Για τρεις παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας προειδοποιεί η Κομισιόν την Ελλάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ελληνίδας Ευρωβουλευτίνας.
Συνολικά τρεις παραβάσεις σε θέματα ασφαλείας αερομεταφορών και συγκεκριμένα επικοινωνιών και διαδικασιών πλοήγησης, εγκαλεί την Ελλάδα η Κομισιόν, ενώ για μια εξ αυτών έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν, δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη δημοσίευση διαδικασιών λειτουργίας για την πλοήγηση βάσει επιδόσεων στους ελληνικούς αερολιμένες, όπως απαιτείται στον σχετικό εκτελεστικό Κανονισμό, και είχε προθεσμία δύο μηνών για να ανταποκριθεί και να άρει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν.
Ως προς την μη συμμόρφωση για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων επιτήρησης (ραντάρ με δυνατότητα ModeS), η Κομισιόν ενημέρωσε, ότι ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός της ΕΕ για την Ασφάλεια της Αεροπορίας EASA, είχε προχωρήσει σε συστάσεις προς την ελληνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ΥΠΑ, Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Κομισιόν επί του παρόντος αξιολογούν, σε περίπτωση μη-συμμόρφωσης, πιθανά επόμενα βήματα, ακόμη και την κίνηση της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδος.
Ως προς το ζήτημα της συμμόρφωσης με τους κανόνες για τη ζεύξη δεδομένων, η Κομισιόν απάντησε ότι στις 18 Απριλίου 2024, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή παραβιάζει το σχετικό ευρωπαϊκό Κανονισμό. Ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να ενημερώσουν την Κομισιόν εντός δύο μηνών σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν, ώστε να συμμορφωθούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Τα συστήματα ζεύξης δεδομένων χρησιμοποιούνται για την αποστολή πληροφοριών μεταξύ αεροσκαφών και ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και είναι συμπληρωματικά προς τις φωνητικές επικοινωνίες που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά μεταξύ του θαλάμου διακυβέρνησης και των κέντρων ελέγχου εναέριας και παρουσιάζουν σημαντική συμφόρηση. Η ανάπτυξη αυτής της διαλειτουργικής τεχνολογίας είναι εξαιρετικά σημαντική προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των επικοινωνιών μεταξύ χειριστών και ελεγκτών και, ως εκ τούτου, να αυξηθεί η ικανότητα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και η ασφάλεια.
Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, είχε εγείρει το ζήτημα αυτό σε ερώτηση που είχε καταθέσει στην Κομισιόν τον Απρίλιο 2024 μετά τη δημοσιοποίηση των επισημάνσεων της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές .
Συστήματα για την προσέγγιση αεροπλάνων στους ελληνικούς αερολιμένες
Σημειώνεται πως η συνεχής ανάπτυξη των αερομεταφορών εγείρει αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά τη χρήση του διαθέσιμου εναέριου χώρου, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη της όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης του. Επιπλέον, τα εν λόγω συστήματα συμβάλλουν καταλυτικά στη προσέγγιση των αεροπλάνων στους ελληνικούς αερολιμένες, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά παράλυσης της εναέριας κυκλοφορίας σαν αυτά που έχουν επανειλημμένα σημειωθεί στην Ελλάδα σε περιπτώσεις βλάβης των ραδιοβοηθημάτων που παρέχουν διαδικασίες προσέγγισης.