Το πόσο ευάλωτο και σαθρό είναι το παγκόσμιο momentum στις αγορές αποδείχτηκε το πρώτο διήμερο του Αυγούστου στα χρηματιστήρια απανταχού, καθώς σύσσωμοι οι δείκτες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική βιώνουν συνθήκες γενικευμένου ξεπουλήματος με στοιχεία πανικού, οδηγώντας δείκτες – οδηγούς των διεθνών κεφαλαιαγορών σε απώλειες έως και 5% σε δύο μόλις ημέρες.
- Εξαιρετικά ευάλωτο το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα
- «Πανικός» ρευστοποιήσεων στις αγορές παγκόσμια
- Η μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων 17 μηνών στο Χ.Α.
- Με… άγριες διαθέσεις μπήκε ο Αύγουστος στις αγορές, απώλειες έως και 5% το διήμερο
- Γενικευμένο ξεπούλημα λόγω συνδυασμού αρνητικών παραγόντων
Δυσμενή μακροοικονομικά στοιχεία που φέρνουν φόβους ύφεσης, άσχημα αποτελέσματα μεγάλων τεχνολογικών και άλλων κολοσσών που θεωρούνται στυλοβάτες του momentum, αλλά και ραγδαία αύξηση του γεωπολιτικού και γεωοικονομικού ρίσκου, οδήγησαν τους επενδυτές σε «τυφλές» ρευστοποιήσεις σε όλα τα χρηματιστήρια.
Οι αγορές, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί στο CrisisMonitor.gr όλα τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια πρωτοφανή ανοδική «νιρβάνα» αγνοώντας ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από πολλά μέτωπα, που σε άλλες συγκυρίες θα οδηγούσαν κορυφαίους δείκτες σε απώλεια πολλών χιλιάδων μονάδων.
Η τεράστια ρευστότητα και η πρωτοφανής μόχλευση έχει οδηγήσει μια ολόκληρη χρηματιστηριακή γενιά διεθνώς να έχει γνωρίσει μόνο… καλές ημέρες στις αγορές, αγνοώντας μεγάλες και παρατεταμένες πτώσεις, δημιουργώντας μια εικόνα πρωτοφανή που ουδέποτε έχει εμφανιστεί ξανά στα χρηματιστηριακά ιστορικά.
Οι αγορές, όλα τα τελευταία χρόνια έχουν αποκοπεί – λιγότερο ή περισσότερο – από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και έχουν δημιουργήσει μια ανεξάρτητη «οντότητα» και μια βιομηχανία που ανατροφοδοτείται από ίδιες δυνάμεις, ανακυκλώνοντας τη δυναμική και τη ρευστότητά της.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήρθε να προστεθεί η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης να «επιδοτήσει» και να δώσει επιπλέον ανοδικά… άλλοθι στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας μεγάλες εταιρείες του χώρου σε αποτιμήσεις άνευ προηγουμένου. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κοντεύει σχεδόν μια 20ετία ανοδικής νιρβάνας με μια ολόκληρη επενδυτική γενιά να έχει γνωρίσει μόνο την καλή πλευρά των αγορών.
Έτσι, σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη διατάραξη αυτής της νιρβάνας, υπάρχουν φαινόμενα μαζικού ξεπουλήματος, καθώς όλοι έχουν επίγνωση της υπερβολής, με την τακτική βεβαίως να επαναλαμβάνεται όλα τα τελευταία χρόνια, με διαφορετικές αφορμές (πανδημία, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση, κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ρίσκο).
Πάντα όμως, το μεγάλο… ποτάμι των αγορών, ακριβώς επειδή έχει αποκτήσει δυνάμεις πέρα από κάθε προηγούμενο αποτελώντας μια ανεξάρτητη βιομηχανία που χρησιμοποιεί τα τεκταινόμενα στην πραγματική οικονομία μόνο ως αφορμές και όχι αιτίες, επιβάλλει τη δική του αλήθεια και πετυχαίνει νέα ρεκόρ.
Μένει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το πτωτικό ρήγμα που θα δημιουργηθεί αυτές τις ημέρες, ενώ θα έχει ενδιαφέρον το στοίχημα του σε πόσες εβδομάδες οι αγορές θα γυρίσουν εκ νέου στα ιστορικά υψηλά τους.
Ξεπούλημα απανταχού
Θα μείνει στην ιστορία το φετινό πρώτο διήμερο του Αυγούστου στις αγορές, καθώς ο βαθμός ξεπουλήματος με στοιχεία πανικού δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν και σήμερα με πολύ μεγάλες απώλειες έως και 2,80% μετά το χθεσινό ξεπούλημα έως και 3%, ενώ στο βαθύ κόκκινο κινούνται και σήμερα οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει κοντά στις 950 μονάδες ή ποσοστό 2,35%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 2,47% και ο τεχνολογικός Nasdaq στο -2,81%.
Σημειώνεται πως το πρωί ο ιαπωνικός Nikkei 225 είχε καταγράψει πτώση 2.216 μονάδων ή ποσοστό 5,81%, σε μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις της ιστορίας του.
Απώλειες κοντά στο 3% και στο Χ.Α.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μολονότι την Πέμπτη 1η Αυγούστου το Χ.Α. έδειξε άμυνες και έβγαλε αναχώματα χάνοντας μόλις 0,25% σε μια ημέρα ξεπουλήματος, σήμερα Παρασκευή παραδόθηκε αμαχητί στους πωλητές, κάνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 17 μηνών! Καμιά μετοχή του Large Cap δεν έκλεισε με άνοδο, ενώ στον Mid Cap μόνο δύο μετοχές διασώθηκαν με θετικό πρόσημο.
Όλοι οι δείκτες έκλεισαν πλησίον των χαμηλών ημέρας, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Ο Γ.Δ. ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.430,90 μονάδες με πτώση 2,95%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,16% πέφτοντας στις 3.488,58 μονάδες, ο Mid Cap έχασε 2,47% στις 2.244,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δέχτηκε τα περισσότερα «πυρά» διολισθαίνοντας κατά 4% με κλείσιμο στις 1.254,65 μονάδες.
Η εβδομάδα
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γ.Δ. έχασε 2,61%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,43%, o Mid Cap έχασε 3,15% και ο τραπεζικός -3,02%. Η αξία συναλλαγών σήμερα διαμορφώθηκε στα 124,2 εκατ. ευρώ, ενώ το πενθήμερο ο μέσος τζίρος ήταν στα 102,1 εκατ. ευρώ.
Στο ταμπλό
Στον Large Cap με απώλειες από 4,25% έως 4,85% έκλεισαν οι Motor Oil, Autohellas, Cenergy Holdings και Πειραιώς, άνω του 3% έχασαν οι Εθνική, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, ElvalHalcor, Ελλάκτωρ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ και άνω του 2% οι Metlen, Aegean, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, Coca Cola HBC, Αεροδρόμιο και Τιτάν.
Στον Mid Cap ήπια θετικά έκλεισαν μόνο οι ΟΛΠ και Dimand, ενώ πιέστηκαν οι Κρι Κρι (-5,15%), Optima Bank, Profile, ΕΧΑΕ, Intralot, Intracom Holdings, ΑΔΜΗΕ, Fourlis, Ideal Holdings, AVAX, Τεχνική Ολυμπιακή, Quest κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 104 μετοχές έκλεισαν με πτώση έναντι μόλις 23 που ενισχύθηκαν.