Ολοκληρώνεται σήμερα το διήμερο αεροναυτικών ασκήσεων ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδάς και Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα, οι οποίες θεωρείται ότι ανεβάζουν την ένταση, καθώς παράλληλα αντίστοιχες ασκήσεις διενήργησε σε κοντινή περιοχή και η Κίνα.
Οι ασκήσεις αυτές, εντάσσονται στην στρατηγική για υποστήριξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα λόγω εδαφικών διαφορών.
Ταυτόχρονα, η Κίνα πραγματοποίησε τις δικές της στρατιωτικές περιπολίες κοντά στον ύφαλο Scarborough, υπογραμμίζοντας τη διεκδικητική της στάση σχετικά με τις εδαφικές αξιώσεις. Αυτή η αναφορά παρέχει μια επισκόπηση των ασκήσεων, αξιολογεί τις στρατηγικές προθέσεις πίσω από αυτές τις κινήσεις και αξιολογεί τους σχετικούς κινδύνους.
Ιστορικό
Η Νότια Σινική Θάλασσα είναι μια ζωτικής σημασίας θαλάσσια περιοχή με επικαλυπτόμενες εδαφικές διεκδικήσεις από αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και της Ταϊβάν. Είναι μια κρίσιμη δίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο και ένα πιθανό σημείο ανάφλεξης στρατιωτικών συγκρούσεων λόγω της στρατηγικής σημασίας και των πλούσιων σε πόρους υδάτων της (Anadolu Ajansı) (RAPPLER).
Λεπτομέρειες των Ασκήσεων
- Συμμετέχοντες: Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Καναδάς και Φιλιππίνες.
- Δραστηριότητες: Οι ασκήσεις περιελάμβαναν ανθυποβρυχιακό πόλεμο, συνδυασμένους ελιγμούς θαλάσσιας διέλευσης και ελέγχους επικοινωνίας.
- Τοποθεσία: Πραγματοποιήθηκαν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Φιλιππίνων (ΑΟΖ) στη Νότια Σινική Θάλασσα (Anadolu Ajansı) (Radio Free Asia).
- Στόχος: Η υποστήριξη του δικαιώματος ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της υπερπτήσης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας ενάντια στις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας (USNI News) (USNI News).
Αντίδραση της Κίνας
- Ασκήσεις: Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας πραγματοποίησε ναυτικές και αεροπορικές περιπολίες κοντά στον ύφαλο Scarborough, δοκιμάζοντας τις δυνατότητες αναγνώρισης και κοινών επιθετικών δράσεων.
- Στρατηγικό Μήνυμα: Η Κίνα στοχεύει να δείξει την στρατιωτική της ετοιμότητα και ικανότητα να επιβάλει τις εδαφικές της διεκδικήσεις, θεωρώντας τις ξένες στρατιωτικές δραστηριότητες ως αποσταθεροποιητικές (USNI News) (RAPPLER).
Αξιολόγηση Κινδύνου
- Στρατιωτική Αντιπαράθεση
- Επίπεδο Κινδύνου: Μεσαίο
- Ανάλυση: Αν και οι κοινές ασκήσεις έχουν ως στόχο την αποτροπή, η εγγύτητα των αντιτιθέμενων στρατιωτικών δυνάμεων αυξάνει τον κίνδυνο τυχαίων συναντήσεων ή παρεξηγήσεων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε σύγκρουση.
- Διπλωματικές Εντάσεις
- Επίπεδο Κινδύνου: Υψηλό
- Ανάλυση: Οι ασκήσεις αυτές ενδέχεται να επιδεινώσουν περαιτέρω τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των εμπλεκόμενων χωρών, περιπλέκοντας τις τρέχουσες προσπάθειες διαχείρισης των περιφερειακών διαφορών μέσω διαλόγου.
- Οικονομικές Επιπτώσεις
- Επίπεδο Κινδύνου: Χαμηλό προς Μεσαίο
- Ανάλυση: Οι παρατεταμένες εντάσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις εμπορικές διαδρομές, επηρεάζοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ωστόσο, οι τρέχουσες δραστηριότητες δεν έχουν επηρεάσει τις εμπορικές ναυσιπλοΐες.
- Περιφερειακή Σταθερότητα
- Επίπεδο Κινδύνου: Μεσαίο
- Ανάλυση: Οι ασκήσεις σηματοδοτούν μια κλιμάκωση στη στρατιωτική στάση στη Νότια Σινική Θάλασσα, η οποία θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να προκαλέσει περαιτέρω στρατιωτικοποίηση.
Στρατηγικές Επιπτώσεις
- Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και Συμμάχους: Οι ασκήσεις επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για έναν ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας τους δεσμούς ασφαλείας με περιφερειακούς εταίρους όπως οι Φιλιππίνες.
- Για την Κίνα: Οι δραστηριότητες αναδεικνύουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κίνα στην προσπάθεια επιβολής των διεκδικήσεών της απέναντι σε μια συμμαχία χωρών που υποστηρίζουν το διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο (RAPPLER) (Radio Free Asia).
Συμπέρασμα
Οι κοινές ασκήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Φιλιππίνες στη Νότια Σινική Θάλασσα αποτελούν μια στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την αντιμετώπιση των εδαφικών φιλοδοξιών της Κίνας. Αν και αυτές οι ενέργειες πιθανότατα θα προκαλέσουν διπλωματική αντίδραση από την Κίνα, είναι κρίσιμες για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες στην περιοχή. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης για τη διαχείριση των κινδύνων και την αποτροπή πιθανής κλιμάκωσης σε σύγκρουση (Anadolu Ajansı) (USNI News) (USNI News).