Οι αγορές αντιδρούν αλλά αν θέλετε να επιβιώσετε πρέπει να μείνετε με το δάκτυλο στη σκανδάλη, καθώς όμως έχουν εισέλθει πλέον σε περίοδο έντονων διακυμάνσεων και περιορισμένης ορατότητας.
Είναι κλισέ, αλλά το φαινόμενο γνωστό ως «Turnaround Tuesday» — όταν οι αγορές ανακάμπτουν από πτώση στην αρχή της εβδομάδας — είναι μια ευκαιρία που εμφανίζεται ξανά και ξανά. Τα κακά νέα είναι ότι τέτοιες ανακάμψεις δεν εγγυώνται ότι έχει επιτευχθεί κατώτατο σημείο, αναφέρει στην εισαγωγή του το Bloomberg.
Η ψυχολογία των επενδυτών κατά τη διάρκεια μιας πτώσης τείνει να ξεκινά με άγχος την Πέμπτη, αντιστάθμιση την Παρασκευή και μαζική πώληση τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Brent Donnelly, πρόεδρο της Spectra Markets. Μέχρι την Τρίτη, η πτώση είναι έτοιμη για αντιστροφή, ανέφερε σε note τη Δευτέρα. Όπερ και εγένετο.
Σε αυτή τη φάση αξίζει να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Δεν υπάρχει. Ναι, η αλήθεια είναι ότι μεγάλη εικόνα δεν υπάρχει. Αντιθέτως αν προσπαθήσετε να εντοπίσετε τα μείζονα γεγονότα διεθνώς και να προβλέψετε την εξέλιξή τους, θα διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε δεν υπάρχει ασφάλεια πρόβλεψης ούτε για 24 ώρες.
Οι αριθμοί υποστηρίζουν τη θέση αυτή. Πριν από αυτή την εβδομάδα, ο S&P 500 είχε πέσει διαδοχικά την Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα συνολικά 582 φορές και η επόμενη Τρίτη είχε προσφέρει μια μέση αύξηση 0,2% — η οποία ισοδυναμεί με 50% σε ετησιοποιημένη βάση, σύμφωνα με δεδομένα από το 1928 που συγκεντρώθηκαν από τον επικεφαλής μακρο-στρατηγικής του Bloomberg, Cameron Crise.
Όταν οι απώλειες υπερβαίνουν το 1%, σε κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις— όπως έγινε την περασμένη εβδομάδα — η αντίδραση της Τρίτης αυξάνεται κατά μέσο όρο σε 0,63%. Είναι προφανές ότι οι αγορές είναι σε υπερπουλημένες ζώνες, αυτό όμως δεν αποτελεί εγγύηση βιωσιμότητας, αλλά εχέγγυο εκδήλωσης αντίδρασης. Δηλαδή, δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης τάσης για παραπάνω από κάποιες ώρες.
Αυτό καταγράφει και ο δείκτης “φόβου”, ο γνωστός VIX, που καταγράφει την αύξηση της μεταβλητότητας στον S&P 500. Αντίστοιχοι υπάρχουν για όλες τις αγορές και η συμπεριφορά τους δεν διαφέρει ουσιωδώς. Τί δείχνει λοιπόν ο δείκτης φόβου; Από την προηγούμενη εβδομάδα η μεταβλητότητα είχε αρχίσει να ενισχύεται, τη Δευτέρα εκτοξεύθηκε (+100% σε μια συνεδρίαση) και αργότερα διόρθωσε. Ακόμη και μετά τη διόρθωση παραμένει σε πολυετή υψηλά και πολύ πάνω από το 15 που αποτελεί το όριο για να θεωρηθεί περίοδος roller coaster.
Η μεγάλη εικόνα
Η αμερικανική οικονομία έχει επιβραδύνει σε τέτοιο βαθμό που πλέον οι αναλυτές δίνουν 25% πιθανότητα μικρής ύφεσης. Στα στοιχήματα για τα επιτόκια οι αγορές ποντάρουν σε επιτάχυνση και αύξηση του βάθους των μειώσεων επιτοκίων από τη Fed με σοβαρά αυξημένες -όχι όμως πλειοψηφικές ακόμη- πιθανότητες.
Το Crisis Monitor εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν σκοπό να ευθυγραμμιστούν με τις αγορές και ότι τα στοιχήματα αυτά θα εξορθολογιστούν και οι αγορές θα αναγκαστούν να περιορίσουν τη μόχλευσή τους.
Στο γεωπολιτικό σκηνικό, άπαντες περιμένουν το Ιράν να τραβήξει τη σκανδάλη και την νέα αντίδραση του Ισραήλ, θέλοντας να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις στη γεωπολιτική ασφάλεια, ενώ θα μετρήσουν και το διπλωματικό κεφάλαιο των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων παιχτών, από τη δυνατότητά τους να ελέγξουν την ένταση και έκταση των αντιδράσεων… Την ίδια στιγμή στην Ουκρανία η σύρραξη δείχνει να παίρνει νέα τροπή, καθώς το Κίεβο διαθέτει πλέον F-16 και τον Πούτιν να διπλασιάζει τις αποδοχές στρατιωτών προκειμένου να βρει “κρέας για τα κανόνια”. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξαρση της βίας στη Βενεζουέλα και ενδεχομένως σε εισβολή στη Γουιάνα. Στην Αφρική κυβερνήσεις καταρρέουν και χώρες αποσαθρώνονται, ενώ το χάος αναδεικνύεται σε νέα κανονικότητα.
Στο γεωοικονομικό σκηνικό. οι σχέσεις της Κίνας με ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται σε σημείο καμπής. Η απομάκρυνση όμως παράγει ήδη αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους και διαμορφώνει νέα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία. Αν σε αυτό προστεθεί η εισαγωγή του AI η μερική ωριμότητα των αγορών για την υποδοχή του, τα προβλήματα που δημιουργεί η λιανική εμπορική χρήση του και η έλλειψη βάθους και ζήτησης για την κατανάλωση των υπηρεσιών του, διεθνώς, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να αποτιμηθεί η βαρύτητα ενός καταλυτικού παράγοντα της εξίσωσης.
Το come back από την κόλαση
Στην Ιαπωνία οι αγορές αντέδρασαν με πανικό στην απόφαση της BoJ να αυξήσει απρόσμενα τα επιτόκια, ενώ οι εξελίξεις επηρεάστηκαν καταλυτικά από τα carry trades (arbitrage μεταξύ νομισμάτων).
Τη Δευτέρα, οι δύο βασικοί δείκτες της Ιαπωνίας είχαν πέσει πάνω από 12% καθώς κατέπεσαν σε bear market από τα ιστορικά υψηλά τους που σημειώθηκαν τον Ιούλιο. Η πτώση εξαπλώθηκε στις παγκόσμιες αγορές, με τον δείκτη Stoxx 600 της Ευρώπης να υποχωρεί κατά 2,2%. Ο S&P 500 έπεσε κατά 3%, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο «δείκτης φόβου» της Wall Street – ο VIX – κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1990.
Αυτό καταγράφει και ο δείκτης “φόβου”, ο γνωστός VIX, που καταγράφει την αύξηση της μεταβλητότητας στον S&P 500. Αντίστοιχοι υπάρχουν για όλες τις αγορές και η συμπεριφορά τους δεν διαφέρει ουσιωδώς. Τί δείχνει λοιπόν ο δείκτης φόβου; Από την προηγούμενη εβδομάδα η μεταβλητότητα είχε αρχίσει να ενισχύεται, τη Δευτέρα εκτοξεύθηκε (+100% σε μια συνεδρίαση) και αργότερα διόρθωσε. Ακόμη και μετά τη διόρθωση παραμένει σε πολυετή υψηλά και πολύ πάνω από το 15 που αποτελεί το όριο για να θεωρηθεί περίοδος roller coaster.
Η επόμενη μέρα
Ωστόσο, ακόμη και μια υγιής ανάκαμψη την Τρίτη στις μετοχές είναι απίθανο να κατευνάσει την ευρύτερη ανησυχία που αυξάνεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι επενδυτές που αγοράζουν και πωλούν με βάση ποσοτικά μέτρα, όπως η μεταβλητότητα, έχουν αποφορτώσει στοιχήματα αξίας 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Η Μεταβλητότητα Παραμένει
Οι επενδυτές που ελπίζουν να επωφεληθούν από την άνοδο της Τρίτης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο μια βραχυπρόθεσμη συναλλαγή.
Εκτός όμως από το bargain hunting με όρους βραχυχρόνιων κερδών, η προβλεψιμότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γεγονός που ανεβάζει το ρίσκο διακράτησης και το κόστος της μόχλευσης.