Κάμψη σε ετήσια αλλά επιτάχυνση σε μηνιαία βάση δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, με το υπουργείο Ανάπτυξης να “πανηγυρίζει” την υποχώρηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα κατά 1%, όταν οι τιμές καλπάζουν στην ελληνική επικράτεια με ρυθμό πολλαπλάσιο της ΕΕ για πολλούς μήνες.
Στο 2,5% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της πρόβλεψη, έκανε λόγο για ετήσια άνοδο τιμών καταναλωτή κατά 2,4%, ποσοστό στο οποίο ήταν τον Μάιο. Όπερ σημαίνει ότι τα στοιχεία τελικά ήταν χειρότερα των προβλέψεων για την Ελλάδα.
Τους προσεχείς μήνες, μάλιστα, αναμένεται αναζωπύρωση λόγω του ράλι των τιμών της ενέργειας και της αύξησης της κατανάλωσης λόγω του καύσωνα.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι τιμές τροφίμων στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 1% ετησίως τον Ιούνιο, μετά από άνοδο 2,5% τον Μάιο και 5,3% τον Απρίλιο.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor η παρατεταμένη έξαρση των τιμών στα τρόφιμα στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει και στις μεγάλες καταστροφές που έχει υποστεί το γεωργικό κεφάλαιο της Ελλάδας από τις φυσικές καταστροφές (πλημμύρες και πυρκαγιές) τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Παράλληλα, επιβεβαίωσε την ετήσια μεταβολή του δείκτη στο 2,5% για την ευρωζώνη, από 2,6% τον Μάιο. Έναν χρόνο πριν, ήταν 5,5%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Ιούνιο, από 2,7% τον Μάιο. Ένα χρόνο πριν, το ποσοστό ήταν 6,4%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,9%) και τη Λιθουανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (5,4%), τη Ρουμανία (5,3%), την Ισπανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 3,6%). Σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεπτά κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε εννέα.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,84 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,48 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 π.μ.) και την ενέργεια (+0,02 π.μ.).
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέγραψε μικρή μόνο επιβράδυνση στην ευρωζώνη, στο 2,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από 2,9% τον Μάιο.
Υπ. Ανάπτυξης: Θετική ένδειξη κάμψης των τιμών στα τρόφιμα
Η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό τροφίμων στη χώρα μας τον Ιούνιo στο 1% είναι άλλη μια θετική ένδειξη κάμψης των τιμών. Η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στα τρόφιμα και στις υπηρεσίες θα είναι συνεχής, καθώς βασική προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.