Τη δεύτερη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση κατέγραψε την Τετάρτη το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να κινείται στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε πτωτική τροχιά, όμως για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε την περιοχή των 1.440 – 1.450 μονάδων, πέριξ της οποίας κινείται όλο το τελευταίο διάστημα.
- Νέα πτώση στο Χ.Α. αλλά και μάζεμα στο φινάλε
- Με Coca Cola HBC και ΟΠΑΠ κρατήθηκε πλησίον των 1.430 μονάδων ο Γενικός Δείκτης
- Πιέσεις για Σαράντη, Aegean, Jumbo, Alpha Bank, Autohellas, Viohalco, Metlen και ΜΟΗ
- Μόλις στα 91,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος
- Μουδιασμένη η αγορά από την «καταδρομική» στα κέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού
Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν μικτά πρόσημα και πολύ ήπιες διακυμάνσεις, χωρίς ουσιαστικό στίγμα, ενώ στη Wall Street, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq διορθώνουν κατά 1,15% και 2,31% αντίστοιχα, ενώ ανοδικά και πάνω από τις 41.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του κινείται ο βιομηχανικός Dow Jones.
H ελληνική αγορά παραμένει μουδιασμένη από το στον υπερπροστατευτισμό, καθώς χθες ανακοινώθηκε η επιβολή έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγικών εταιριών.
Μια κυβέρνηση που εκλέχθηκε με σημαία τις διαρθρωτικές και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις με στόχο να γίνει η χώρα ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως διατυμπάνισε με παρρησία (και αρκετή επιτυχία τότε) ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, πλέον δείχνει να έχει παραδοθεί στο… φόβο και τον πανικό των δημοσκοπήσεων, εντρυφώντας σε λαϊκίστικες λογικές και πρακτικές άλλων εποχών.
Πολιτικά, το Μαξίμου φαίνεται ότι ζύγισε την ανάγκη στήριξης του φιλολαϊκού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη υψηλότερα από την ανάγκη διατήρησης του φιλεπενδυτικού προφίλ της χώρας, επιλέγοντας για δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες να υπονομεύσει και να παραβιάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, με φορολογική επιδρομή στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Η ενέργεια αυτή φυσικά στοχεύει στο να δημιουργήσει «κουμπαρά» και κεφαλαιακή «κάβα» για να δοθεί σε παροχές, όμως πλήττει την αξιοπιστία του φορολογικού πλαισίου, υποσκάπτει τη λειτουργία του χρηματιστηρίου, στην ουσία παρεμβαίνει με… βίαιο τρόπο στη λειτουργία της θεσμοθετημένης αγοράς, αφού προηγουμένως έχει απεμπολήσει τον ρόλο του ρυθμιστή.
Λογικές και πρακτικές που κάθε άλλο παρά συνάδουν με μια κυβέρνηση που (το 2019) εκλέχθηκε με σημαία το μεταρρυθμιστικό προφίλ και την ορθολογική διαχείριση σε όλα τα επίπεδα.
Μουδιασμένη η αγορά
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η αγορά παρουσίασε μουδιασμένο προφίλ, με αρκετά blue chips να πιέζονται εκ νέου σήμερα, όμως αποτράπηκε μεγαλύτερη πτώση του Γενικού Δείκτη, λόγω της «επιστράτευσης» των Coca Cola HBC και ΟΠΑΠ που ενισχύθηκαν κατά 1,63% και 1,28% αντίστοιχα, παρέχοντας στήριξη.
Ο Γ.Δ. αρχικά κινήθηκε ανοδικά, έως τις 1.451,99 μονάδες (+0,18%), όμως γρήγορα γύρισε πτωτικά, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.438,62 μονάδες (-0,74%), όμως τελικώς έκλεισε στις 1.446,92 μονάδες με απώλειες 0,17%. Ο FTSE 25 έχοντας πανομοιότυπο γράφημα με το Γ.Δ. έκλεισε στις 3.523,65 μονάδες με απώλειες 0,20%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,19% στις 1.300,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 0,40% στις 1.283,07 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 91,22 εκατ. ευρώ, με τα 83,6 εκατ. ευρώ στον Large Cap, εκ των οποίων τα 35,7 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό κλάδο, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 5,27 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πτώση 2,63% και 2,24% είχαν οι Σαράντης και Aegean Airlines αντίστοιχα, στο -1,81% η Jumbo, -1,60% η Alpha Bank, ενώ άνω του 1% έχασαν και οι Autohellas, Viohalco, Metlen και Motor Oil.
Στον Mid Cap ξεχώρισε θετικά για πρώτη φορά από τότε που εισήχθη προ διετίας στο Χ.Α. η Dimand που έκλεισε με άνοδο 4,05% πιάνοντας τα 9 ευρώ, επηρεασμένη θετικά από την έκθεση της Eurobank Equities που έκανε σύσταση αγοράς με τιμή – στόχο τα 11 ευρώ. Θυμίζουμε ότι η Dimand εισήχθη στο Χ.Α. τον Ιούλιο του 2022 στην τιμή των 15 ευρώ, που σημαίνει ότι χάνει 6 ευρώ από εκείνη την ημέρα.
Κέρδη 1,30% είχε και η Κρι Κρι, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Lavipharm, Profile, Quest Συμμετοχών, Intralot, Fourlis κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 51 μετοχές είχαν άνοδο, ενώ 64 υποχώρησαν.