Διαστάσεις κρίσης προσλαμβάνει η επιδημία πανώλης που καταγράφηκε σε αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την Περιφέρεια να επιβάλλει περιορισμούς σε σφαγές και άλλες πράξεις, ενώ ανακλήθηκαν μαζικά οι άδειες κτηνιάτρων σε όλο σχεδόν το Δημόσιο τομέα.
Με απόφαση της Περιφέρειας απαγορεύεται και η μετακίνηση ζωντανών ζώων προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση της πανώλης των μηρυκαστικών.
Αν και μέχρι στιγμής η εξάπλωση φαίνεται να έχει ελεγχθεί, αποτρέποντας μια μεγάλων διαστάσεων έξαρση, εν τούτοις το ζωικό κεφάλαιο που θα απολεσθεί θα είναι μεγάλο και αναμένεται να έχει επίπτωση στη διαθεσιμότητα και τιμές, καθώς διαχρονικά ο ζωικός πληθυσμός βαίνει σταθερά μειούμενος.
Μέχρι την Παρασκευή είχαν ήδη θανατωθεί περισσότερα από 2.407 ζώα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ελεγχθούν τουλάχιστον 110.000 ζώα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περιστατικά σε Τρίκαλα, Λάρισα, Ελασσόνα.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η περιφέρεια Θεσσαλίας τόνισαν χθες πως δεν υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού, καθώς είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος, άρα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Αποζημιώσεις
Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων με τις αποζημιώσεις να κυμαίνονται από 45 έως 250 το κεφάλι.
Σε αναμονή για τα αποτελέσματα των ελέγχων
Μετά τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Θεσσαλίας και τα χιλιάδες ζώα που έχουν θανατωθεί, αρμόδια κλιμάκια με κτηνιάτρους ήδη ελέγχουν τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου – η οποία δεν μολύνει τον άνθρωπο.
Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Από αύριο Δευτέρα, πλέον των 100 κτηνιάτρων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στην δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπίστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Απαγορεύσεις
Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου θα μείνουν κλειστά τα σφαγεία της Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, μετά τα κρούσματα πανώλης που ανιχνεύθηκαν σε αιγοπρόβατα της περιοχής. Παράλληλα, με προηγούμενη ΚΥΑ του 2021, προκύπτουν τα ποσά αποζημιώσεων για όσους κτηνοτρόφους χάσουν αίγες και πρόβατα λόγω των μέτρων περιορισμού και εξάλειψης της πανώλης.
Παράλληλα, απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης, όπως και η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
Με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές των νομών Τρικάλων και Λάρισας και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και για την προσπάθεια προστασίας του ζωικού κεφαλαίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας, υπέγραψε απόφαση η οποία προβλέπει την απαγόρευση για οποιοδήποτε λόγο μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Η απόφαση του Δημήτρη Κουρέτα
Με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Πανώλους των Μικρών Μηρυκαστικών σε εκτροφές της Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και της Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, την υπ ́αριθμ. RO-PR-2024 κοινοποίηση προς στο σύστημα ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Ρουμανία, για την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή Tulcea της Ρουμανίας και προς αποφυγή της μετάδοσης της νόσου και για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου των αποφασίζουμε την λήψη των ακόλουθων μέτρων:
1. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ
Α) Απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Β) Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έως και την Παρασκευή 26/07/2024.
Γ) Απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
Δ) Λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες. Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.
Ε) Απαγορεύεται η για οποιοδήποτε λόγο μετακίνηση (σφαγή, πάχυνση ή αναπαραγωγή) βοοειδών από και προς την Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ και την Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ, έως την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης και τον καθορισμό της έκτασης τους.
ΣΤ) Επιτρέπεται η διακίνηση χοιρινών από εντατικές εκμεταλλεύσεις που τηρούν μέτρα βιοασφάλειας προς όλα τα ΣΦΑΓΕΙΑ, εκτός των σφαγείων που εντάσσονται στη ζώνη προστασίας και επιτήρησης (ΣΦΑΓΕΙΟ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: S41).
Ζ) Στο σφαγείο με την επωνυμία ΣΦΑΓΕΙΟ ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ S41 που βρίσκεται εντός της ζώνης επιτήρησης θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Λάρισας.
Η) Στο σφαγείο με την επωνυμία ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: S142 θα σφάζονται αποκλειστικά ζώα (χοιρινά και βοοειδή) από τη ζώνη προστασίας και επιτήρησης της Π.Ε. Τρικάλων σε ημέρα/ημέρες που θα ορίσει γραπτώς η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Τρικάλων. Τις υπόλοιπες ημέρες και μετά από ενδελεχή καθαρισμό και απολύμανση των χώρων μπορούννα σφάζονται ζώα από εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται εκτός της ζώνης προστασίας και επιτήρησης, αποκλειστικά όμως της Π.Ε. Τρικάλων.
2. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΩΠΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Αναφορικά με το νωπό γάλα για τον περιορισμό της διασποράς των κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και τα ερωτήματα που έχουν προκύψει, επισημαίνονται τα παρακάτω:
Η απαγορευμένη ζώνη περιλαμβάνει τις παρακάτω ζώνες:
1. Προστασίας
2. Επιτήρησης
3. Περαιτέρω απαγορευμένη
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο μετριασμός του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους επεξεργασίας:
1. Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για
τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,
2. Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή
θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι
α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων,
β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο
φορές.
3. ΖΩΙΚΑ ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ
❖ Απαγορεύεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.
❖ Για αυτές τις ζώνες, επιτρέπεται η μεταφορά αποκλειστικά προς εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζωικών υποπροϊόντων μόνο υλικών Κατηγορίας 3.
❖ Για όλες τις εγκαταστάσεις εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης επιτρέπεται η μεταφορά οποιασδήποτε κατηγορίας ζωικών υποπροϊόντων.
❖ Επιτρέπεται η μεταφορά νεκρών αιγοπροβάτων προς μονάδες διαχείρισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εκτός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης, μόνο κατόπιν βεβαίωσης αιτιολογίας θανάτου από ιδιώτη κτηνίατρο και σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.