Σοβαρός είναι ο κίνδυνος γενικευμένου πισωγυρίσματος στα εργασιακά δικαιώματα στη Δύση, με την Ελλάδα να κατέχει τα πρωτεία ανοίγοντας την πόρτα για 48ωρη εργάσιμη εβδομάδα.
Οικονομικές ανησυχίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απολύσεις και μειωμένες ευκαιρίες για απομακρυσμένη εργασία στις ΗΠΑ, δυναμική που θα είχε αντίκτυπο και στην Ευρώπη.
Τα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για τους CEO’s που θέλουν να επανεξετάσουν τις πολιτικές εργασίας. Ωστόσο, η επιστροφή σε παραδοσιακά μοντέλα εργασίας θα μπορούσε να βλάψει την παραγωγικότητα και το ηθικό των εργαζομένων.
Σάββατο… η νέα Παρασκευή
Είναι σίγουρα μια ανησυχητική σκέψη, αλλά για ορισμένους εργαζόμενους η μακρύτερη εργάσιμη εβδομάδα είναι ήδη πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει επιτρέψει σε ορισμένους τομείς να μεταβούν σε εβδομάδα εργασίας 48 ωρών για να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Και οι νοτιοκορεατικές εταιρείες, όπως η Samsung, ζητούν από ορισμένα στελέχη να εργάζονται στο γραφείο και το Σάββατο ή την Κυριακή για να ενισχύσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τώρα, με τις οικονομικές ανησυχίες να εντείνονται στις ΗΠΑ, ορισμένοι εργαζόμενοι που επιθυμούν λιγότερο χρόνο στη δουλειά ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν να ονειρεύονται.
Και αυτό μπορεί να μην είναι το χειρότερο: Οι υπάλληλοι που ήλπιζαν να παραμείνουν σε ρόλους δια τηλεργασίας ή να βρουν τέτοιους μπορεί να διαπιστώσουν ότι είναι πιο δύσκολο να το πετύχουν. Ωστόσο, ίσως η μεγαλύτερη απειλή για τους υπαλλήλους είναι οι απολύσεις. ΟΙ CEO’s που βρίσκονται υπό πίεση για διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να αποφασίσουν να κάνουν περικοπές, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Intel στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα η Ελληνικός Χρυσός επέβαλε τελικά αλλαγές στις συμβάσεις και στα ωράρια εργασίας.
Αφορμή τα μάκρο
Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεση για την απασχόληση τον Ιούλιο, που τρομάζει τους επενδυτές, θα μπορούσε να παρέχει κάλυψη σε ορισμένους εργοδότες για να απομακρυνθούν από την μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα, την απομακρυσμένη εργασία και άλλα μέτρα που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων, δήλωσαν ειδικοί στην αγορά εργασίας στο Business Insider.
Ο Peter Cappelli, καθηγητής διοίκησης στη Σχολή Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι υπήρχε η αντίληψη ότι ορισμένοι εργοδότες είχαν χρησιμοποιήσει τις απολύσεις ως μέσο για να επιβάλλουν την επιστροφή των εργαζομένων στο γραφείο. Και πρόσθεσε ότι τα αφεντικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία νέα σχετικά με την οικονομία ως έναν νέο λόγο για να γίνουν πιο αυστηροί με τους εργαζομένους — ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις πάνε καλά.
Το “σιωπηλό υβριδικό” πρόγραμμα εργασίας είναι ο τελευταίος τρόπος που οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την επιστροφή στο γραφείο.
“Δεν είναι τόσο η πραγματικότητα όσο η αντίληψη”, είπε ο Cappelli.
Ανέφερε ότι ενώ πολλοί εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια κέρδισαν κάποια επιρροή, οι εργοδότες εξακολουθούσαν να κατέχουν την πλειονότητα της δύναμης, με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο προς το τέλος των lockdowns της πανδημίας.
“Οι εργαζόμενοι ποτέ δεν είχαν πραγματικά το πάνω χέρι στην αγορά εργασίας”, είπε ο Cappelli.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να νιώσουν ότι έχουν ακόμα λιγότερη δύναμη αν οι ανησυχίες των αφεντικών για την οικονομία τους κάνουν λιγότερο φιλικούς προς τους υπαλλήλους τους.
Οι CEO’s… φοβούνται
Ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός πιέζει τους καταναλωτές στο σημείο που ορισμένοι μειώνουν τα έξοδα για καφέδες και αλκοόλ.
Η Starbucks είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η επισκεψιμότητα στα καταστήματά της είχε μειωθεί —ειδικά μεταξύ των πελατών που δεν ήταν τακτικοί— και ο CEO Laxman Narasimhan ανέφερε “ένα δύσκολο καταναλωτικό περιβάλλον.” Η γίγαντας των ποτών Diageo κατέγραψε την πρώτη της πτώση στις ετήσιες πωλήσεις από το 2020.
Είναι το είδος πράγματος που θα μπορούσε να κάνει έναν εργοδότη λιγότερο διατεθειμένο να δοκιμάσει κάτι νέο — όπως η τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.
Ωστόσο, ακόμα και χωρίς χαμηλές πωλήσεις, ο Cappelli είπε ότι η τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα ήταν ήδη απίθανο να υιοθετηθεί ευρέως στις ΗΠΑ.
“Δεν νομίζω ότι είχε ποτέ καμία πιθανότητα στις ΗΠΑ,” είπε. Αλλά, την ίδια στιγμή, ο Cappelli επίσης δεν νομίζει ότι οι εταιρείες θα πιέσουν τους εργαζομένους να εργαστούν και έκτη ημέρα. “Αυτό είναι μια τεράστια παραβίαση του κανόνα.”
Σημείωσε ότι η αλλαγή στην Ελλάδα ήταν πιο εστιασμένη στο να επιτρέψει στους εργαζομένους να έχουν υπερωρίες.
Ανασφαλείς CEO’s
Η Brigid Schulte, διευθύντρια του Better Life Lab στο New America και συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου “Over Work,” είπε ότι όταν αναδύονται ανησυχίες για την οικονομία, πολλοί ηγέτες θέλουν να επιστρέψουν σε οικείους τρόπους εργασίας.
“Σε περιόδους αβεβαιότητας, ειδικά ηγεσίες θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό που μοιάζει με ασφαλέστερο χρόνο,” είπε. “Η μόνη ειρωνεία είναι ότι εκείνος ο τρόπος δεν ήταν απαραίτητα καλύτερος.”
Η Schulte είπε ότι οι εταιρίες που αποφασίζουν να αντιμεταθέσουν όλα τα οικονομικά τους προβλήματα στους εργαζομένους είναι κοντόφθαλμες, αναφέροντας έρευνες που δείχνουν ότι οι απολύσεις κάνουν μακροπρόθεσμη ζημιά σε μια εταιρεία. Και, πρόσθεσε, οι μεγαλύτερες ώρες εργασίας συνδέονται με χαμηλότερη παραγωγικότητα και αύξηση του burnout.
Η Schulte είπε ότι πολύ συχνά, όταν επικρατεί η απειλή μιας ύφεσης, οι ηγέτες βλέπουν τους εργαζόμενους τους ως μεγάλο κόστος στον ισολογισμό τους.
“Η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής είναι στην πραγματικότητα καλύτερη για τους ανθρώπους και για την επιχείρησή σας μακροπρόθεσμα,” είπε.