Το αίσθημα της σταθερότητας και προβλεψιμότηατας για τους μετόχους της Alpha Bank, για τα προσεχή χρόνια επιχείρησε να εμφυσήσει ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης με την ομιλία του, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Βασίλης Ψάλτης, ζητώντας από τους μετόχους να εγκρίνουν τη διανομή μερίσματος 61 εκατ. ευρώ, μετά από 16 χρόνια, έκανε λόγο για υψηλή και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενώ σκιαγράφησε και τις πηγές εσόδων.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι χθες, η Alpha Bank ανακοίνωσε ευρείες διοικητικές ανακατατάξεις με την αναβάθμιση του Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου σε ρόλο αναπληρωτή CEO και την είσοδο νέου CFO. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να φέρουν ένα νέο κύμα ανακατατάξεων στο οργανόγραμμα που θα επηρεάσει τα μεσαία και ανώτατα στελέχη της τράπεζας.
Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, το 2023 αποτέλεσε έτος σταθμό για την τράπεζα, αφού πέτυχε την πλήρη ιδιωτικοποίησή της μέσω της συμφωνίας με τη UniCredit. “Δεν επιδιώξαμε απλώς την πώληση των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλά διασφαλίσαμε την είσοδο ενός ξένου στρατηγικού επενδυτή που ανέδειξε την τράπεζα σε σηματωρό”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η επίμαχη συμφωνία ήταν η μόνη που χαιρετίστηκε από όλους ως πρότυπο συνεργασιών στην Ευρώπη.
Στην ισχυρότερη θέση από ποτέ βρίσκεται σήμερα η Alpha Bank, έχοντας επιστρέψει πλήρως σε τροχιά κερδοφορίας και ανάπτυξης μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια.
“Αυτό μας γεμίζει αποφασιστικότητα για νέους, υψηλότερους στόχους, ώστε να καταστήσουμε την Alpha Bank την τράπεζα που είναι στο πλευρό της επιχειρηματικότητας, που δημιουργεί διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες για να προσφέρει ευκαιρίες στους πελάτες της, που επενδύει στην τεχνολογία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και τολμά να ηγείται των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, αλλά και την τράπεζα που υποστηρίζει το προσωπικό της, υιοθετεί και προάγει την αξιοκρατία και αναγνωρίζει την απόδοση και τη συνεισφορά, που στέκεται ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος και αρωγός στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας, την πρώτη τράπεζα που αναπτύσσεται διαρκώς και ανταμείβει τους μετόχους της για την εμπιστοσύνη τους”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία, μεταξύ άλλων καλείται να εγκρίνει τη διανομή σε μετρητά 61 εκατ. ευρώ και ισοδύναμου ποσού για την επαναγορά μετοχών. “Η σημερινή είναι μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα, γιατί εισηγούμαστε την έγκριση της διανομής μερίσματος, όπως, άλλωστε, έπραττε η τράπεζα αδιάλειπτα τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση”, σχολίασε ο κ. Ψάλτης, εκφράζοντας την ισχυρή του πεποίθηση στις προοπτικές της τράπεζας, ότι θα επιτύχει υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία και υψηλή μερισματική πολιτική τα επόμενα χρόνια.
Η ανάδειξη του ζητήματος της σταθερά και βιώσιμα υψηλής κερδοφορίας από τον Βασίλη Ψάλτη, στόχο έχει να εμπεδώσει το αίσθημα της ασφάλειας στους επενδυτές, ώστε να περιορίσει φαινόμενα ταχείας εναλλαγής θέσεων….
Στα οφέλη ο CEO της τράπεζας ανέδειξε την πρόσβαση σε 13 ευρωπαϊκές αγορές που εξασφαλίζει στους πελάτες της, την ανάπτυξη εργασιών, όπως στο wealth management και στο wholesale banking, αλλά και τη βέλτιστη απόδοση των κεφαλαίων μέσα από τη συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία.
Β. Ράπανος: “Καταλύτης ανάπτυξης η συνεργασία με UniCredit”
Ως καταλύτης ανάπτυξης λειτουργεί για την Alpha Bank η συνεργασία με τη UniCredit, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, κ. Βασίλη Ράπανο.
“Ήταν η πρώτη επένδυση μεγάλου τραπεζικού Ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια. Είναι μία επιτυχία αποτέλεσμα της πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας μετασχηματισμού της τράπεζας. Παράλληλα, λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη της τράπεζας”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η διοίκηση είναι υπερήφανη που επιστρέφει στη μακρά παράδοση ανταμοιβής των μετόχων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2023 υπήρξε έτος καμπής, εστιάζοντας στην ανάγκη η χώρα να παραμείνει στο καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας, με το πλεόνασμα να μην εκλαμβάνεται ως μέσο για την αύξηση των δαπανών, αλλά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. “Η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας, αλλά πρέπει να επανέλθει και σε τροχιά σύγκλησης με την Ευρώπη”, σημείωσε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να εκλείψει η δαιμονοποίησης του κέρδους.
Αναφορικά με τις τράπεζες, αυτές, σύμφωνα με τον κ. Ράπανο, επέστρεψαν στην κανονικότητα, διανέμοντας μέρισμα μετά από 16 χρόνια. “Η βελτίωση της θέσης τους καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα ΜΕΑ παρουσίασαν μείωση στο 6,6% των συνολικών δανείων από 49,1% τον Σεπτέμβριο του 2016. Το ποσοστό αυτό, ωστόσο, παραμένει υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης που είναι στο 1,8%. Η σύγκληση θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης”, κατέληξε.