Ενώ άπαντες παραμένουν με κομμένη την ανάσα εν αναμονή αντιποίνων από το Ιράν, το γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα ομήρους με τη Χαμάς στις 15 Αυγούστου.
Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και την αναθέρμανση προσδοκιών για άμεση υπογραφή, σηματοδότησε η απόφαση του Νετανιάχου να στείλει διαπραγματευτές στις 15 Αυγούστου, μετά από κοινή έκκληση που εξέδωσαν την Πέμπτη οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ για την επανέναρξη των συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα με στόχο την ταχεία ολοκλήρωση μιας συμφωνίας.
«Ήρθε η ώρα να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους ομήρους και τις οικογένειές τους που υποφέρουν. Έχει φτάσει η ώρα να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.
Η δήλωση ανέφερε ότι, μετά από μήνες «ακούραστης» εργασίας, οι μεσολαβητές είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στο Ισραήλ και τη Χαμάς μια τελική πρόταση, με μόνο τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση της συμφωνίας να απομένουν να διευθετηθούν.
«Δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από οποιαδήποτε πλευρά για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να αρχίσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία», είπαν οι ηγέτες.
«Ως μεσολαβητές, αν χρειαστεί, είμαστε προετοιμασμένοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση που θα επιλύσει τα υπόλοιπα θέματα υλοποίησης με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των πλευρών».
Κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες την επόμενη Πέμπτη, είτε στο Κάιρο είτε στη Ντόχα, για να επιλύσουν τις τελικές λεπτομέρειες και να αρχίσουν την υλοποίηση της συμφωνίας «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
Το Γραφείο του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε νωρίς την Παρασκευή ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα ταξιδέψουν στις συνομιλίες της 15ης Αυγούστου, λέγοντας ότι η αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει όπου αποφασιστεί για «να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της συμφωνίας-πλαισίου».
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Χαμάς.
Auditor’s note: Υπό την απειλή αντιποίνων του Ιράν
Αμερικανός αξιωματούχος που παρείχε ενημέρωσε για τις εξελίξεις, άφησε να εννοηθεί ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη και την καρποφόρηση των διαπραγματεύσεων είναι η αυτοσυγκράτηση του Ιράν.Όπερ σημαίνει ότι παρασκηνιακά, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Τεχεράνη δεν θα επιτεθεί άμεσα ή με καταιγιστικό τρόπο στο Ισραήλ για εύλογο χρονικό διάστημα έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.
Πρόκειται για ανατροπή σκηνικού, που αν και δεν συνιστά άμεση αποκλιμάκωση, εν τούτοις αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οι διπλωματικές διεργασίες αποδίδουν καρπούς.
Οι όμηροι
Σύμφωνα με τα στοιχεία 111 από τους 251 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των σωμάτων 39 επιβεβαιωμένων νεκρών από τις IDF. Η Χαμάς κρατά επίσης δύο Ισραηλινούς πολίτες που εισήλθαν στη Λωρίδα το 2014 και το 2015, καθώς και τα σώματα δύο στρατιωτών των IDF που σκοτώθηκαν το 2014.
Η Χαμάς απελευθέρωσε 105 πολίτες κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου, και τέσσερις όμηροι είχαν απελευθερωθεί προηγουμένως. Επτά όμηροι έχουν διασωθεί από τα στρατεύματα ζωντανοί, και τα σώματα 24 ομήρων έχουν επίσης ανακτηθεί, συμπεριλαμβανομένων τριών απαχθέντων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από το στρατό ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τους απαγωγείς τους.
Δεν είναι έτοιμη ακόμη η συμφωνία
Μιλώντας αργότερα την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης Μπάιντεν διευκρίνισε ότι, ενώ η κοινή δήλωση που εκδόθηκε από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ αναφέρεται στον στόχο των διαπραγματεύσεων της επόμενης Πέμπτης ως το κλείσιμο των εναπομεινάντων κενών, «δεν είναι σαν η συμφωνία να είναι έτοιμη για υπογραφή την Πέμπτη».
«Υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει, αλλά πιστεύουμε ότι ό,τι έχει απομείνει μπορεί να γεφυρωθεί», είπε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, προσθέτοντας ότι η Πέμπτη θα είναι μόνο η «επανέναρξη» των συνομιλιών, όχι η ολοκλήρωσή τους.
Όταν πιέστηκε αρκετές φορές για το αν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αν οι προθέσεις του Νετανιάχου μπορούν να λαμβάνονται αξιόπιστα υπόψη, ο αξιωματούχος προσπάθησε να κρατήσει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση.
«Είναι ευθύνη όχι μόνο της ισραηλινής πλευράς, αλλά και της πλευράς της Χαμάς [να επιτύχουν συμφωνία]. Στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για διαπραγμάτευση ομήρων, και κρατούν ομήρους», είπε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Με κάποια θέληση και καθιστώντας τις πλευρές να το συζητήσουν, πιστεύουμε ότι [μια συμφωνία] είναι δυνατή».
Η ιδέα για μια κοινή δήλωση προέκυψε από τις κλήσεις που έκανε ο Μπάιντεν την Τρίτη με τους ηγέτες του Κατάρ και της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο της διοίκησης, ο οποίος σημείωσε ότι το γραφείο του Νετανιάχου χαιρέτισε την πρωτοβουλία και είπε ότι ένας Ισραηλινός αξιωματούχος θα βρίσκεται στις συνομιλίες.