Ολλανδία και Δανία παρέδωσαν τα πρώτα F-16 στην Ουκρανία, εντός του προγραμματισμένου διαστήματος, η χρήση του όπλου όμως παραμένει αμφίβολη και η αποτελεσματικότητα… στοίχημα.
Μπορεί η Δύση να παρέδωσε τα πρώτα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία, αλλά εκτός από το πολιτικό μήνυμα στη Ρωσία, ακόμη δεν είναι σαφές αν τελικά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν και να παίξουν καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο.
Το πεδίο της μάχης έχει αλλάξει άρδην, καθώς τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο έχουν επιλέξει ως όπλο τα πολύ φθηνά drones, που μπορούν να καταγάγουν πολύ πιο στοχευμενα, μικρού κόστους και μεγάλης αποτελεσματικότητας πλήγματα. Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει ενισχύσει την αεράμυνά της, οι υποδομές της Ουκρανίας είναι αμφιβόλου ποιότητας, κατάστασης και αβέβαιο αν επαρκούν για τη στέγαση, προστασία και επιχειρησιακή εκμετάλλευση των F-16. Ακόμη και οι Ουκρανοί πιλότοι ου εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έχουν σημαντικά προβλήματα, λόγω μη γνώσης αγγλικών, που συνεπάγεται καθυστέρηση και αμφίβολη ποιοτικά εκπαίδευση.
Ο αριθμός των αεροσκαφών που παραδόθηκε είναι μικρός, πιθανότατα αρκετά μικρότερος από 10.
Το “ταξίδι” των F-16
Χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος για να παραδοθούν F-16 στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήρε τις αντιρρήσεις του στην αποστολή F-16 στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.