Τον απερχόμενο και αμφιλεγόμενο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ανέδειξε νικητή των εκλογών στη Βενεζουέλα το εκλογικό συμβούλιο, αν και ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις και exit poll έβγαζαν νικητή τον υποψήφιο της αντιπολίτευση Εδμούνδο Γκονζάλες.
Τον Νικολάς Μαδούρο ανακήρυξε νικητή των εκλογών στη Βενεζουέλα το εκλογικό συμβούλιο, με 51% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονζάλες εξασφάλισε το 44%.
Η ανακοίνωση από το εκλογικό συμβούλιο αντικρούει τα ανεξάρτητα exit polls από την Edison Research, τα οποία έδειχναν ότι ο Γκονζάλες είχε συγκεντρώσει το 65% των ψήφων σε σύγκριση με το 31% του Μαδούρο.
Η αντιπολίτευση, που προσέβλεπε στις εκλογές αυτές ως την καλύτερη ευκαιρία της να εκδιώξει τον Μαδούρο μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, είχε δημιουργήσει μεγάλες επιτροπές παρακολούθησης, με χιλιάδες πολίτες στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να καταγράψουν και να αναφέρουν σημαντικές παρατυπίες.
Η αντιπολίτευση πραγματοποίησε πολλές καταγγελίες για εκτεταμένη εκλογική νοθεία. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι οι κυβερνητικές εντολές ανάγκασαν τους εργαζόμενους στα εκλογικά κέντρα να αρνούνται να παραδώσουν πίνακες αποτελεσμάτων στους παρατηρητές της αντιπολίτευσης, εμποδίζοντας τις προσπάθειες επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων. Υπήρχαν επίσης αναφορές για βία σε αρκετά εκλογικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων από υποστηρικτές της κυβέρνησης κατά υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και περιστατικά εκφοβισμού και περιορισμένης πρόσβασης για τους παρατηρητές της αντιπολίτευσης.
Διεθνείς αντιδράσεις
Διεθνώς, οι αντιδράσεις ήταν μικτές. Ορισμένοι ηγέτες και χώρες έχουν επικρίνει την κυβέρνηση του Μαδούρο, καταδικάζοντας συχνά την έλλειψη διαφάνειας και δικαιοσύνης στις εκλογές της Βενεζουέλας. Οι κυρώσεις και οι επικρίσεις των ΗΠΑ έχουν στοχεύσει συγκεκριμένα την κυβέρνηση του Μαδούρο, κατηγορώντας την για την οικονομική κατάρρευση και την ανθρωπιστική κρίση της χώρας. Άλλες χώρες, που ενδεχομένως ευθυγραμμίζονται με τις σοσιαλιστικές πολιτικές του Μαδούρο ή αντιτίθενται στην επιρροή των ΗΠΑ, μπορεί να προσφέρουν σιωπηρή ή ανοιχτή υποστήριξη, τονίζοντας τη σημασία της κυριαρχίας και της μη παρέμβασης.
Εσωτερικές εντάσεις
Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής προσωπικότητες όπως η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξέφρασε την αποφασιστικότητα να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας τις αποκλίσεις μεταξύ των επίσημων αποτελεσμάτων και των δημοσκοπήσεων εξόδου. Παρά το γεγονός ότι της απαγορεύτηκε να είναι υποψήφια, η Ματσάδο παρέμεινε κεντρική μορφή, συγκεντρώνοντας υποστήριξη και ζητώντας επαγρύπνηση. Οι ισχυρισμοί για κυβερνητική χειραγώγηση, η χρήση κοινωνικών προγραμμάτων για την επιρροή των ψήφων και η άμεση βία κατά των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης έχουν αμαυρώσει τη νομιμότητα των εκλογών, ρίχνοντας αμφιβολίες για τη μελλοντική πολιτική σταθερότητα και την δημοκρατική ακεραιότητα της Βενεζουέλας.
Η επόμενη μέρα στη Βενεζουέλα
Η επόμενη μέρα στη Βενεζουέλα είναι γεμάτη αβεβαιότητα και ένταση. Υπάρχουν φόβοι για βία και κοινωνική αναταραχή καθώς οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αντιδρούν στα αποτελέσματα των εκλογών. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν καλέσει τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και να μην υποκύψουν σε προκλήσεις, αλλά οι συγκρούσεις είναι πιθανές καθώς η απογοήτευση και η οργή αυξάνονται.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν αναφερθεί συγκεντρώσεις και πορείες, με τους διαδηλωτές να ζητούν επανάληψη των εκλογών και την άμεση απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία. Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι οι ομάδες υποστηρικτών του Μαδούρο, γνωστές ως colectivos, μπορεί να χρησιμοποιήσουν βία για να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες.
Οικονομική κατάσταση στη χώρα
Η οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα παραμένει δεινή. Η χώρα βιώνει σοβαρή ύφεση, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε αστρονομικά επίπεδα και την έλλειψη βασικών αγαθών να συνεχίζεται. Η πλειονότητα του πληθυσμού παλεύει να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες, και πολλοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.
Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχουν επιδεινώσει την οικονομική κρίση, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση της κυβέρνησης σε διεθνείς αγορές και χρηματοδοτήσεις. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την οικονομική διαχείριση έχει οδηγήσει σε σημαντική φυγή κεφαλαίων και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.
Η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί άμεσες και ριζικές λύσεις, αλλά το πολιτικό αδιέξοδο και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις καθιστούν δύσκολη οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με πολλές χώρες να εκφράζουν ανησυχία για την σταθερότητα και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βενεζουέλα.