Την πιστοποίηση ότι οι αγοραστές έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στο ελληνικό χρηματιστήριο και επιβάλλουν το «παιχνίδι» τους ακόμη και με μειωμένες – λόγω και της εποχικότητας – συναλλαγές έδωσε και η τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου η οποία και αυτή ήταν ανοδική, με το μήνα να επιβεβαιώνει την παράδοση που τον θέλει συνήθως θετικό για την αγορά.
- Επιστροφή τραπεζών τον Ιούλιο με ράλι +9%
- Κέρδη έως 5,46% για τις τραπεζικές μετοχές το 5ήμερο
- Μόλις 36 μονάδες από τις 1.500 μονάδες απέχει πλέον ο Γενικός Δείκτης
- Κυρίαρχοι οι long, επιβάλουν το παιχνίδι τους ακόμη και με μικρούς τζίρους
Παρά τις όποιες παλινδρομήσεις και τις εύλογες διορθώσεις σε διεθνές επίπεδο το τελευταίο διήμερο, ο ελληνικό χρηματιστήριο εσχάτως αυτονομείται θετικά, καλύπτοντας ένα σημαντικό κομμάτι από τις απώλειες του προηγούμενου διαστήματος. Στο μεταξύ, χθες και σήμερα οι δείκτες της Wall Street υποχωρούν ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα έκλεισαν στο κόκκινο με απώλειες έως και 1%.
Με το σημερινό κλείσιμο ο Γ.Δ. υπερκάλυψε εντελώς τις απώλειες του Ιουνίου και έκλεισε στα επίπεδα που είχε στα τέλη Μαΐου, που σημαίνει ότι βρίσκεται πλησίον των υψηλών δύο μηνών. Παράλληλα, πλέον ο Γ.Δ. απέχει μόλις 36 μονάδες από το κομβικό όριο των 1.500 μονάδων και τα υψηλά 13 ετών, οπότε δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι αναβαθμίσεις των τραπεζών
Αυτό που τροφοδοτεί το momentum της αγοράς και τραβάει υψηλότερα τον κλάδο – ναυαρχίδα που είναι οι τράπεζες, είναι το άκρως εντυπωσιακό κρεσέντο των αναβαθμίσεων που έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους οίκους, κάτι που όπως φαίνεται «χτίζει» εκ νέου αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, δεδομένου ότι οι τιμές – στόχοι που έχουν δοθεί είναι αρκετά πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Για ένα χρηματιστήριο τόσο τραπεζοκεντρικό, όσο το ελληνικό, αυτή η εξέλιξη δύναται να αλλάξει ξανά την εικόνα του Γενικού Δείκτη και πιθανότατα να οδηγήσει τάχιστα ξανά προς τις 1.500 μονάδες και τα υψηλά 13 ετών.
Κυρίαρχοι οι αγοραστές
Μολονότι η εποχή έχει φέρει μείωση των συναλλαγών, εντούτοις οι πωλητές είναι εξοβελισμένοι, οπότε οι αγοραστές ακόμη και με μικρές συναλλαγές κυριαρχούν. Σήμερα ο τζίρος κατήλθε στα 77,6 εκατ. ευρώ και ήταν ο μικρότερος των δέκα τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ σε επίπεδο πενθημέρου οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 96,2 εκατ. ευρώ. Οι μέσες συναλλαγές σε επίπεδο 2024 είναι στα 136,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 24,1% έναντι του 2023, που ήταν στα 111 εκατ. ευρώ.
Η εβδομάδα έκλεισε ανοδικά με το Γ.Δ. να κερδίζει 0,83%, τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 1,21%, τον Mid Cap να διαφοροποιείται αρνητικά χάνοντας 0,49%, ενώ οι τράπεζες κυριάρχησαν με άνοδο 3,77%. Έτσι, σε επίπεδο 2024, ο Γενικός Δείκτης πλέον ανέβασε τα κέρδη του στο +13,24%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 14,58%, ο Mid Cap υστερεί με άνοδο μόλις +2,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με ράλι +24,51%.
Το ταμπλό
Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 0,46% στις 1.464,39 μονάδες, επίπεδα που όπως προαναφέρθηκε είχε να δει από τα τέλη Μαΐου, ενώ το κλείσιμο έγινε στα υψηλά ημέρας, μολονότι στις 12:46 μ.μ. η αγορά είδε και τα χαμηλά των 1.449,64 μονάδων (-0,55%).
Ο FTSE 25 διόρθωσε ενδοσυνεδριακά έως το -0,56%, όμως τελικώς έκλεισε στα υψηλά ημέρας με άνοδο 0,67% και στις 3.577,95 μονάδες, ενώ ο Mid Cap υστέρησε καταφανώς χάνοντας 0,39% με κλείσιμο στις 2.307,59 μονάδες. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης παρ’ ότι το πρώτο δίωρο διόρθωσε έως και 0,77% όταν κατήλθε στις 1.298,70 μονάδες, εντούτοις τελικώς έκλεισε με άνοδο 1% στις 1.321,80 μονάδες που ήταν και το υψηλό ημέρας. Πάνω από τις 1.320 μονάδες ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών είχε να κλείσει από τις 27 Μαΐου.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι τραπεζικές μετοχές ενισχύθηκαν έως και 5,46%, ενώ σε επίπεδο Ιουλίου ο κλαδικός δείκτης κερδίζει κοντά στο 9%. Σήμερα, στο χώρο του Large Cap κέρδη άνω του 1% είχαν μετοχές όπως Metlen, HelleniQ Energy, Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς, Εθνική, ΔΕΗ και Lamda Development, ενώ πτώση πλέον του 1% είχαν μόνο οι Cenergy Holdings και Σαράντης.
Στον Mid Cap κέρδη 2,91% είχε η Πλαστικά Θράκης και +2,02% η Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΑΔΜΗΕ και AVAX. Στον αντίποδα, πτώση πλέον του 1% κατέγραψαν οι Intralot, Optima Bank, Profile Software και Fourlis. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία με 54 ανοδικές και 56 πτωτικές μετοχές.