Οι εποχές μαζί με τους ανθρώπους που πέρασαν από εδάφη της Καππαδοκίας έφτιαξαν ένα γλυπτό από πωρόλιθους μοναδικό στον κόσμο.
Το γλυπτό αυτό περιλαμβάνει όλες τις παραδόσεις, τα έθιμα, τις δοξασίες, 200 πόλεις κάτω από την γη και μία ιδιαίτερη πόλη που εκτείνεται σε 18 επίπεδα.
Μία από τις μεγαλύτερες περιοχές της Ανατολικής Μικράς Ασίας που ανήκει σε πέντε τουρκικές επαρχίες: της Καισάρειας, της Νίγδης, της Κιρσεχίρ, της Ακσαράι, της Νεβσεχίρ περιμένει να μας υποδεχτεί για να μας ξεναγήσει σε ένα κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό μας.
Σε έναν κόσμο που οι δείκτες των ρολογιών σταμάτησαν για να μας κάνουν να δούμε με άλλο μάτι την ιστορία του ανθρώπου, την πορεία μας πάνω στη γη. Τις ομοιότητες και τις διαφορές κάθε εποχής, το πολιτισμό και την ιστορία μίας πόλης ανεξερεύνητης που όμως συνδέεται με τις εξελίξεις.
Φυλές, γλώσσες, διάλεκτοι, συναντήσεις και σύνορα
Μουσουλμάνοι: Τούρκοι, Κούρδοι, Αφσάροι, και Κιρκάσιοι (Τσερκέζοι) που μετανάστευσαν τον 19ο αιώνα από τη Ρωσία. Ομιλούμενες γλώσσες με διάλεκτο πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών, τα ελληνικά με διάλεκτο, τα τουρκικά, τα αρμένικα, τα κουρδικά.
Τα όρια της Καππαδοκίας ως προς τον Βορρά οι Ποντιακές Άλπεις, ως προς την Ανατολή ο ποταμός Ευφράτης, ως προς τον Νότο το όρος Ταύρος και ως προς τη Δύση ο ποταμός Άλυς ή Κιζίλ Ιρμάκ. Οι χώρες που συνόρευαν με Καππαδοκία η Παφλαγονία, η Λυκαονία και η Γαλατία. Η Καππαδοκία πέρασε από την αρχαία εποχή, την Περσική Εποχή, το Βασίλειο της Καπαδοκίας, την Ρωμαϊκή Εποχή, την Χριστιανική Εποχή, την Τουρκική Εποχή.
Ένα γλυπτό που περιβάλλει την μοναδική ιστορία
Οι εποχές μαζί με τους ανθρώπους που πέρασαν από εδάφη της Καππαδοκίας έφτιαξαν ένα γλυπτό από πωρόλιθους μοναδικό στον κόσμο. Το γλυπτό αυτό περιλαμβάνει όλες τις παραδόσεις, τα έθιμα, τις δοξασίες, 200 πόλεις κάτω από την γη και μία ιδιαίτερη πόλη που εκτείνεται σε 18 επίπεδα, για αυτό και έχει ανακηρυχθεί παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO. Η πόλη αυτή ονομάζονταν Μαλακοπή και σήμερα Ντερίνκογιου. Ανακαλύφθηκε το 1963. Η ανακάλυψη αυτή έφερε στο φως ένα δίκτυο χτισμένο 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης που συνέδεε εκκλησίες, σχολεία σπίτια.
Η πόλη αυτή χτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια το 1000 μΧ ως ασπίδα προστασίας των Καππαδοκών απέναντι στις εισβολές των μογγολικών φυλών και είχε την δυνατότητα να στεγάσει 20.000 ανθρώπους. Οι κάτοικοι της επικοινωνούσαν φωνάζοντας μέσα στα τούνελ και με γραπτά μηνύματα.
Τουρκικός Οργανισμός Προβολής και Προώθησης Τουρισμού (TGA), το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Την Καππαδοκία παρουσίασε ο Τουρκικός Οργανισμός Προβολής και Προώθησης Τουρισμού (TGA), το Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Αθήνα, με την υποστήριξη των: Turkish Airlines, Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων- HATTA, της Ομοσπονδίας των Εν Ελλάδι Τουριστικών Γραφείων Fed–HATTA καθώς και της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης.
Κοινός στόχος όλων είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών από τις δύο χώρες στο ένα εκατομμύριο, για την κάθε μία. Ήδη σύμφωνα με την γενικό πρόξενο καταγράφηκε αύξηση σχεδόν 90% των Τούρκων τουριστών που ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2023 (877.000) συγκριτικά με το 2022 (478.000), ενώ η Τουρκία αναδείχθηκε ως η τρίτη δημοφιλέστερη χώρα στην οποία ταξίδεψαν οι Έλληνες στο 2023 (570.000 το 2022 και 686.000 το 2023). «
Στην ομιλία του, ο İsmail Bütün Γενικός Διευθυντής του Τουρκικού Οργανισμού Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού (TGA) ανέφερε ότι «ο Τουρκικός Οργανισμός Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού, γνωστός ως TGA, λειτουργεί ως η βασική αρχή της Τουρκίας για την προβολή του πλούσιου μωσαϊκού των τουρκικών τουριστικών προορισμών, προϊόντων, εμπειριών και της πολιτιστικής κληρονομιάς της σε όλο τον κόσμο. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη γείτονα Ελλάδα και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας με τους Έλληνες ταξιδιωτικούς πράκτορες και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών που φιλοξένησε η Τουρκία κορυφώθηκε το 2019, με 837.000 επισκέπτες.