Δυναμική ανακατατάξεων στις τράπεζες και στην ευρύτερη αγορά δημιουργεί το deal ΤΧΣ – Thrivest για την εξυγίανση και συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας, καθώς πλέον οργανώνεται σε βάσεις ένα υγιές πλαίσιο μη-συστημικών τραπεζών.
Μπορεί το κεφαλαιακό πρόβλημα των Attica Bank και Παγκρήτιας να τίθεται υπό επίλυση με την μεγάλη αμκ που συμφώνησαν ΤΧΣ και Thrivest, όπως είχε προαναγγελθεί, ταυτόχρονα όμως ανοίγουν νέα θέματα, τόσο εσωτερικά, όσο και στην ευρύτερη αγορά, η διαχείριση των οποίων αποτελεί επίσης μεγάλη πρόκληση.
Σε εσωτερικό επίπεδο, τα ζητήματα που εγείρονται απορρέουν από την προοπτική συγχώνευσης των Attica Bank και Παγκρήτιας και ξεκινούν από το νέο οργανόγραμμα, το οποίο οσονούπω θα υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την έγκριση του αιτήματος ένταξης στον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από τις θέσεις CEO, Προέδρου και αναπληρωρή CEO, καθώς και τις αρμοδιότητες που τα πρόσωπα που θα τις καταλάβουν θα έχουν, ανοίγει θέμα διάρθωσης της νέας τράπεζας και στελέχωσης τόσο των κορυφαίων διοικητικών θέσεων όσο και κριτηρίων επιλογής του middle management και το lower management.
Το Crisis Monitor εχει κατ επανάληψη σκιαγραφήσει τη μορφή του θα έχει το νέο οργανόγραμμα, αι τον τρόπο επιλογής στελεχών στο top management καθώς και την ανάγκη προβολής των ισορροπιών μετόχων που θα απορρέουν μετά την αμκ. Χθες, με την ανακοίνωση των όρων της ΑΜΚ πολλά άρχισαν να ξεκαθαρίζουν. Το CM είχε αναφερθεί στον δραστικό περιορισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ σε επίπεδο κοντά στο όριο της καταστατικής μειοψηφίας καθώς και στην προοπτική placement ή άλλων εργαλείων για την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του, σε δεύτερο χρόνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Attica Bank, η Thrivest θα βρεθεί με ποσοστό κοντά στο 58%, το οποίο μπορεί να αυξηθεί -όπως ρητά σημειώνεται- επιβεβαιώνοντας το Crisis Monitor. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι υπαρκτή όχι όμψς καταλυτική. Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Thrivest σημειώνεται ότι μετά την ΑΜΚ θα είναι ο ισχυρότερος ιδιώτης μέτοχος σε ελληνική τράπεζα, σημείωση που αποτελεί σαφές μήνυμα για τις μετοχικές ισορροπίες και τον τρόπο που αυτές θα αντικατοπτριστούν στο οργανόγραμμα της νέας τράπεζας.
Το οργανόγραμμα
Με δεδομένο ότι η Παγκρήτια προέρχεται από απανωτές απορροφήσεις πρώτα της HSBC και εν συνεχεία της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει αναπτύξει DNA μετασχηματισμού. Η Attica Bank, από την άλλη πλευρά προσπάθησε να λειτουργήσει ως δύο τράπεζες σε μια: Τη legacy bank μετο γηρασμένο και απαρχειωμένο δίκτυο και την Attica Bank 2.0 (Vretto Version) με προσθήκη στελεχών στο upper management και τη δημιουργία νέων τμημάτων για την παραγωγή… κεφαλαίου.
Πλέον με CEO την Ελένη Βρεττού, πρόεδρο τον Αντώνη Βαρθολομαίο και ερωτηματικό ακόμη τη θέση του αναπληρωτή CEO, η νέα τράπεζα καλείται να λάβει καίριες αποφάσεις για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της μοντέλου. Σήμερα, όμως, η κάθε τράπεζα έχει δικό της CFO, COO και διευθυντές δικτύου, χορηγήσεων και σχεδόν αλληλεπικαλυπτόμενες θέσεις σε όλα τα επίπεδα.
Γι’ αυτό, μετά την επιλογή των ιθυνόντων στα bisuness units η νέα τράπεζα -που ακόμη δεν έχει όνομα- έχει δρομολογήσει εθελουσία.
Η Ελένη Βρεττού έχει ήδη κάνει κινήσεις στελέχωσης που δείχνουν μη αναστρέψιμες και όντας CEO και στο νέο σχήμα θα είναι σε θέση να τις επιβάλλει. Η παραμονή όμως σε θέση προέδρου του Αντώνη Βαρθολομαίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο ίδιος θα χάσει μεν τον εκτελεστικό του ρόλο, αλλά όντας υπερκινητικός και ενεργός τραπεζίτης δύσκολα θα περιοριστεί σε ρόλο οικοδεσπότη του ΔΣ.
Όπερ σημαίνει ότι ο Αντώνη Βαρθολομαίος θα διαπραγματευτεί με τον νέο βασικό μέτοχο και το ΤΧΣ -από τη σκοπιά της εταιρικής διακυβέρνησης-, την εποπτεία συγκεκριμένων επιτροπών, κατά τα βέλτιστα πρότυπα. Δηλαδή, είναι πιθανό να βρεθεί να προΐσταται της selection committee και ενδεχομένως ακόμα μιας επιτροπής. Ειδικά η selection committee είναι νευραλγική για την επιλογή στελεχών τόσο για το ΔΣ όσο και για το upper management, γεγονός που θα περιορίσει την κινητικότητα της CEO…
Προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν και στην εκπροσώπηση του βασικού μετόχου, δεδομένου ότι ο Αλέξανδρος Εξάρχου είναι εκτελεστικός στην Intrakat και στη Thrivest και ότι -όπως έχει γραφεί- θα είναι σύζυγος της Ελένης Βρεττού, είναι πιθανό η Τράπεζα της Ελλάδος να θέσει θέμα conflict of interest.
Κι αν αυτά τα προβλήματα αφορούν μόνο το top brass, μπορεί κανείς να φανταστεί τί θα συμβεί χαμηλότερα. Να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν συγχωνεύσεις συστημικών τραπεζών, όπως των Εθνικής – Alpha Bank και Εθνικής – Eurobank είχαν κολλήσει σε συγκρούσεις στελεχών…
Το νέο οργανόγραμμα
Η πρώιμη εκτίμηση του Crisis Monitor για τις θέσεις στο νέο οργανόγραμμα έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Αντώνης Βαρθολομαίος
Αντιπρόεδρος: πιθανόν από το ΤΧΣ (είτε ο Αβραάμ Μωυσής, είτε κάποιος άλλος)
CEO: Ελένη Βρεττού
Αναπληρωτής CEO: Δύσκολα θα συνεχίσει ο Κουρλετάκης της Παγκρήτας, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο CFO της Παγκρήτιας Γιώργος Ξυφαράς, με τις αρμοδιότητες που ήδη έχει. Για τη θέση δεν μπορεί να αποκλειστεί ο Βουγιούκας της Παγκρήτιας και ο Βαγγέλης Κανέλλης της Attica Bank.
COO: Η Ηρώ Φερεντίνου από την Παγκρήτια αν και έχει προσφάτως αναλάβει, δύσκολα θα μπορούσε να συνεχίσει σε αυτή τη θέση, την οποία πιθανότητα θα αναλάβει στέλεχος της Attica Bank, είτε η COO Δήμητρα Βουρνά, είτε o Βαγγέλης Κανέλλης.
CFO: Πιθανότητα θα αναλάβει η Valerie Skoubas, που έχει άρτι αναλάβει τον ρόλο στην Attica Bank και προέρχεται από την HSBC, όπου είχε ξανά τον ίδιο ρόλο όπως και στη Citi παλαιότερα. Βέβαια, η κ. Skoubas και λόγω ηλικίας θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε ρόλο συμβούλου, παραμένει όμως πασπαρτού και μπαλαντέρ.
Διευθυντής Δικτύου/Καταστημάτων: Τη θέση αναμένεται να διατηρήσει ο επικεφαλής δικτύου της Παγκρήτιας με τον κ. Βουγιούκα να αναλαμβάνει τα Προϊόντα, τομέα που κατείχε και στη Eurobank.
Chief Risk Officer: Αν και αμφότερες οι τράπεζες διαθέτουν ικανά στελέχη, η θέση θα πάει σε άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για την πλέον νευραλγική θέση. Αν και οι επαφές έχουν ξεκινήσει από καιρό, μέχρι στιγμής τελική απόφαση δεν υπάρχει…
Εκεί που δεν θα υπάρξουν αλλαγές είναι στις Διευθύνσεις Δομημένων και Ναυτιλίας, που είναι παραπληρωματικές και δεν αλληλεπικαλύπτονται.
Στο Wealth Management θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη δομή, που θα κινηθεί πιθανότητα στα πρότυπα Πειραιώς και Eurobank, όπου λίγη σημασία θα έχει ο τίτλος, καθώς οι απολαβές θα είναι τέτοιες που θα επιτρέπουν άλλη προσέγγιση. Δεν αποκλείεται μάλιστα και η εξαγορά χρηματιστηριακής, αλλά σε δεύτερη φάση…
Δεν έχει διευκρινιστεί το μέλλον των προέδρων των δύο τραπεζών, όπως και άλλων μελών του ΔΣ, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι δυναμικές και συνεχίζονται τόσο μεταξύ των μετόχων, όσο και εσωτερικά στις τράπεζες. Ο επόπτης κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του.
Οι αποδόσεις για τους μετόχους
Με δεδομένο ότι η νέα τράπεζα θα εστιάσει στη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου για την επιθετική της ανάπτυξη, δεν προβλέπεται άμεσα διανομή μερίματος. Ωστόσο, με βάση την αποτίμηση της ΑΜΚ και τις προοπτικές για κέρδη 100 εκατ., που έχει επισημάνει και η Moody’s η αποτίμηση της τράπεζας στο Χρηματιστήριο θα μπορούσε κινηθεί προς την περιοχή των 800 εκατ. αρχικά και στο 1,2 δισ. στην τριετία. Αυτό σημαίνει ότι τόσο το ΤΧΣ όσο και η Thrivest θα καταγράφουν κέρδη από την τιμή κτήσης.