Σύμφωνα με την έκθεση για τα Ορυκτά των Συγκρούσεων (CMR) για το 2023, η Amazon δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει προμηθευτεί ορυκτά από εννέα από τις δέκα αφρικανικές χώρες όπου οι πολιτοφυλακές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα χρηματοδοτούνται μέσω των εξορύξεων εξόρυξης.
Αυτές οι χώρες είναι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, η Ουγκάντα, η Ρουάντα, το Μπουρούντι, η Τανζανία, η Ζάμπια και η Αγκόλα. Τα άλλα τέσσερα μέλη της GAMAM, μια ομάδα συνώνυμη με το όνομα Big Tech, επίσης πιθανόν να προμηθεύονται μερικά από τα πρώτες ύλες που επεξεργάζονται σε συμβεβλημένα χυτήρια από αυτές τις περιοχές.
Τόσο η Apple όσο και η μητρική της Google, Alphabet, ανέφεραν ότι τα χυτήρια που ενσωματώνονται στις αλυσίδες εφοδιασμού τους πιθανώς επεξεργάζονται ορυκτά από έξι από τις δέκα χώρες της αφρικανικής ηπείρου που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η Meta αναφέρει πέντε από αυτές τις χώρες στην έκθεσή της, ενώ η Microsoft ισχυρίζεται ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι ορυκτά από δύο από τις δέκα αναφερόμενες χώρες μπορεί να καταλήξουν στα προϊόντα τους. Ωστόσο, ο κατάλογος των χωρών που παρείχε η Alphabet ενημερώθηκε τελευταία φορά το 2021 και απουσιάζει από την ετήσια CMR τους από το 2022. Επιπλέον, η Microsoft δεν διευκρινίζει εάν οι χώρες που αναφέρονται στην έκθεσή της είναι απλώς εκείνες όπου βρίσκονται τα χυτήρια ή εάν είναι οι χώρες πηγής για πιθανά ορυκτά σύγκρουσης.
Οι εργολάβοι που εργάζονται για τις εταιρίες της GAMAM είναι επίσης δραστήριοι στην εξόρυξη και επεξεργασία πρώτων υλών σε χώρες που ορίζονται ως CAHRAs, σύντμηση των Περιοχών που Επηρεάζονται από Σύγκρουση και Υψηλού Κινδύνου. Ο εκτεταμένος ορισμός CAHRA, που περιλαμβάνει την εξόρυξη ορυκτών καθώς και άλλους πόρους σύγκρουσης, περιλαμβάνει συγκεκριμένες περιοχές στο Αφγανιστάν, το Μεξικό, τη Μιανμάρ και την Υεμένη, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με την έκθεση για τα ορυκτά σύγκρουσης της Microsoft, η εταιρία βασίζεται στην “υπεύθυνη προμήθεια” αντί να περιορίζει ή να αποφεύγει τη χρήση των ορυκτών σύγκρουσης ταντάλιο, κασσίτερος, βολφράμιο και χρυσός, γνωστά ως 3TG, από αυτές τις περιοχές. Η διακοπή των επιχειρήσεων στις Καλυπτόμενες Χώρες και τις CAHRAs θα προκαλούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική οικονομική βλάβη στις επηρεαζόμενες χώρες.
Από το 2010, οι εισαγωγείς πρώτων υλών στις Η.Π.Α. απαιτείται να αναφέρουν τις πηγές τους για πιθανά Ορυκτά Συγκρούσεων βάσει του Νόμου Dodd-Frank. Παρόμοια νομοθεσία έχει τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιανουαρίου 2021, με στόχο την καταστολή της χρηματοδότησης βίαιων πολιτοφυλακών, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις γειτονικές χώρες, όπου οι εν λόγω ομάδες ελέγχουν την εξόρυξη κασσίτερου και κολλανού.
Τη δεκαετία του 1990, ο όρος “ματωμένα διαμάντια” απέκτησε σημαντική προσοχή σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος σε πολύτιμους λίθους που εξορύσσονταν στη Σιέρα Λεόνε και την Αγκόλα και πωλούνταν από ομάδες ανταρτών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους.
Η εξάρτηση των Big Tech από τα Ορυκτά των Συγκρούσεων
You will find more infographics at Statista