Η Ημέρα Υπερκατανάλωσης της Γης για το 2024 ήταν την 1η Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι, μετά από μόνο επτά μήνες, έχουμε ήδη εξαντλήσει όλους τους πόρους που ο κόσμος μπορεί να αναγεννήσει σε ένα έτος.
Οι τελευταίοι πέντε μήνες θα καταναλώνουν πόρους που – χωρίς έναν Πλανήτη Β – απλά δεν μπορούμε να αντέξουμε.
Οι ημερομηνίες υπερκατανάλωσης ανά χώρα για φέτος, όπως ανακοινώθηκαν από το think tank Global Footprint Network, αποκαλύπτουν μια αρκετά ανησυχητική προοπτική. Όχι μόνο δείχνουν το βαθμό στον οποίο υπερβολικά εξάγουμε τους πόρους του πλανήτη, αλλά τονίζουν επίσης τις ακραίες ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών.
Το γράφημά δείχνει ότι το Κατάρ, μια σχετικά μικρή και πλούσια χώρα, είναι από τους κύριους υπεύθυνους για την εξάντληση των πόρων με την μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην πραγματικότητα, αν ολόκληρος ο πλανήτης κατανάλωνε πόρους με τον ρυθμό του Κατάρ, θα είχαμε φτάσει στο όριο του 2024 μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, το Μαρόκο, το Κιργιστάν και η Γουινέα είναι τρεις από τις λίγες χώρες που έχουν ημέρες υπερκατανάλωσης τον Δεκέμβριο. Η διαφορά στην κατανάλωση φαίνεται να είναι διαχωρισμένη μεταξύ πλουσιότερων, ανεπτυγμένων χωρών και αυτών με χαμηλότερα εισοδήματα. 56 χώρες δεν υπερβαίνουν τους φυσικούς τους πόρους και επομένως δεν έχουν Ημέρα Υπερκατανάλωσης της Γης.
Σύμφωνα με την αναφορά μεθοδολογίας του Global Footprint Network, τα ευρήματα λαμβάνουν υπόψη πόση γη/πόρους έχει μια χώρα και πόσο είναι απαραίτητο για να καλυφθεί η ζήτηση του πληθυσμού της για τροφή, ξυλεία, παραγωγή ενέργειας, απορρόφηση αποβλήτων και χώρο για δρόμους.
You will find more infographics at Statista