Επιστροφή από την Άβυσσο για τον Nikkei -225 σήμερα με +1-%, ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών μετά -12% της Δευτέρας και επιβεβαιώνοντας το μοτίβο αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές.
Οι αγορές φοβούνται όταν δεν βλέπου καθαρό ορίζοντα και τρομάζουν όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους και έχουν διαφορετική προτεραιοποίηση. Έτσι, ενώ οι επενδυτές φοβούνται την οικονομική επιβράδυνση, οι κεντρικοί τραπεζίτες τρέμουν τον πληθωρισμό και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις αποδεικνύονται πιο επίμονες.
Αυτή ήταν η σκανδάλη που προκάλεσε το άγριο sell-off στις αγορές, οι οποίες όμως είχαν “λίπος” να κάψουν, δεδομένου ότι παρά τις αυξήσεις επιτοκίων και το roll back των QE η ρευστότητα παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Έτσι, τα Χρηματιστήρια έγραφαν ιστορικά ή πολυετή υψηλά τον Ιούλιο, τα κρυπτονομίσματα ανέβαιναν και χρυσός το ίδιος. Μόνο το πετρέλαιο έδειχνε προβληματικά ατασικό, καθώς οι φόβοι για την οικονομική επιβράδυνση αντιστάθμιζαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες και τις πρωτοβουλίες ελέγχου της προσφοράς των OPEC+.
Οι ασιατικές αγορές
Στο «πράσινο» επέστρεψαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τις κατευναστικές δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών.
Η χθεσινή κατάρρευση λόγω των φόβων των επενδυτών για του κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες ότι οι επενδύσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το φθηνό γιεν αποσύρονται, είδε τους ιαπωνικούς δείκτες να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη του 12%.
Ο Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με κέρδη 10,23% κλείνοντας στις 34.675 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κέρδισε 9,3% φτάνοντας στις 2.434 μονάδες την Τρίτη, αφού και οι δύο δείκτες είχαν χάσει πάνω από 12% στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν σημείωσαν τη χειρότερη πτώση από τη Μαύρη Δευτέρα του 1987.
Αυτές οι κινήσεις συνέβησαν εν μέσω ταχείας εκκαθάρισης του «carry trade» του γεν, καθώς η στροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας προς μία πιο αυστηρή πολιτική προκάλεσε έντονη άνοδο του γεν. Οι επενδυτές αντέδρασαν επίσης στα στοιχεία που έδειξαν ότι η Ιαπωνία σημείωσε την πρώτη αύξηση πραγματικών μισθών σε 27 μήνες τον Ιούνιο, καθώς η αύξηση των ονομαστικών μισθών ξεπέρασε τον πληθωρισμό.
Οι μετοχές τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης οδήγησαν την ανάκαμψη, με ισχυρά κέρδη από τις Tokyo Electron (16,6%), Advantest (15,5%), SoftBank Group (12,1%), Lasertec (15,2%) και Hitachi (16,6%). Οι μετοχές των χρηματοοικονομικών, αυτοκινήτων και καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν επίσης ισχυρά κέρδη μετά από μαζικές απώλειες στην προηγούμενη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένων των Mitsubishi UFJ (5,8%), Toyota Motor (12,8%) και Fast Retailing (7,8%).