Την θέση της Μολδαβίας των 2,6 εκ. κατοίκων στην Ανατολική Ευρώπη, την απαντάμε στο σταυροδρόμι, μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας και, εκεί που συναντώνται τα νερά του ποταμού Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας.
Τα σταυροδρόμια αυτά διέσχισαν στρώματα πολιτισμών και εθνών, συνθέτοντας τον σημερινό ποικιλόμορφο πολιτισμό της χώρας. Η Μολδαβία, η πρωτεύουσα της, το Κισινάου οι επαρχίες της είναι τόποι ανεξερεύνητοι. Γνωρίζετε ότι περίπου 15 χιλιόμετρα από το Κισινάου, στην Cricova (1431) βρίσκεται το μεγαλύτερο ομώνυμο κελάρι στον κόσμο, 120 χιλιομέτρων. Μαζί με την Γεωργία, η Μολδαβία έχει την μεγαλύτερη ιστορία οίνου στον κόσμο.
Η multi-culti αρχιτεκτονική του Κισινάου
Η πρωτεύουσα της Μολδαβίας το Κισινάου, ‘Chișinău’ χρονολογείται από το 1436, έχει επηρεαστεί στο πέρασμα των αιώνων από τους Ρουμάνους, τους Ρώσους, τους Οθωμανούς και άλλους πολιτισμούς. Τα πολυάριθμα χαρακτηριστικά των πολιτισμών αυτών αποτυπώνονται στην αρχιτεκτονική των κτιρίων της πόλης, η οποία εκτός του ότι είναι κέντρο των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης της Μολδαβίας, είναι το εμπορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο της χώρας.
Οι δρόμοι με τις Φλαμουριές στο Κισινάου, όπως και το unter den Linden στο Βερολίνο
Η πόλη είναι καταπράσινη με πυκνή βλάστηση, ενώ το δένδρο που κυριαρχεί στην πόλη, είναι η Φλαμουριά οι οσμές της οποίας μοσχομυρίζουν την πόλη την άνοιξη. Στο Κισινάου υπάρχουν περισσότερες από 23 λίμνες, αφθονία των πάρκων, κτίρια του 19ου αιώνα και ενδιαφέροντα μουσεία.
Τα λατομεία ασβεστόλιθου που έγιναν κελάρια
Πολλά από τα κτίρια του Κισινάου είναι λευκά, καθώς είναι χτισμένα από ασβεστόλιθο που προέρχεται από υπόγεια λατομεία κοντά στην πρωτεύουσα. Οι εξορύξεις στα λατομεία άφησαν παρακαταθήκη εκατοντάδες χιλιόμετρα ασβεστολιθικών σηράγγων, που τυχαίνει να έχουν την ιδανική θερμοκρασία και υγρασία για την παραγωγή, αποθήκευση και συντήρηση κρασιού, γι’ αυτό και αυτές οι σήραγγες χρησιμοποιούνται σήμερα από τα οινοποιεία Cricova και Milestii Mici. Η Μολδαβία έχει τα μεγαλύτερα κελάρια κρασιού και υπόγειες συλλογές κρασιών στον κόσμο και την υψηλότερη κατά κεφαλήν πυκνότητα αμπελώνων ανά κάτοικο.
Η σύνδεση του δένδρου με την ζωή – το αρχαίο σύμβολο της Μολδαβίας
Το δέντρο της ζωής είναι ένα αρχαίο σύμβολο στη Μολδαβία, που συμβολίζει τη συνεχή ζωή και την κυκλικότητα, την αιώνια νεότητα και τη ζωή χωρίς θάνατο. Είναι επίσης ένα χριστιανικό σύμβολο που κάνει τη σύνδεση μεταξύ του ουρανού και γης. Οι ρίζες του δέντρου κείτονται βαθιά στις παραδόσεις και τα έθιμα των προγόνων. Τα καρποφόρα κλαδιά τονίζουν τη συνεχή ανάπτυξη και ανάπτυξη της χώρας. Το σύμβολο του δέντρου της ζωής βρίσκεται σε πολλά έργα λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων χειροποίητων χαλιών της Μολδαβίας που περιλαμβάνονται στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Φεστιβάλ και δρώμενα με αφετηρία το Δένδρο
Το πολιτιστικό ημερολόγιο του ‘Δένδρου Ζωής’ είναι γεμάτο με 40 διαφορετικά φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Με αφετηρία το δένδρο διοργανώνονται ετησίως και αναδεικνύουν τις παραδόσεις της Μολδαβίας στους τομείς του κρασιού, του πολιτισμού, της εθνογραφικής κληρονομιάς, των τοπικών παραδόσεων και της κουζίνας. Εικόνες ακούσματα, εμπειρίες που δεν θα συναντήσει κανείς πουθενά αλλού στον κόσμο.
Μοναστήρια, φρούρια, μουσεία, αρχαίες παραδόσεις που αφηγούνται την ιστορία της Μολδαβίας, καθηλωτικές εμπειρίες που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Αμπελώνες 150 χιλιομέτρων
Ανακαλύψτε μια από τις πιο συναρπαστικές αναδυόμενες περιοχές κρασιού στον κόσμο με ιστορία και παράδοση 7.000 ετών, και δοκιμάστε μολδαβικές ποικιλίες και μείγματα σταφυλιών που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού. Διαδρομές σε αμπελώνες 150 χιλιομέτρων σε αμπελώνες περιοχών Codru, Valul lui Traian, Stefan Voda and Divini. Τα Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Rara Neagra δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο.
Και με ποδήλατο αφού η Μολδαβία το 2022 έφτιαξε ποδηλατόδρομους 400 χιλιομέτρων αλλά μονοπάτια πεζοπορίας και ορειβασίας.
Η ιστορία της Μολδαβίας
Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι ρίζες του Μολδαβικού έθνους είναι πολύ βαθιές. Ο πολιτισμός της χώρας ανάγεται στη Λίθινη Εποχή, ενώ τα κεραμικά χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού
Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., η ρουμανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας, κατοικήθηκε από Δακικές φυλές, Μετά από αιώνες διαφορετικών εισβολέων και πολιτισμών που ήθελαν να κυβερνήσουν αυτήν την περιοχή λόγω της στρατηγικής της θέσης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, η Μολδαβία έγινε φεουδαρχικό κράτος το 1359. Ο στρατιωτικός άρχοντας Bogdan I ίδρυσε τη Μολδαβία ανάμεσα στα Καρπάθια Όρη, τον ποταμό Nistru, τον Δούναβη και τον Μαύρη Θάλασσα.
Το 1812 μετά τον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο, το τμήμα της επικράτειας της Μολδαβίας μεταξύ των ποταμών Προυτ και Νίστρου (Δνείστερος) προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και ονομάστηκε Βεσσαραβία. Διατήρησε αυτό το καθεστώς για 106 χρόνια μέχρι το 1918 όταν η Βεσσαραβία επέλεξε να γίνει μέρος της Ρουμανίας. Το 1940, αφού η Γερμανία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν το σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ που χώριζε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης μεταξύ τους, οι Σοβιετικοί προσάρτησαν τη Μολδαβία και έγινε η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας για 51 χρόνια.
Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μολδαβία κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου 1991. Το 2005, η Μολδαβία στράφηκε προς την Δυτική Ευρώπη ενώ από το Μάρτιο του 2022 απέκτησε στάτους Ευρωπαϊκό το οποίο της δόθηκε από την ΕΕ.
Απευθείας στο Κισινάου με την Aegean
Απευθείας πτήσεις για την Μολδαβία και το αεροδρόμιου του Κισινάου εκτελεί η Aegean Airline και μέσω ενδιάμεσου προορισμού από το αεροδρόμιο της Ινσταμπούλ, με την Turkish Airlines με την οποία η Aegean διατηρεί συνεργασία κοινού κωδικού, από το αεροδρόμιο Οτοπένι του Βουκουρεστίου, άλλα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια και με την Lufthansa η οποία την άνοιξη επανέφερε πτήσεις προς την Μολδαβία.