Έντονη ανησυχία για την ασφάλεια όχι τόσο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά των υποδομών που υποστηρίζουν χώρες, κοινωνίες και οικονομίες στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει το μπαράζ -τριών τουλάχιστον- επιτυχημένων επιθέσεων σαμποτάζ και μιας αποτυχημένης βομβιστικής στη Γαλλία, στοχεύοντας ευαίσθητες και κρίσιμες υποδομές, ενώ οι δράστες φαίνεται να ενεργούσαν υπό ρωσική καθοδήγηση, εν τούτοις δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τους πυρήνες που εκδήλωσαν τις επιθέσεις σε ένα δίκτυο.
Το δίκτυο οπτικών ινών της Γαλλίας αντιμετώπισε πρόβλημα μετά από επίθεση σαμποτάζ τη Δευτέρα, που συνιστά την τρίτη οργανωμένη επίθεση σαμποτέρ στη Γαλλία από τον Απρίλιο και τη δεύτερη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η δεύτερη επίθεση αφορούσε στο σαμποτάζ στα τρένα υψηλής ταχύτητας, πάλι με τον ίδιο τρόπο, τον βανδαλισμό των υποδομών. Νωρίτερα, φέτος, είχε σημειωθεί μια ακόμη επίθεση σε γαλλικά τρένα, πάλι με βανδαλισμό, τον Απρίλιο.
Στο μεταξύ, τον Ιούνιο, οι αρχές συνέλαβαν Ουκρανό που κατασκεύαζε βόμβα στο διαμέρισμά του με στόχο να πλήξει κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών με εντολές από τη Ρωσία, σύμφωνα ρεπορτάζ της Le Monde.
Στις τρεις τελευταίες επιθέσεις ο τρόπος δράσεις είναι κοινός και περιορίζεται στο disruption, ενώ στην πρώτη -που απέτυχε- πιθανόν να υπήρχαν και θύματα. Τα πρόσωπα και δίκτυα που επελέγησαν για την υλοποίηση των επιθέσεων δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά, που σημαίνει ότι η Ρωσία υιοθετεί πρακτικές αυτόνομων πυρήνων, με στόχο να περιορίσει την ιχνηλασιμότητα, τη δυνατότητα των αρχών να παρέμβουν εγκαίρως και την ενίσχυση του μηνύματος της.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις τόσο για τα συγκεκριμένα περιστατικά, όσο και για άλλα που εκδηλώθηκαν στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες, ενώ πολλές είναι οι συλλήψεις πριν την εκτέλεση των σχεδίων.
Auditor’s note: Η απειλή εκ των έσω
Τα γεγονότα καθιστούν σαφές ότι μετά την ενεργειακή ασφάλεια, που αμφισβητήθηκε και δεν έχει αποκατασταθεί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αμφισβητείται ευθέως η ασφάλεια του συνόλου των κρίσιμων υποδομών της ΕΕ και όχι μόνο από εξ αποστάσεως επιθέσεις hackers, αλλά με σαμποτάζ στο πεδίο και πολλές φορές από Ευρωπαίους πολίτες. Οι τελευταίες επιθέσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι τρίτοι παίχτες μπορούν να καλλιεργήσουν και να εκμεταλλευτούν δίκτυο απομακρυσμένων πυρήνων Ευρωπαίων πολιτών, λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κατακερματισμού της Ευρώπης.
Σαμποτάζ στις οπτικές ίνες
Μια σειρά οπτικών ινών που μετέφεραν υπηρεσίες ευρυζωνικότητας σε όλη τη Γαλλία κόπηκαν, σηματοδοτώντας το δεύτερο μεγάλο σαμποτάζ σε γαλλικές υποδομές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Οι κομμένες γραμμές βρίσκονταν σε εννέα νομούς, συμπεριλαμβανομένων των Ardèche, Aude, Bouches-du-Rhône, Drôme, Hérault, Vaucluse, Marne, Meuse, και Oise. Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών SFR, Iliad SA’s Free και Netalis ανέφεραν διακοπές, με αποτέλεσμα πιο αργές ταχύτητες λόγω ανακατεύθυνσης της κυκλοφορίας.
Είχαν προηγηθεί σημειολογικές κινήσεις με φέρετρα στον πύργο του Άιφελ, graffiti και άλλα, δημιουργώντας έναν οδικό χάρτη κλιμάκωσης, ο οποίος δεν είναι σαφές αν έχει ολοκληρωθεί, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως το επίπεδο και βαθμό επικινδυνότητας των επιθέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα είναι σαφές: Η ασφάλεια στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη και κυρίως, οι υποδομές που τροφοδοτούν την καθημερινότητα των πολιτών δεν είναι εγγυημένες. Ο παράγοντας ανασφάλεια επανέρχεται στην εξίσωση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής σταθερότητας, με αρνητικό πρόσημο. Αν σε αυτό προστεθεί η άνοδος της φιλορωσικής ακροδεξιάς, η ενεργειακή εξάρτηση και ο επίμονος πληθωρισμός, τότε το μίγμα γίνεται ιδιαιτέρως… εύφλεκτο.
Δύο επιθέσεις στα τρένα
Το πρώτο σαμποτάζ κατά τη διάρκεια των Αγώνων περιλάμβανε συντονισμένες πυρκαγιές στις γαλλικές σιδηροδρομικές γραμμές, προκαλώντας διακοπές στα τρένα πριν από την τελετή έναρξης. Νωρίτερα φέτος, παρόμοια υπονόμευση στόχευσε καλώδια μεγάλων αποστάσεων που συνέδεαν το Παρίσι με τη Λυών, το Στρασβούργο και τη Λιλ, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές του διαδικτύου.
Σημειολογικές επιθέσεις
- Τον Ιούνιο, πέντε φέρετρα καλυμμένα με γαλλικές σημαίες αφέθηκαν κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αποδίδοντας σε έναν Βούλγαρο, έναν Ουκρανό και έναν Γερμανό που πληρώθηκαν από ρωσικά συμφέροντα.
- Τον Μάιο, κόκκινα χέρια ζωγραφίστηκαν στο κεντρικό μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι. Οι δράστες φέρονται να διέφυγαν στο εξωτερικό.
- Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τις επακόλουθες στρατιωτικές ενέργειες στη Γάζα, περίπου 250 γκραφίτι με το Αστέρι του Δαβίδ εμφανίστηκαν στο Παρίσι. Ένα ζευγάρι από τη Μολδαβία, που πιστεύεται ότι πληρώθηκε από τη ρωσική κατασκοπεία, συνελήφθη.
Δράστες
- Ένας 40χρονος Ρώσος συνελήφθη στο Παρίσι με την υποψία ότι σχεδίαζε πράξεις αποσταθεροποίησης κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ο άνδρας, που πιστεύεται ότι προετοίμαζε φιλορωσικές επιχειρήσεις, κατηγορήθηκε και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση. Η έρευνα επικεντρώνεται στην κατηγορία της παροχής πληροφοριών σε ξένη δύναμη με σκοπό την πρόκληση εχθροπραξιών στη Γαλλία, μια κατηγορία που τιμωρείται με έως και 30 χρόνια φυλάκισης. Αυτή η σύλληψη προστίθεται στο πλαίσιο αυξημένων μέτρων ασφαλείας και ανησυχιών για ξένη παρέμβαση.
- Συλλήψεις στην Πολωνία: Εννέα άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολιτών της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Πολωνίας, συνελήφθησαν στην Πολωνία για δραστηριότητες υπονομεύσεων που συνδέονται με τη ρωσική κατασκοπεία. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν φυσικές επιθέσεις, εμπρησμούς και απόπειρες εμπρησμών. Οι ύποπτοι φέρονται να έχουν συνδέσεις με εγκληματικούς κύκλους και εμπλέκονταν σε προγραμματισμένες επιθέσεις στην Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και πιθανώς στη Σουηδία.
- Συλλήψεις στη Γερμανία: Δύο Γερμανο-Ρώσοι συνελήφθησαν στη Γερμανία με την υποψία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σαμποτάζ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την υπονόμευση της στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία. Οι ύποπτοι αντάλλασσαν πληροφορίες με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών από τον Οκτώβριο του 2023 και είχαν προετοιμαστεί να πραγματοποιήσουν βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε στρατιωτικές υποδομές.
- Ριάλιτι Μάγειρας με υλικό των Spetsnaz: Ο Ρώσος άνδρας που συνελήφθη στη Γαλλία, γνωστός ως “K.”, είναι πρώην σταρ τηλεοπτικών ριάλιτι που εκπαιδεύτηκε σε παρισινή σχολή μαγειρικής. Καυχήθηκε για την αποσταθεροποίηση της τελετής έναρξης των Αγώνων, καθώς βρέθηκε με υλικό από ρωσική μονάδα ειδικών δυνάμεων στο διαμέρισμά του στο Παρίσι.
- Ακροαριστεροί Ακτιβιστές: Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε επίσης ακροαριστερούς ακτιβιστές που είναι ύποπτοι για το συντονισμό της υπονόμευσης των καλωδίων οπτικών ινών. Αυτά τα άτομα πιστεύεται ότι έχουν συνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες και έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε παρόμοιες δραστηριότητες υπονομεύσεων.
Δίκτυο Κατασκοπείας
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ένα δίκτυο κατασκοπείας στη Γαλλία, προκαλώντας ανησυχίες για περαιτέρω συντονισμένες επιθέσεις. Αυτό το δίκτυο φέρεται να εμπλέκεται στη συλλογή πληροφοριών και τον σχεδιασμό υπονομεύσεων, δείχνοντας μια καλά οργανωμένη προσπάθεια για την αποδυνάμωση των γαλλικών υποδομών. Επιπλέον, εννέα άτομα συνελήφθησαν στην Πολωνία για τη διενέργεια υπονομεύσεων εκ μέρους της Μόσχας, στοχεύοντας σιδηροδρόμους και άλλες κρίσιμες υποδομές στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία.
Προέλευση και Κίνητρα
Τα κίνητρα των επιθέσεων είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Πιθανά κίνητρα περιλαμβάνουν:
- Εγχώρια αναταραχή: Αντι-κυβερνητικοί ή αντι-τεχνολογικοί ακτιβιστές που διαταράσσουν υπηρεσίες ως μορφή διαμαρτυρίας.
- Ξένη παρέμβαση: Κρατικοί χορηγοί που στοχεύουν στη δημιουργία αστάθειας και στην υπονόμευση της δημόσιας εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου διεθνούς γεγονότος.
Πολιτικές Επιπτώσεις: Οι επαναλαμβανόμενες υπονομεύσεις έχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις:
- Εθνική Ασφάλεια: Ανάδειξη τρωτών σημείων στις κρίσιμες υποδομές και την ανάγκη για ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας.
- Δημόσια Εμπιστοσύνη: Υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύει τις βασικές υπηρεσίες.
- Διεθνείς Σχέσεις: Πιθανή επιβάρυνση των διπλωματικών σχέσεων της Γαλλίας εάν επιβεβαιωθεί ξένη ανάμειξη.