Τον σκληροπυρηνικό και υποτιθέμενο εγκέφαλο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, Γιαχία Σινουάρ όρισε η Χαμάς νέο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, κίνηση που θεωρείται ότι υπονομεύει τις προοπτικές συμφωνίας με το Ισραήλ για εκεχειρία.
Η απόφαση της Χαμάς να διορίσει την Γιαχία Σινουάρ επικεφαλής του πολιτικού σκέλους αποτελεί την τελευταία κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, η οποία υπονομεύει έτι περαιτέρω την προοπτική επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ο Σινουάρ διαδέχεται τον Ισμαήλ Χανίγια, έναν βασικό διαμεσολαβητή του οποίου η δολοφονία στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη δημιουργήσει πίεση στις συνομιλίες που αποσκοπούσαν στην τερματισμό του δεκάμηνου πολέμου.
Η επιλογή του Σινουάρ, ο οποίος ζει σε κρησφύγετο στη Γάζα, αποτελεί σαφή πρόκληση για Ισραήλ, ενώ ξεκαθαρίζει στις ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει χώρος για διπλωματικούς και πολιτικούς ελιγμούς υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Όταν ρωτήθηκε για το νέο ρόλο του Σινουάρ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους δημοσιογράφους ότι «τονίζει μόνο το γεγονός ότι — όπως συνέβαινε εδώ και καιρό — έχει την ευθύνη.»
Αναφερόμενος στον Σινουάρ ως «τον καθοριστικό παράγοντα» για την κατάπαυση του πυρός, ο Μπλίνκεν είπε: «Αυτή είναι η καθοριστική στιγμή. Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο τελικό τους στάδιο και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ, πολύ σύντομα.»
Ισραήλ: Θα σκοτώσουμε τον Σινουάρ
Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ότι είχε ρόλο στη δολοφονία του Χανίγια, αντέδρασε στην τοποθέτηση του Σινουάρ.
«Υπάρχει μόνο μια προορισμένη θέση για τον Γιαχία Σινουάρ, η οποία είναι δίπλα στους Μοχάμεντ Ντεΐφ και Μαρβάν Ίσσα» που οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν για τη συμμετοχή τους στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησαν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, σχολίασε ο Αβιχαΐ Αντραΐ, εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ στα αραβικά, στο Χ.
Το βιογραφικό του Σινουάρ
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Σινουάρ βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Προηγουμένως είχε τα ηνία του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το 2017.
Επίσης, ο Σνουάρ είχε συλληφθεί από τους Ισραηλινούς και απελευθερώθηκε το 2013, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων. Έξι χρόνια αργότερα, διορίστηκε επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
Στη συνέχεια, επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της ομάδας σε προετοιμασία για ευρύτερη σύγκρουση με το εβραϊκό κράτος.
Μηνύματα
Η απροσδόκητη επιλογή του Σινουάρ ήταν ένα μήνυμα προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Μχαΐμαρ Αμπουσάντα, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ της Γάζας. «Στόχος είναι να προκαλέσει το Ισραήλ, καθώς η Χαμάς δηλώνει ότι για κάθε μετά από κάθε δολοφονία η επόμενη ημέρα είναι χειρότερη.
Η Ένταση Αυξάνεται Στη Μέση Ανατολή Οι αντίποινα μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και των συμμάχων του έχουν αυξηθεί μετά από επίθεση με drone από τους Χούθι στο Τελ Αβίβ στις 19 Ιουλίου.
Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, από το Ίδρυμα Carnegie, υποστηρίζει ότι «Ο Σινουάρ και η τρομοκρατική έξαρση της 7ης Οκτωβρίου είναι τώρα το επίσημο πρόσωπο της Χαμάς.»
«Η επιλογή του επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουμε εδώ και μήνες τώρα – ο Σινουάρ ελέγχει τη Χαμάς,» δήλωσε ο Μίλερ, πρώην διαπραγματευτής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. «Θέτει επίσης τέλος σε οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις που μπορεί να είχε κανείς σχετικά με τις μετριοπαθείς ή ριζοσπαστικές πτέρυγες της. Η προαγωγή είναι επιβεβαίωση των πολιτικών του.»