Σε επιταχυνόμενα αναπτυξιακή τροχιά παραμένει η Εθνική Τράπεζα, με τη διοίκηση να εστιάζει στην ενίσχυση και κανονοκοποίηση της ανταμοιβής των μετόχων.
Ενώ η αναπτυξιακή στρατηγική υπεραποδίδει, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιμένει και στον περιορισμό και έλεγχο του κόστους, ενώ δεν φαίνεται διατεθειμένη να επιδιώκει non-core business developemnt.
Με στόχευση στη βελτίωση του επιπέδου ανταμοιβής των μετόχων κινείται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς όπως δήλωσε ο CEO Παύλος Μυλωνάς, στο conference call με τους αναλυτές, στόχος είναι η αποπληρωμή των μετόχων κατά 2/3 σε μετρητά και 1/3 με επαναγορά μετοχών.
Ο κ. Μυλωνάς ξεκαθάρισε ότι «Το buy back εξαρτάται από την έγκριση των εποπτικών αρχών. Το πότε θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζουμε τώρα».
Αναφορικά με την αναπτυξιακή στόχευση, ο CEO της Εθνικής υπογράμμισε ότι η τράπεζα θα εξετάσει ανάπτυξη με μη οργανικό τρόπο μόνο όταν αυτό θα δώσει αξία στους μετόχους και θα υποστηρίζει την επίτευξη συνεργειών.
Σύμφωνα με τον Παύλο Μυλωνά, εκτός συζήτησης παραμένει η υπόθεση μείωσης του DTC, επιμένοντας ότι θέμα να λυθεί μέσω της απόσβεσης από την κερδοφορία, διαδικασία που θα πάρει… 17 χρόνια.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αναθεώρησε, μεταξύ άλλων, και τον στόχο για τα NPE’s προβλέποντας πλέον υποχώρηση στο 3% το 2024, έναντι αρχικού στόχου για 3,5%.
Παράλληλα, η ρευστότητα ανέρχεται στα 9,1 δισ., επίπεδο που επιτρέπει την επίτευξη των στόχων της κανονιστικής συμμόρφωσης.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανέβασε επίσης τον πήχη για τις χορηγήσεις στα 1,4 από 1,2 δισ. για το σύνολο του έτους, καθώς ήδη από το πρώτο 6μηνο πέτυχε τον εν λόγω στόχο.
Στο επίπεδο του κόστους, ο Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη μείωση του κόστους. Ήδη το προσωπικό της τράπεζας έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω.