Η αντίστροφη μέτρηση για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας έχει ξεκινήσει, με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών και τη Thrivest να αναμένουν την επίσημη προκαταρκτική αξιολόγηση από την DBRS και την έγκριση του ΤΧΣ, ώστε να καταθέσουν και επισήμως το αίτημα στις εποπτικές αρχές.
Εντός των επομένων ωρών αναμένεται η ανακοίνωση της προκαταρκτικής αξιολόγησης της DBRS για τα δάνεια των Attica Bank και Παγκρήτιας που θα εισαχθούν στον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ και θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό το ύψος της συνδυασμένης ΑΜΚ.
Με τη λήψη της αξιολόγησης της DBRS οι διοικήσεις Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας θα ξεκινήσουν τη “σκυταλοδρομία” για την συγχώνευση. Ο οδικός χάρτης χωρίζεται σε τρεις φάσεις, την πρώιμη, τη νομική και τη λειτουργική.
Σε επίπεδο μετόχων, πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι ο περιορισμός της συμμετοχής του ΤΧΣ κάτω από το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, ήτοι κάτω από το 37% και πιθανότητα στο 35%. Αυτό θα δώσει μεγάλη αυτονομία κινήσεων στο νέο βασικό μέτοχο.
Συγχώνευση σε τρεις φάσεις
Η πρώτη φάση
Ειδικότερα, στην πρώτη φάση, μετά τη λήψη της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες,
- θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλιο των τραπεζών και θα αποτιμήσουν τις ανάγκες, ενώ θα λάβουν την απόφαση για την υποβολή του αιτήματος συγχώνευσης στις εποπτικές αρχές
- Αντίστοιχες εγκρίσεις θα λάβουν και οι βασικοί μέτοχοι Thrivest και ΤΧΣ από τα διοικητικά τους συμβούλια
- Η υποβολή του φακέλου με το αίτημα συγχώνευσης θα γίνει προς την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εντός δύο μηνών, ήτοι μέχρι τέλος Αυγούστου -με μια παράταση ενός μήνα να θεωρείται λογική. Ταυτόχρονα, ο φάκελος θα υποβληθεί και προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τη γνωμάτευσή της να θεωρείται διαδικαστικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα μετά τη απόφαση της ΤτΕ.
- Εδώ θα κοινοποιηθεί και το νέο διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για το fit and proper των εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου και των βασικών διοικητικών στελεχών της νέας τράπεζας.
Τα περιερχόμενα του φακέλου
Ο φάκελος του αιτήματος συγχώνευσης θα περιλαμβάνει και το νέο οργανόγραμμα της κοινής τράπεζας πλέον, καθώς και το πλήρες business plan, από το οποίο θα προκύπτει ότι η ΑΜΚ δεν έχει μόνο αποσβεστικό αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα καλύπτουν τις αποσβέσεις δανείων από την ένταξη των χαρτοφυλακίων στον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ, στον την κάλυψη των ελάχιστον κεφαλαιακών δεικτών και των δεικτών ρευστότητας, καθώς και απόθεμα για μελλοντικούς κινδύνους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης νέων δανείων. Προφανώς, στον φάκελο θα περιλαμβάνεται η συμφωνία μετόχων, που θα έχει εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια της Thrivest και του ΤΧΣ, καθώς και το ενδεικτικό πλάνο αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Στον φάκελο περιλαμβάνεται το νέο οργανόγραμμα, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Crisis Monitor ρόλο CEO θα έχει η Ελένη Βρεττού και προέδρου ο Αντώνης Βαρθολομαίος (αν και αυτό δεν έχει οριστικοποιηθεί). Τον εκτελεστικό βραχίονα θα στελεχώσουν παράγοντες κυρίως από την Attica Bank, ενώ στον διοικητικό θα “κουμπώσουν” στελέχη της Παγκρήτιας.
Οι διοικήσεις της Attica Bank και της Παγκρήτας Τράπεζας έχουν εστιάσει όλο αυτό το διάστημα στην αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων με γνώμονα την παραπληρωματικότητα, τη διαλειτουργικότητα καιτη βιωσιμότητα της παραγωγής εσωτερικού κεφαλαίου, ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της ΑΜΚ.
Στη δεύτερη φάση
Μετά την έγκριση των εποπτικών αρχών, που αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, με απώτερο όριο το τέλος του συγκεκριμένου μήνα, η συνδυασμένη πλέον οντότητα θα καταθέσει το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναμένεται να το εγκρίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Όπερ σημαίνει ότι η αμκ θα πραγματοποιηθεί -το πιθανότερο- στις αρχές Νοεμβρίου.
Η τρίτη φάση
Η λειτουργική συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ξεκινήσει με τη μετοίκηση και συγκατοίκηση σε κοινά γραφεία στο Μαρούσι (πρώην κτίριο HSBC).
Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του νέου ονόματος και λογότυπου της νέας ενοποιημένης τράπεζας.
Εν συνεχεία, δρομολογείται η συγχώνευση κεντρικών υπηρεσιών και της μηχανογράφησης, μάλλον χωρίς μεταβατικό στάδιο.
Σύμφωνα με το business plan, η νέα τράπεζα θα αναπτύξει δίκτυο 100 καταστημάτων. Την ευθύνη του δικτύου θα έχει πιθανότητα στέλεχος από την Παγκρήτια, ενώ οι τομείς χορηγήσεων σε επιχειρήσεις, καταθέσεων και προϊόντων θα περάσουν σε στελέχη προερχόμενα από την Attica Bank. Πιο θολή είναι η κατάσταση στα business units.
Επίσης, η νέα τράπεζα θα αποκτήσει ένα ενιαίο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων (υπό τη CEO), διαφορετικό τμήμα Επενδυτικών Σχέσεων (υπό την οικονομική διεύθυνση) και θα διατηρήσει τις σχέσεις με την εξωτερική μονάδα διαχείρισης κρίσεων.
Στόχος είναι το λανσάρισμα με το νέο όνομα και με λειτουργική δομή να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.