Καθώς ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός οδηγεί σε απομάκρυνση των ΗΠΑ και της ΕΕ με την Κίνα, η ανάγκη για ανάπτυξη στρατηγικής αυτονομίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εντείνεται, σήμερα όμως η Κίνα ο μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός πρώτων υλών στον κόσμο.
Η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο, το λίθιο και το νικέλιο αυξάνεται ραγδαία. Αυτές οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από νέες τεχνολογίες, από ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι ανεμογεννήτριες, οι οποίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές καθώς ο κόσμος κινείται προς μια πράσινη μετάβαση. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτή η τάση θα επιταχυνθεί, με την παγκόσμια παραγωγή κοβαλτίου, γραφίτη και λιθίου να αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν έξι φορές από τώρα μέχρι το 2050.
Τα πρόσφατα δημοσιευμένα δεδομένα από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) δείχνουν ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ικανότητας επεξεργασίας/διύλισης για κρίσιμα ορυκτά. Ενώ η εξόρυξη αυτών των υλικών γίνεται σε όλο τον κόσμο, η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας διύλισης αλουμινίου, λιθίου και κοβαλτίου, περίπου το 90% εκείνης των σπάνιων γαιών και του μαγγανίου και το 100% εκείνης του φυσικού γραφίτη. Επιπλέον, πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας επεξεργασίας χαλκού και νικελίου πραγματοποιείται στην Κίνα.
Ενώ η Κίνα είναι ηγέτιδα στην παραγωγή κρίσιμων ορυκτών, η κυριαρχία της μειώνεται. Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία έχουν αυξήσει την παραγωγή σπάνιων γαιών από το 2010 και πιο πρόσφατα, η Μιανμάρ και η Ταϊλάνδη έχουν αρχίσει να εξορύσσουν πολύ περισσότερα από πριν.
You will find more infographics at Statista