Στο επίκεντρο εξέγερσης ακροδεξιών πυρήνων βρίσκεται η Βρετανία, μετά από fake news ότι ο δράστης επίθεσης με μαχαίρι στη Ρόδερχαμ ήταν μετανάστης, ενώ ήταν Άγγλος, γεννημένος στην Μεγάλη Βρετανία.
Μαζικές, βίαιες διαδηλώσεις ακροδεξιών αντιμετωπίζει ως πρώτη εσωτερική κρίση ο νέος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, με αφορμή την κυκλοφορία fake news ότι ο δράστης επίθεσης με μαχαίρι στο Ρόδερχαμ, που σκότωσε τρία κορίτσια και τραυμάτισε αρκετά παιδιά ακόμη, ήταν μετανάστης.
Αν και η αστυνομία έσπευσε να αποκαλύψει την ταυτότητα και την καταγωγή του δράστη, εν τούτοις το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε είναι βίαιο και αδύνατο να κατευναστεί. Στην υπόθεση παρενέβη με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, δίνοντας στην ουσία στήριξη και ελευθερία δράσης στην αστυνομία, προκειμένου να ελεγχθούν άμεσα οι ταραχές. Ο Στάρμερ, σε δηλώσεις του από τη Ντάουνινγκ Στρητ μίλησε για ακροδεξιές συμμορίες και μαφιόζους.
Καλά πληροφορημένες πηγές και πληροφορίες από πηγές OSINT και έρευνες στο darkweb καταδεικνύουν ότι πιθανότητα πρόκειται για εκστρατεία παραπληροφόρησης και πιθανότατα σκηνικό οργανωμένο ή καθοδηγούμενο από εξωγενείς παράγοντες. Στόχος τέτοιων περιστατικών είναι να στείλουν μήνυμα στον νέο πρωθυπουργό.
Η ομάδα πληροφοριών του Crisis Monitor έχει συλλέξει, διασταυρώσει και επιβεβαιώσει τα παρακάτω γεγονότα.
Υπόβαθρο της Επίθεσης στο Southport
- Ημερομηνία Συμβάντος: Η επίθεση με μαχαίρι συνέβη στις 29 Ιουλίου 2024, σε στούντιο χορού στο Southport, Merseyside, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χορού με θέμα την Taylor Swift.
- Θύματα: Τρία νεαρά κορίτσια σκοτώθηκαν και πολλά άλλα παιδιά και ενήλικες τραυματίστηκαν στην επίθεση.
- Δράστης: Ένας 17χρονος ονόματι Άξελ Ρουντακουμπάνα κατηγορήθηκε για τις δολοφονίες και τις απόπειρες δολοφονίας. Παρά τους ψευδείς ισχυρισμούς, δεν ήταν αιτών άσυλο αλλά γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Fake news και παραπληροφόρηση
- Ψευδείς Ισχυρισμοί: Μετά την επίθεση, διαδόθηκε ψευδής πληροφόρηση στο διαδίκτυο, που ταυτοποιούσε εσφαλμένα τον ύποπτο ως αιτούντα άσυλο και τον συσχέτιζε με διάφορες εθνικές και θρησκευτικές καταβολές. Αυτή η παραπληροφόρηση ενισχύθηκε από ακροδεξιές ομάδες, οδηγώντας σε δημόσια αγανάκτηση και διαδηλώσεις (Voice of America) (AAP).
- Ρόλος των Κοινωνικών Δικτύων: Η παραπληροφόρηση διαδόθηκε γρήγορα σε πλατφόρμες όπως το Facebook και το X (παλαιότερα Twitter), ενισχυμένη από ψευδείς αναφορές και εικασίες για την ταυτότητα του υπόπτου (Voice of America) (AAP).
Το timeline των αναταραχών
30 Ιουλίου 2024
- Ταραχές στο Southport: Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στο τζαμί του Southport, οδηγώντας σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Διαδηλωτές, με ακροδεξιά συνθήματα, επιτέθηκαν σε τζαμί, προκαλώντας τραυματισμούς αστυνομικών και σημαντικές υλικές ζημιές.
- Αντίδραση της Αστυνομίας: Ενεργοποιήθηκαν δυνάμεις από διάφορα τμήματα για να διαλύσουν το πλήθος. Οι ταραχές έληξαν αργότερα το βράδυ.
31 Ιουλίου 2024
- Λονδίνο: Διαδηλώσεις με το σύνθημα “Enough is Enough” κατέληξαν σε περισσότερες από 100 συλλήψεις καθώς ακροδεξιοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
- Μάντσεστερ, Χάρτλπουλ, Άλντερσοτ: Ξέσπασαν διαδηλώσεις με στόχο ξενοδοχεία που θεωρείται ότι φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο. Αυτές οι διαδηλώσεις σε πολλές περιστάσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες ταραχές, με αναφορές για βανδαλισμούς και ρατσιστικά συνθήματα.
2 Αυγούστου 2024
- Σάντερλαντ και Λίβερπουλ: Μεγάλες συγκεντρώσεις διαδηλωτών οδήγησαν σε περαιτέρω συγκρούσεις με την αστυνομία. Στο Σάντερλαντ, υπήρξαν σημαντικές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων εμπρησμών.
- Συνεχείς Αναταραχές: Αντι-μεταναστευτικά συνθήματα και κραυγές ήταν κυρίαρχα, αντανακλώντας την επιρροή κυριαρχία και καθοδήγηση των ταραχών από την ακροδεξιά.
3-4 Αυγούστου 2024
- Ρόδερχαμ: Ξέσπασαν ταραχές έξω από ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο, με διαδηλωτές να πυρπολούν μέρη του κτιρίου. Αυτό το περιστατικό ήταν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου βίας που προκλήθηκε από ακροδεξιές ομάδες (The Mirror) (The Independent) (The Independent).
Πόλεις που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα
Οι αναταραχές επηρέασαν πολλές πόλεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως:
- Southport
- Λονδίνο
- Μάντσεστερ
- Χάρτλπουλ
- Άλντερσοτ
- Σάντερλαντ
- Λίβερπουλ
- Ρόδερχαμ
Αντίδραση του Κίρ Σάρμερ
Αποσπάσματα από την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού
- Καταδίκη της Βίας: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ καταδίκασε τις ταραχές ως “ακροδεξιά αγριάδα” και τόνισε την ανάγκη για αυστηρή δράση από την επιβολή του νόμου κατά των εμπλεκομένων. Δήλωσε, “Να μην έχετε καμία αμφιβολία, όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη βία θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου”.
- Δέσμευση για Δικαιοσύνη: Ο Στάρμερ υποσχέθηκε ταχείες νομικές συνέπειες για τους υπεύθυνους για τις αναταραχές, διαβεβαιώνοντας ότι τα άτομα που εμπλέκονται θα μετανιώσουν για τις πράξεις τους (The Independent).
- Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης: Ο Σάρμερ τόνισε επίσης τον ρόλο της παραπληροφόρησης στην τροφοδότηση των ταραχών και ζήτησε λογοδοσία για το πώς διαμοιράζεται η πληροφορία στο διαδίκτυο (The Independent) (The Independent).
Ενέργειες της Κυβέρνησης
- Ενίσχυση των εξουσιών της Αστυνομίας: Οι αρχές εφάρμοσαν εντολές διασποράς βάσει του Άρθρου 34 και άλλα μέτρα για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και την πρόληψη περαιτέρω βίας (Express.co.uk) (The Independent).
- Υποστήριξη στην Επιβολή του Νόμου: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να στηρίξει πλήρως τις προσπάθειες της αστυνομίας για τον έλεγχο της κατάστασης και την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας (The Mirror) (The Mirror).
Η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, με συνεχείς προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση και να αποτραπεί περαιτέρω βία σε πληγείσες περιοχές