Σταθερά αναμένεται να διατηρήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια σήμερα στο πλαίσιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, ενώ άπαντες αναμένουν το ανακοινωθέν και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αναζητώντας ενδείξεις για τη μελλοντική στάση της.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και δηλώσεις από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ΕΚΤ ενδέχεται να διατηρήσει “γερακίσια” στάση, παρά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Αυτή η μείωση σηματοδοτεί μια ήπια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι η νομισματική πολιτική παραμένει αυστηρή για την επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό.
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2.5% το 2024 και στο 2.2% το 2025, υπογραμμίζοντας την επίμονη πίεση στις τιμές, κυρίως λόγω της αυξημένης αύξησης των μισθών και των ισχυρών εγχώριων πιέσεων στις τιμές.
Το Crisis Monitor επισήμανε ότι το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Eurogroup, το οποίο κάνει σαφή αναφορά στη λιτότητα και στην δημοσιονομική προσαρμογή, λειτουργεί απελευθερωτικά για την ΕΚΤ που ζητούσε σύμπλευση των κυβερνήσεων προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει η ίδια ρυθμό στην πολιτική της.
Η γλώσσα της ανακοίνωσης της Κριστίν Λαγκάρντ πιθανόν να δώσει έμφαση στην ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των δεδομένων και στη δέσμευση για προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την οικονομική κατάσταση. Αναμένεται να αναφερθεί στη σημασία της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, καθώς και στη συνέχιση της ανθεκτικότητας της τραπεζικής αγοράς στην Ευρωζώνη, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Η σημερινή ανακοίνωση αναμένεται να επικεντρωθεί στη διατήρηση των επιτοκίων σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, ενώ θα περιλαμβάνει προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και οι αλλαγές στις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς.
Τί δήλωσαν οι κεντρικοί τραπεζίτες
Πριν την “περίοδο σιωπής” πολλά ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου έκαναν δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Κριστίν Λαγκάρντ και του Γιάννη Στουρνάρα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων και για προσαρμογές της νομισματικής πολιτικής με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα.
Ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αναφέρθηκε στη σημασία της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα στην Ευρωζώνη και υπογράμμισε ότι η πρόσφατη κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής τους θέσης και της υψηλής ποιότητας των ρευστών τους στοιχείων.
Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε πρόσφατη συνέντευξή της, ανέφερε ότι οι αυξημένοι μισθοί συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές και ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά την επίδραση των μισθολογικών αυξήσεων στον πληθωρισμό.
Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι είναι λογικό να γίνουν δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Αναφερόμενος σε πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω μειώσεις είναι συνεπείς με τις προβλέψεις της ΕΚΤ και ότι είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική σε ισορροπημένα επίπεδα χωρίς να γίνει υπερβολικά αυστηρή (Bank of Greece).
Ο Στουρνάρας επεσήμανε ότι, παρά τις μειώσεις, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμένει περιοριστική, ενώ τόνισε τη σημασία της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ από την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Υποστήριξε ότι οι συνθήκες στην Ευρωζώνη είναι διαφορετικές από αυτές στις ΗΠΑ, καθιστώντας την ανάγκη για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων πιο επιτακτική στην Ευρώπη.