Σε περίοδο μεγάλης μεταβλητόττηας έχουν εισέλθει πλέον οι αγορές σε παγκόσμια κλίμακα, όπως αποδείχθηκε από τη συμπεριφορά τους αυτή την εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας τα “καμπανάκια” για αύξηση της ευαισθησίας και υπεραντίδραση.
Ο δείκτης “φόβου” VIX εκτοξεύθηκε σε υψηλά έτους, οι αγορές μετοχών ξεκίνησαν πτωτικά την εβδομάδα, έβγαλαν αντίδραση και επανήλθαν στο κόκκινο. Αν και σε ετήσια βάση δείκτες και μετοχές διατηρούν σημαντικά κέρδη, τα προγνωστικά δεν είναι καλά.
Το Crisis Monitor δημοσίευσε πρόσφατα την έρευνα για τη συμπεριφορά των insiders στη Wall Street, που έδειχνε το μεγαλύτερο ξεφόρτωμα της 10ετίας… Από τα αποτελέσματα και τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι οι insiders είχαν διαβάσει εγκαίρως την τάση…
Ματαίωση και… φόβος
Στη δίνη άγριου sell-off βρέθηκαν τα χρηματιστήρια διεθνώς την Παρασκευή, με τη Wall Street να παραδίδεται και αυτή στο άγχος για “σκληρή προσγείωση”, τις γεωπολιτικές ανησυχίες και το πολιτικό ρίσκο, στη σκιά υποβάθμισης των προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.
Σε βαθύ κόκκινο βυθίστηκε η Wall Street την Παρασκευή υπό πίεση του επιβαρυμένου διεθνούς κλίματος και μετά από τα μάκρο στις ΗΠΑ που επανάφεραν την ανησυχία “ανώμαλης προσγείωσης” για την οικονομία.
Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,8%, ο Nasdaq έχασε 2,4% και ο Dow Jones απώλεσε 610 μονάδες, μετά από την ασθενέστερη από την αναμενόμενη έκθεσης για την απασχόληση, που προκάλεσε ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.
Οι θέσεις εργασίας στον πλην των γεωργικών, αυξήθηκαν μόλις κατά 114.000, πολύ κάτω από την πρόβλεψη των 175.000, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα στο 4,3%, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021.
Τα απογοητευτικά κέρδη από μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες και τα αδύναμα δεδομένα από τη βιομηχανία επιδείνωσαν επίσης το κλίμα.
Βαριές απώλειες 8,8% κατέγραψε η Amazon έπεσαν κατά 8,8%, αφού τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των προβλέψεων και το νέο guidance απογοήτευσε. Ατελείωτο “ξύλο” έφαγε η Intel με ζημιές 26,1% μετά από κακά τριμηνιαία αποτελέσματα. Τα προσχήματα κράτησαν Nvidia (-1,8%) και Broadcom (-2,2%), ενώ στον πανικό παραδόθηκε και η Microchip Technology (-10,6%).
Αντίθετα, σε θετικό έδαφος έκλεισε η Apple με κέρδη 0,7%, αφού τα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες παρά τη μείωση των εσόδων από τα iPhone.
Σε εβδομαδιαία βάση ο S&P 500 έχασε 2,1%, όσο και ο Dow, ενώ πιο βαριές απώλειες 3,4% κατέγραψε ο τεχνολογικός Nasdaq. Οι δείκτες καταγράφουν κέρδη μεταξύ 5,4% και 12,1% το 2024. Ο δείκτης Russell 2000 των μικρών εταιρειών, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην πορεία της οικονομίας, υποχώρησε κατά 6,7% για την εβδομάδα.
Deep dive
Η καλοκαιρινή πτώση στην αγορά μετοχών εντάθηκε την Παρασκευή μετά από μια απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας που ανανέωσε τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης και προκάλεσε ευρεία πώληση μετοχών.
Ο Nasdaq Composite καταγράφει απώλειες 10% από το πρόσφατο υψηλό της 10ης Ιουλίου. Η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2020, με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές και να στραφούν σε πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως τα κρατικά ομόλογα.
Εντύπωση προκαλεί η εκτόξευση του δείκτη μεταβλητότητας VIX σε υψηλά έτους, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε τέτοια ένταση στις προηγούμενες διορθώσεις.
Its the economy… stupid
Για μήνες, η αμερικανική οικονομία φαινόταν να βρίσκεται σε μια ιδανική κατάσταση, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται και την αγορά να λειτουργεί καλά. Πολλοί επενδυτές άρχισαν να επενδύουν σε τομείς της αγοράς που είναι πιο ευαίσθητοι στην οικονομία, ποντάροντας ότι η ανάπτυξη έχει περιθώριο να συνεχιστεί και προκαλώντας μια μαζική περιστροφή των μετοχών που ανύψωσε ακόμη και τους ταλαιπωρημένους τομείς της αγοράς.
Όμως, τα μάκρο που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα οδήγησαν σε ένα όχι… καλό reality check, διαψεύδοντας τις ελπίδες για ομαλή προσγείωση και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μείωσης επιτοκίων από τη Fed.
Τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση, τη βιομηχανία και τις κατασκευές προκάλεσαν sell-off στις μετοχές και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου την Πέμπτη. Η πτώση επιδεινώθηκε την Παρασκευή αφού η τελευταία έκθεση για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 114.000 θέσεις τον περασμένο μήνα, πολύ λιγότερες από αυτές που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών.
Τα απογοητευτικά δεδομένα έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ότι μια ήπια προσγείωση μπορεί να είναι άπιαστη και η οικονομία θα μπορούσε να εισέλθει σε ύφεση. Οι ελπίδες για μια τέτοια ήπια προσγείωση, μαζί με τα στοιχήματα στην τεχνητή νοημοσύνη, βοήθησαν τις μετοχές να σημειώνουν επανειλημμένα ρεκόρ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.
Εκβιάζουν τη Fed
Τώρα, κάποιοι επενδυτές φαίνεται να εκτιμούν ότι η Fed έχει μάλλον αργήσει να μειώσει τα επιτόκια και ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί να επισπεύσει τις μειώσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη δήλωση πολιτικής μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της FOMC. Το διοικητικό συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει ότι ο πληθωρισμός αποτελεί το μείζον κριτήριο και ότι η κατάσταση της οικονομίας υποδηλώνει ανθεκτικότητα.
Η Fed άφησε τα επιτόκια σταθερά στη συνάντησή της αυτή την εβδομάδα, αλλά κράτησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πρόσφατα έδειξαν πιθανότητα πάνω από 70% ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη συνάντησή της τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι μια αύξηση από μια πιθανότητα περίπου 28% πριν από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας.
Ωστόσο,, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συνάδει με τις δηλώσεις πολιτικής και τα πρακτικά της Fed, ΄’ δεδομένου ότι η τελευταία απόφαση για διατήρηση σταθερών επιτοκίων ήταν ομόφωνη. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι προσδοκίες της αγοράς για μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή περισσότερες μειώσεις φέτος, είναι μάλλον wishfull thinking και γίνονται αντιληπτές ως προσπάθεια συγκράτησης της απογοήτευσης.
Οι πρόσφατες ενδείξεις για τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων για τους μισθούς στην τελευταία έκθεση για την απασχόληση, δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν μετριαστεί.
Συνωστισμός στα κρατικά ομόλογα
Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων ήταν εξίσου δραματικές. Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας προκάλεσε μαζική εισροή στα κρατικά ομόλογα και έστειλε την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου στο 3,795%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από την αρχή της πανδημίας Covid-19. Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσδοκίες για τα επιτόκια, μειώθηκε στο 3,871%.
Εβδομάδα Roller coaster
Η εβδομάδα σημαδεύτηκε από έντονη μεταβλητότητα, τόσο στις κεφαλαιαγορές όσο και στα ομόλογα σε όλο τον κόσμο και έντονες διακυμάνσεις στις μετοχές μεμονωμένων εταιριών.
Οι υποδείξεις της Fed για μείωση των επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος προκάλεσαν μια ισχυρή ανάκαμψη στα μέσα της εβδομάδας στην χρηματιστηριακή αγορά, στέλνοντας τον Nasdaq και τον S&P 500 την Τετάρτη σε μερικές από τις καλύτερες ημερήσιες αποδόσεις της χρονιάς. Αλλά οι μετοχές δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα κέρδη τους αργότερα στην εβδομάδα καθώς εισέρρεαν τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα.
Οι επενδυτές έχουν εστιάσει στη βιωσιμότητα της τεχνητής νοημοσύνης μετά από μια σειρά κερδών από γίγαντες της τεχνολογίας που αναστάτωσαν τις αγορές. Την Παρασκευή, οι μετοχές των εταιριών παραγωγής μικροτσιπ υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση δραστικών σχεδίων αναστροφής από την Intel, που οδήγησε τις μετοχές της να πέσουν κατά 26%. Οι μεγάλες δαπάνες της Amazon για την τεχνητή νοημοσύνη δεν βοήθησαν το κλίμα, και οι μετοχές της υποχώρησαν 8,8%. Η Micron έπεσε 8,7%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας μετοχών, ο Cboe Volatility Index, εκτοξεύθηκε σε υψηλά έτους.
Η πτώση που ξεκίνησε την Πέμπτη, επιταχύνθηκε την Παρασκευή και η εβδομάδα τελείωσε με μετοχές και δείκτες παραδωμένους σε ένα άγριο sell-off, το οποίο έπληξε από τις τεχνολογικές, μέχρι τις τράπεζες και τη βιομηχανία.
Citigroup, της JPMorgan Chase και άλλες τράπεζες ακολούθησαν την αγορά στην πτώση καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τις συνέπειες της απογοητευτικής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας και τι σημαίνει αυτή για την οικονομία της χώρας. Ειδικότερα, η Citigroup υποχώρησε 7,1%, η JPMorgan 4,2% και η Bank of America έχασε 4,9%.
Η μεταβλητότητα επεκτάθηκε στις αγορές παγκοσμίως. Στο Τόκιο οι επενδυτές ξεφόρτωναν επί διήμερο αδιακρίτως αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέβασε απροσδόκητα τα επιτόκια την Τετάρτη. Ο δείκτης Topix έπεσε 6,1% την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2016, ανεβάζοντας το “σκορ” της διήμερης πτώσης στο -9,2%.