Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, τόνισε ότι πλέον ο πόλεμος με το Ισραήλ έχει μπει σε νέα φάση, καθώς απευθυνόταν σε πλήθος υποστηρικτών της σιιτικής οργάνωσης που είχαν συγκεντρωθεί χθες Πέμπτη για την κηδεία του Φουάντ Σουκρ, ανώτατου αξιωματούχου της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.
«Το Ισραήλ έχει περάσει τις κόκκινες γραμμές και η απάντηση είναι αναπόφευκτη», προειδοποίησε ο Νασράλα, προσθέτοντας ότι μια περιφερειακή κλιμάκωση θα εξαρτηθεί από την απάντηση του Ισραήλ στα επερχόμενα αντίποινα. Πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ εξετάζει μια «πραγματική και μελετημένη» επιχείρηση κατά του Ισραήλ, παρά κάποια συμβολική ενέργεια, παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες έχουν παροτρύνει την οργάνωση να μην κλιμακώσει την αντίδραση.
Στην αεροπορική επιδρομή κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο Φουάντ Σουκρ το περασμένο Σάββατο στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Χαρέτ Χρέικ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώθηκαν επίσης τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου.
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) σχολίασε ότι ήταν ένα χτύπημα ακριβείας που είχε στόχο τον Σουκρ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των IDF, o Σουκρ ήταν υπεύθυνος για πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων, μεταξύ αυτών και για την επίθεση στον οικισμό της Ματζντάλ Σαμς των Δρούζων στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 παιδιά την ώρα που έπαιζαν ποδόσφαιρο.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ είχε αρνηθεί την ευθύνη για το περιστατικό και στη χθεσινή ομιλία του ο Νασράλα επανέλαβε αυτή την άρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η οργάνωσή του θα είχε παραδεχτεί ένα λάθος, αν ένας πύραυλος είχε εκτοξευθεί εσφαλμένα.
Η Χεζμπολάχ άρχισε να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ισραήλ την επόμενη μέρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του «μετώπου υποστήριξης» των παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως υποστηρίζει.
Έκτοτε, οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε σχεδόν καθημερινές εκατέρωθεν μεμονωμένες επιθέσεις, όμως η βία, η οποία έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και στις δύο χώρες, έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στις παραμεθόριες περιοχές.
Πηγή: Al Jazeera