Το Ισραήλ έχει κάνει τα πάντα πιο δύσκολα, ίσως όμως να υπάρχει ακόμη ελπίδα η Μέση Ανατολή να μην παραδοθεί στις φλόγες μιας ευρείας περιφερειακής σύγκρουσης, αλλά αυτό θέλει πολλή φαντασία και να ευθυγραμμιστούν πολλοί παίχτες. Το ζήτημα είναι ότι ο Νετανιάχου δεν έχει συνομιλητές και ότι οι ΗΠΑ έχουν χάσει την αξιοπιστία τους ως τίμιος διαμεσολαβητής, ενώ η ΕΕ δεν κατάφερε ποτέ να οικοδομήσει διπλωματικό κεφάλαιο στην περιοχή, έτσι, οι ελπίδες εναποτίθενται σε Κίνα, Τουρκία και Σαουδική Αραβία.
Μπροστά σε μια δύσκολη και αβίωτη κατάσταση βρίσκονται οι χώρες της Μέσης Ανατολής, η οποία αναζητά μια ακόμη θρυαλλίδα για να εκραγεί ή ένα σενάριο ουσιαστικής αποφόρτισης.
Ο Νετανιάχου με δύο πλήγματα στη Βηρυτό και την Τεχεράνη εξόντωσε δύο κορυφαία στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ακριβώς πριν την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο πρόεδρο του Ιράν. Το μήνυμα είναι πιο σύνθετο απ’ ό,τι φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Μετά από αυτά και αφού σκότωσε και τρίτο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Οι ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ συνεχίζει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Ρωσία, δια στόματος του Σεργκέι Λαβρόφ παρενέβη στις εξελίξεις επαναβεβαιώνοντας τη θέση ότι η εξόντωση της Χαμάς είναι μη-ρεαλιστικός στόχος.
Auditor’s note: Το σενάριο για ειρήνη μέσω… παράκαμψης
Διεθνώς, πλήγμα μιας χώρας στην πρωτεύουσα μιας άλλης αποτελεί ξεκάθαρη αιτία πολέμου, γι αυτό και το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση στην Τεχεράνη αν και δεν κρύβει την ικανοποίησή του για τον θάνατο του Χανίγιε. Αντιθέτως, απέναντι στον διαλυμένο και σε αποσύνθεση Λίβανο, το Ισραήλ δήλωσε ευθαρσώς ότι διέταξε τον βομβαρδισμό.Με τις απώλειες στρατιωτικών παραγόντων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ και υπό τη διεθνή πίεση, ο νέος πρόεδρος του Ιράν φαίνεται ότι θα έχει τη δυνατότητα να ορίσει νέους επικεφαλής, διαλέγοντας πάντα από το υφιστάμενο roaster, που όμως θα μπορούν να απηχήσουν καλύτερα τις θέσεις του…
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, μια απάντηση υψηλών τόνων από το Ιράν προς το Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή τοπικά και διεθνώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εκδηλώνοντας νέες πιέσεις και ενδεχομένως κυρώσεις, καθιστά όμως σαφές ότι δεν θα είναι εύκολο να ξεσπάσει πόλεμος.
Με νέα πρόσωπα στο παιχνίδι τα περιθώρια συμβιβασμών εξαρτώνται περισσοτερο από την επίσημη πολιτική ηγεσία του Ιράν και λιγότερο από την σκληροπυρηνική στρατιωτική ιεραρχία και τους θρησκευτικούς ηγέτες. Η διαμόρφωση αυτή, εφόσον ο νέος πρόεδρος του Ιράν αποδείξει ότι είναι αρκετά σκληρός και αξιόπιστος, θα μπορούσε υπό συνθήκες να οδηγήσει μέσω παράκαμψης σε ειρήνη…
Προετοιμασίες για… πόλεμο
Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους περιφερειακών συμμάχων του Ιράν από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, δήλωσαν πέντε πηγές στο πρακτορείο Reuters.
Όλες οι δηλώσεις και τα στοιχεία από το μέτωπο τόσο της Τεχεράνης όσο και του Ισραήλ δείχνουν ότι οι δύο χώρες έχουν τεθεί σε τροχιά πολέμου. Ωστόσο, μια τέτοια σύγκρουση δεν αποφασίζεται εύκολα. Αυτή η παραδοχή δίνει χώρο για δράση σε πολλά παράλληλα επίπεδα.
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ετοιμάζονται να απαντήσουν στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την ώρα που το Ισραήλ βρίσκεται στον ανώτατο βαθμό ετοιμότητας για να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση.
Ο ηγέτης της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος με το Ισραήλ εισήλθε σε νέα φάση, προειδοποιώντας ότι η οργάνωση θα απαντήσει σίγουρα στη δολοφονία ενός ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση.
Ο Νασράλα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η οργάνωση δεν ευθύνεται για την φονική επίθεση με ρουκέτα το Σάββατο που οδήγησε στον θάνατο παιδιών στα κατεχόμενα και προσαρτημένα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Όπως είπε η Χεζμπολάχ θα παραδεχόταν αν έκανε λάθος και σκότωνε αμάχους.
Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ που είναι σύμμαχοι του Ιράν καθώς και του υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη κινήματος Χούθι της Υεμένης, της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινών αντιστασιακών οργανώσεων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Τεχεράνη, ανέφεραν οι πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.
«Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα πραγματοποιήσουν ενδελεχή αποτίμηση μετά τη συνάντηση στην Τεχεράνη προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταπάντησης στο σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ]», ανέφερε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος με άμεση γνώση της συνάντησης.
Άλλος Ιρανός αξιωματούχος είπε πως ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και υψηλόβαθμα μέλη του επίλεκτου σώματος Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα λάβουν μέρος. «Το πώς το Ιράν και το μέτωπο της αντίστασης θα απαντήσουν εξετάζεται… Αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) αναμφίβολα θα το μετανιώσει», δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.
Νετανιάχου: Έτοιμοι για όλα
Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του θα προχωρήσουν σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς αυτήν την εβδομάδα.
«Το Ισραήλ είναι καλά προετοιμασμένο για κάθε ενδεχόμενο, τόσο από αμυντική όσο και από επιθετική άποψη», είπε ο Νετανιάχου μετά την επίσκεψή του στην έδρα της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου του στρατού, που είναι αρμόδια για την πολιτική προστασία. «Θα επιβάλουμε πολύ βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον μας, απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται», επανέλαβε.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, που επικαλείται μια πηγή προσκείμενη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο Νετανιάχου θα συνομιλήσει αργότερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και το αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι η κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή.
Σκληρές κουβέντες με… αίσθηση διεξόδου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι αποκάλεσε σήμερα το Ισραήλ «κράτος παρία» που πρέπει να εμποδιστεί από το να «προκαλέσει περισσότερους πολέμους και καταστροφές» στη Μέση Ανατολή, με τον επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας να αντιδρά στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πρέπει να επιτρέπει σε ένα κράτος που έχει μετατραπεί σε κράτος παρία να επιβάλει περισσότερους πολέμους και καταστροφές στην περιοχή», δήλωσε ο Σαφάντι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από το Λουξεμβούργο, Χαβιέ Μπετέλ στο Αμάν.
Προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να «βάλει φρένο στην κραυγαλέα επιθετικότητα του Ισραήλ», ο Ιορδανός ΥΠΕΞ κάλεσε το ΣΑ «να προστατεύσει το δικαίωμα αυτής της περιοχής να ζει με ειρήνη και ασφάλεια».
«Η κατάσταση διολισθαίνει στην άβυσσο και η ευθύνη βαρύνει το Ισραήλ», προειδοποίησε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «δολοφόνησε» τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, «τον άνθρωπο που διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία ανταλλαγής Παλαιστινίων κρατουμένων με Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, θα ήταν απαραίτητο «να τεθεί τέλος στην αιτία της κλιμάκωσης, δηλαδή στην επιθετικότητα κατά της Γάζας», κατέληξε ο Ιορδανός ΥΠΕΞ.
Νέος παίχτης η Κίνα
Ρόλο στην περιοχή έχει αναπτύξει και η Κίνα, καθώς από τη μια διαθέτει ισχυρή οικονομική παρουσία στον τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ, την οποία αν και προσπαθούν να ελέγξουν και να περιορίσουν οι ΗΠΑ, εν τούτοις δεν έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα μέχρι στιγμής. Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει αναπτύξει ισχυρό ρόλο μέσα στην Παλαιστίνη, καθώς φιλοξένησε ήδη δύο συνόδους αποκατάστασης της ενότητας μεταξύ Φατάχ (Παλαιστινιακή Αρχή) και της Χαμάς, η μία τον Απρίλιο και η άλλη τον Ιούλιο.
Με δεδομένο ότι η Κίνα συνέβαλε τα μάλλα στην προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν, διαθέτει ικανό διπλωματικό κεφάλαιο, πολιτική αποτελεσματικότητα και μοχλούς πίεσης για να παίξει κεντρικό ρόλο στην αποφόρτηση και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Το Πεκίνο όμως δεν κινείται δημοσίως, μαζικά και με ανακοινώσεις. Ο Σι, στο πλαίσιο του δόγματος επαναπροσδιορισμού του γεωπολιτικού προσανατολισμού της Κίνας έχει υιοθετήσει μια πιο ενεργητική, αλλά ακόμα χαμηλών τόνων, προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις και έχει δείξει διάθεση να παίξει ρόλο, τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στη σύγκρουση Ιραήλ – Χαμάς.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Παρέμβαση στις εξελίξεις στην περιοχή έχει και η Τουρκία, η οποία επιχειρούσε μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων και καταστεί ο μείζονας διεθνής δίαυλος της Χαμάς. Η στρατηγική αυτή έχει υποστεί πλέον πισωγύρισμα, μετά τις τελευταίες δολοφονίες από την πλευρά του Ισραήλ.
Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι προφανές ότι με έναν παίχτη λιγότερο -την Τουρκία-, η επίλυση της εξίσωσης μπορεί να είναι ευκολότερη.