Περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, αναθεώρηση δημοσίων δαπανών και υιοθέτηση του αναθεωρημένου πλαισίου για τους προϋπολογισμούς του 2025.
Γύρω από την έκφραση “σταθερή και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση” χτίστηκε το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, στο οποίο επαναλαμβάνεται πολλές φορές η δέσμευση για αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και γίνεται σαφές ότι η δημοσιονομική πολιτική θα είναι αρκούντως περιοριστική.
Το ανακοινωθέν του Eurogroup στέλνει σαφές μήνυμα ότι η περιοριστική πολιτική είναι απαραίτητη, λύνοντας έτσι τα χέρια της ΕΚΤ για να πορχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, Παράλληλα, όμως αναφέρεται σε διασφάλιση δημοσίων επενδύσεων, φωτογραφίζοντας προφανώς τα ευρωπαϊκά κονδύλια και την επαναξέταση της διάθεσής τους…
Μετά τη δήλωση της Ευρωομάδας του Μαρτίου για τον δημοσιονομικό προσανατολισμό για το 2025, οι υπουργοί συζήτησαν την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και τη δημοσιονομική πολιτική για το 2025.
Υιοθέτησαν μια δήλωση σχετικά με τη δημοσιονομική στάση για την ευρωζώνη για το 2025, ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών για το επόμενο έτος.
Δήλωση προέδρου του Eurogroup
Προχωρώντας, χρειάζεται σταδιακή και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωζώνη. Τούτου λεχθέντος, είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι ότι η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων δαπανών και η διασφάλιση των επενδύσεων θα είναι κρίσιμες καθ’ οδόν καθώς προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.
Πασκάλ Ντόνοχιου, Πρόεδρος της Ευρωομάδας
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB), Νίελς Τύγκεσεν, παρουσίασε την πρόσφατη έκθεση του EFB για τη δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης.
Η δήλωση του Eurogroup
Οι συνθήκες για μια σταδιακή επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2024 και το 2025 παραμένουν σε ισχύ στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής, η κατανάλωση αναδεικνύεται ως βασικός μοχλός, λόγω της περαιτέρω επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της ανθεκτικής αγοράς εργασίας. Οι επενδύσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών και τη συνεχιζόμενη υλοποίηση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Οι κίνδυνοι για την οικονομική προοπτική παραμένουν κεκλιμένοι προς τα κάτω, εν μέσω ενός ακόμα προκλητικού εξωτερικού περιβάλλοντος.
Μετά την περίοδο εκτεταμένης δημοσιονομικής στήριξης την περίοδο 2020-2022, όταν ήταν συνολικά σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες των μεγάλων οικονομικών σοκ και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι, η δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης έγινε ουδέτερη το 2023. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις διέφεραν μεταξύ των χωρών τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις σε υποβόσκουσα αποδυνάμωση των δημόσιων οικονομικών. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής και σε συμφωνία με τη συμφωνία της Ευρωομάδας που επισημάνθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, η δημοσιονομική στάση αναμένεται να γίνει συσταλτική το 2024, καθώς τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια καταργούνται. Ταυτόχρονα, αναμένεται να διατηρηθούν οι επενδύσεις, σε αντίθεση με τις εξελίξεις μετά την οικονομική κρίση. Το 2025, το δημόσιο έλλειμμα στην ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 90% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2025.
Μια σταδιακή και διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι απαραίτητη στο μέλλον, δεδομένης της ανάγκης να μειωθούν τα υψηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους. Ταυτόχρονα, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο στην ανάπτυξη, ενώ συνεχίζουμε να ενισχύουμε την παραγωγικότητα και να διατηρούμε ή να αυξάνουμε τις επενδύσεις, που παραμένουν ουσιώδεις για μια ανταγωνιστική, δυναμική και ανθεκτική οικονομία. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της σύνθεσης των δημόσιων δαπανών.
Μετά την έναρξη ισχύος του αναθεωρημένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης στις 30 Απριλίου 2024, πρέπει να διασφαλίσουμε την ταχεία και συνεπή εφαρμογή του, για να προωθήσουμε υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη και ανθεκτικότητα μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και να αποτρέψουμε υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα. Προετοιμάζουμε αυτή τη στιγμή εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλαίσιο, βασισμένα στις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Τα σχέδια, που αναμένεται να υποβληθούν το φθινόπωρο του 2024, θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή και θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο. Ενσωματώνουν εθνικές ειδικές πορείες καθαρών δαπανών με ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στη νομοθεσία. Όπου εφαρμόζεται, τα σχέδια που εγκρίνονται από το Συμβούλιο θα διασφαλίσουν τη συνέπεια με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
Η διαδικασία σχεδίων προϋπολογισμού θα συνεχίσει να συμβάλλει στον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών εντός της ευρωζώνης. Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα σέβονται τις απαιτήσεις του αναθεωρημένου πλαισίου ξεκινώντας από τους προϋπολογισμούς του 2025. Η εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου διακυβέρνησης αναμένεται να οδηγήσει σε συσταλτική δημοσιονομική στάση για την ευρωζώνη στο σύνολό της το 2025. Αυτό είναι κατάλληλο υπό το πρίσμα της μακροοικονομικής προοπτικής, της ανάγκης για συνεχή βελτίωση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της υποστήριξης της τρέχουσας αποπληθωριστικής διαδικασίας. Το πλαίσιο επιτρέπει στις δημοσιονομικές πολιτικές να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα.
Η Ευρωομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και να ενισχύει τον συντονισμό της πολιτικής της. Θα επανεξετάσουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, ενημερωμένοι από τις γνώμες της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2025.