμα ελιάς μπορεί να αναστείλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό του καρκίνου του παχέος εντέρου in vitro. Αυτή η ανακάλυψη έφερε νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο εκχύλισμα είναι επίσης ασφαλές για τα υγιή κύτταρα, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα εφαρμογής του σε θεραπείες.
Η Μελέτη και τα Αποτελέσματά της
Η παρούσα μελέτη βασίστηκε στις ιδιότητες ενός εκχυλίσματος ελιάς που παράγεται στο Castellón, συγκεκριμένα στο La Foia de l’Alcalatén με την επωνυμία Sabor del Temps. Από αυτό το εκχύλισμα παράγεται και το αντίστοιχο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το εκχύλισμα από την ελιά όχι μόνο αναστέλλει το 30% της ανάπτυξης του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου HT-29 και του MCF -7 αδενοκαρκίνωμα μαστού σε δόση 30 ug/mL in vitro, αλλά είναι επίσης ακίνδυνο για τα υγιή κύτταρα. Αυτό καθιστά το εκχύλισμα ένα σημαντικό υποψήφιο για περαιτέρω έρευνα και πιθανή κλινική χρήση.
Επιβεβαίωση της Δράσης του Ελαιολάδου
Ο Pedro Miguel Carda και η Eva Falomir, καθηγητές στο UJI και μέλη της ερευνητικής ομάδας Joining Medicine And Chemistry, επιβεβαίωσαν ότι τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν πριν από χρόνια με το εκχύλισμα από τις ελιές ισχύουν πλέον και για το ίδιο το ελαιόλαδο. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέους δρόμους για την αξιοποίηση του ελαιολάδου όχι μόνο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής αλλά και ως πιθανό θεραπευτικό μέσο σε σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος.